1006 entry daha
  • 13 aralıkta insülin direnci teşhisi konulmasıyla tamamen olmasa da büyük çoğunlukla yaptığım eylem.

    evet, şeker bağımlılıkmış. aslında önemli olanın aldığınız kaloriden ya da yağdan ziyade, aldığınız şeker ve etkileri olduğunu anladım.

    erkekseniz günde 36 gram, kadınsanız günde 24 gram şekeri geçmemeniz lazım.

    sonuç:
    yaklaşık 3 ayda 20 kiloya yakın verdim, ki çok kilolu biri değildim ve verdiğim kilo en fazla göbek ve bel çevresinden gitti. ve cidden o hep şekeri bırakanlardan duyduğumuz bana hep klişe ve abartı gelen cildim güzelleşti, daha rahat uyanmaya başladım, artık yorgun hissetmiyorum, çok hızlı kilo verdim, alerjim geçti gibi söylemlerin hepsi bende de oldu ve hala inanamıyorum.

    neler yaptım?
    -rafine ve basit şekeri bıraktım, tatlı yemedim, kapalı gıda abur cubur, cips gibi ürün tüketmeyi bıraktım, meyve suyunu ve gazlı içecekleri bıraktım. ek olarak karbonhidrat dediğimiz ekmeği, pizza, hamburger, patates, pilav, bulgur gibi ürünleri de bıraktım.
    -meyve suyu kesinlikle yok, sadece şeker içiyorsunuz. meyveyi abartmamak kaydıyla tabii ki yiyin.
    -alkolü bırakmadım ama azalttım, onda da bira yerine şarap gibi daha düşük şekerli alkolü tercih ettim. burada da dry red wine dediğimiz sek kırmızı şarap mantıklı bir tercih.
    -bunlarla birlikte aralıklı oruç dediğimiz intermittent fasting'i gerçekleştirdim, 16-8 saat şeklinde. bunu yapamıyorsam da en kötü 13 saat olarak yaptım.
    -yıl başı, iş yemeği, doğum günü, tatil gibi durumlarda kaçamaklarım oldu ama bunlar nefsi köreltmeye yardımcı oldu.
    -haftanın 3 günü spora gitmeye çalıştım, bazen gittim, bazen gidemedim. gidemediğimde de en azından 20-25 dakika yürümeye çalıştım.

    peki neler yardımcı olur?

    1) öncelikle gözünüzde hiçbir şeyi büyütmeyin. yemeğin yanında gelen pilavı, patatesi yememek zor bir şey değil, aslında oldukça kolay. sağlıklı yemek tercih etmek de kolay aslında. beyaz yakalı çalışansanız daha çok sebze ve et tercih edebilirsiniz, öğle yemeklerinde ev yemeği tercih edebilirsiniz. kola, sprite, meyve suyu gibi aşırı şekerli içecekler yerine tercih edeğiniz ayran ve soda bile o kadar fark yaratıyor ki!

    her şeyi bir anda yapmanıza gerek yok. ufak ufak başlayıp, azaltabilirsiniz. zaten yemedikçe şekerden soğuyorsunuz, zararlarını fark ettikçe yemeyeceksiniz.

    programınızı bozduysanız, ertesi gün devam edebilirsiniz.
    eskiden 7 gün de şeker alırken, sadece 2 gün bile almasanız fark yaratacaktır.

    2) masada hiç aç kalmadım, hep doyarak kalktım. siz zaten hayatınızdan karbonhidrat ve şekeri olabildiğince azalttığınızda yediğiniz şeylerin glisemik indeksi düşük olduğu için şeker seviyenizde dalgalanma olmayacak, daha uzun süre tok kalacaksınız. yemek sonrası tatlı yediğiniz, fast food yediğiniz her öğün 2-3 saat sonra acıkmaya mahkumuz.

    glisemik indeksi düşük gıdalar

    3) protein gibi, sebze gibi glisemik indeksi düşük gıdalar yediğinizde intermittent fasting yapmak da kolay oluyor. bunu yapmak aslında çok kolay. akşam yemeğini 8 den önce yerseniz ve sabah kahvaltısını atlarsanız, öğle yemeğini yediğinizde 16 saat yapmış olacaksınız. işte bu kadar! arada şekersiz ve sütsüz olmak kaydıyla çay, kahve, bol su, yeşil çay vb bitki çayları tabii ki serbest!

    kahvaltıyı krallar gibi yapın, kahvaltı en önemli öğün gibi söylemler mısır gevreği şirkteleri tarafından pompalanan bir yalan.

    konuya dair bir video: pazarlamacıların büyük oyunu

    mehmet öz boşuna bunu demedi; kahvaltı yapmak yasaklanmalı - mehmet öz

    özellikle kaçamak yaptığım günlerden sonra bunu yapmak ve 16-8 saati, 20-4 saate çıkarmak faydalı oldu diyebilirim.

    size iyi geldiğine inanıyorsanız yapabileceğiniz intermittent fasting hakkında güzel bir video: intermittent fasting - ted

    4) marketlerden yoğurt, fındık, fıstık gibi şeyler alırken mutlaka arkasına bakın.
    100 gramında 5 gramdan fazla şeker varsa o gıda şekerli demektir! örneğin exotic portakal suyununda 100 gramında 46 gram şeker var! kalorisi az diye alınan light yoğurtlarda daha fazla şeker vardır ve siz daha az kalori alıyorum diye sanarken şeker yüzünden yağlanıyorsunuz, daha çabuk acıkıyorsunuz ve yeniden yiyorsunuz.

    sadece buna bile baktığınızda ve dikkat ettiğinizde çok farklı oluyor.

    örneğin kuru üzümün korkunç şekerini anlıyorsunuz, sabah güya diyet için yediğimiz mısır gevreğinin korkunç bir şeker deposu olduğunu ve tam tersi amaca hizmet ettiğini anlıyorsunuz.

    5) youtube'da da yer alan "that sugar film" adlı belgeseli mutlaka izleyin. şekerin etkilerini çok güzel bir şekilde anlatıyor. yukarıda bahsettiklerimiz geniş kapsamlısı aslında ve sizi şekerden soğutma konusunda başarılı.
    video linki: that sugar film - turkce alt yazılı

    6) yoğurt, ayran ve soda en büyük dostunuz. her öğünde yediğiniz yemeğin yanında yiyeceğiniz yoğurt, içeceğiniz ayran şeker seviyenizi dengelemekte çok yardımcı olacak. ayran içemediğiniz yiyeceklerle de kola, gazoz gibi içecekler yerine sade soda imdada koşuyor.

    son olarak;

    unutmayın ki diyet yapmıyorsunuz, program uygulamıyorsunuz.
    size ve vücudunuza büyük zarar veren bir maddeyi azaltarak, yaşam biçiminizi değiştiriyorsunuz.

    tamamen bırakamayabilirsiniz belki ama en basiti haftada 10 dilim ekmek yerken, 3 dilime indirirseniz, haftada toplam 8 kere tatlı yerken, 4 e düşürürseniz, meyve suyu yerine meyvenin kendisini yerseniz, alkol alırken biraz daha dikkatli olursanız, meze yerken yanında ekmeği azaltsanız, haftada 5 gün kola içerken bunu haftada 3 güne düşürseniz bile kendiniz için büyük fark yaratacaksınız.
769 entry daha
hesabın var mı? giriş yap