5 entry daha
  • hans fallada'nın 1932 tarihli başyapıtı küçük adam ne oldu sana, nazilerin yıkıcı etkisi yüzünden kendi ülkesinde gereken değeri göremese de başka ülkelerin ediplerini bir şekilde etkileyen bir romandı. orhan kemal de nazım hikmet'in ısrarları sonucu romancılığa geçtiğinde kendine konu olarak bizzat kendi hayatını almıştı. 1949'da baba evi ile çocukluk günlerini, 1950'de avare yıllar'la ilk gençliğini konu ettiği otobiyografik romanı özellikle ikinci kitabın sonlarına doğru fallada etkili bir öyküye dönüştü. panait ıstrati romanlarına olan ilgisi ve özentisiyle birleşince orhan kemal'in romancılıkta kendini ilk gösterdiği alan küçük insanların hayatı oldu.

    1952 yılında cemile'yi yazan orhan kemal, bu mini romanında karısı nuriye'yle olan evliliğini nuriye'yi cemile'de idealize ederek anlattı. bazı küçük değişikliklere gitti ve ortaya şu ana kadar okuduğum tüm romanları arasında en mükemmel karakter çıktı. cemile'de adana'da işçilerin ve işverenlerin dünyasına da yerel şiveyi katarak inebildi. bu onun bereketli topraklar üzerinde'ye giden yolun ilk taşlarından biri oldu. 1958 yılında ise ilk iki kitabın kaldığı yerden dünya evi'ni yazdı. bu romanda evliliğinin ilk yılını anlatan kemal, fallada'nın öyküsüne çok yaklaştı. benzerlik iki romancının hayal dünyasının benzerliği değil küçük insanların yaşamlarının benzerliğinden ötürüydü. benim de sık sık kullandığım ve insanın kendi "küçüklüğünün" farkında olmasının getirdiği çözümlere uzanan kavram orhan kemal'in elinde ustalığa yakın bir ikileme + iki kitaba kapı açtı: küçük adamın romanı.

    karakteri büyük kendi küçük insanların büyük mücadelelerinde küçük bir katkı, büyük bir etki bu romanlar. okuyunuz küçük insanlar!
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap