7 entry daha
  • yanlisligi hususunda en fazla sikayet edilendir. bu sistemin her ne kademesinde olursa olsun kime sorsaniz yanlis der. haksizsin diyemezsiniz çünkü bir sekilde herkes kazigini yemistir bu sistemin. ama alternatif de üretemez o beyinler, yanlis yaftasini yapistirirken.

    ülkenin issizlik sorununun temel sebeplerinden biridir verilen egitimin eksikligi , ögretme sisteminin yanlisligi. bunu gözardi edemeyiz ama bu ülkede issizlik yok tembellik var diyenlere de hakkini vermek lazim. her haber kanalinin , yaklasik 3 programinda bir yaptigi , sokaga cikip halka isiniz var mi? neden issizsiniz ? gibi sorular sorup , karsiliginda o zamanki iktidari elestiren cevaplar almaktan ibaret olan klasik haberler var. soru sorulan kimselerin cogunlugunun genc oldugunu görürsünüz. hemen is yok der ama , aslinda yalan. is var.
    onlara tamamen haksizsin demiyorum ama onlar kadar ben de hakliyim. onlarin içinde, zamaninda bazi arkadaslari oturup ders calisirken , kacip top oynayanlar da var. maddi imkanlari olmadigi için okuyamayanlar da . hepsinin kendine göre hakli taraflari oldugu gibi , haksiz taraflari da var. yok diyende art niyet ararim ben.
    tembellik var sözünü destekleyici olarak , mesela her gazetenin sari sayfalarinda bir anketör ilani vardir. en son benim gördügüm ilanda günlük 40 ytl ve ssk diyordu. anketörlük için herhangi bir meziyet gerekmez. kalifiye eleman olmaniz gerekmez. sizden çok fazla kisisel yetenek yahut, bilgi donanimi istemezler. bu isi yapabilirsiniz. hatta yapin, yapin ki cebinize para girsin. 1200 ytl yapar bu 1 ayda ki asgari ücretin yaklasik 3 katidir bu.

    konuya dönmek gerekirse, issizligin en büyük sebeplerinden biri de kaliteli ara eleman eksikligidir. bundan ara eleman isteyen sirketler sikayetcidir , çünkü is için kapilarina gelen insalarda yeterli donanimi bulamazlar.
    bu eksikligin sebebi ne peki? kim ?
    egitim sistemi.

    meslek , anadolu meslek, teknik meslek liselerimiz var bizim. bunlarin asil amaci ara eleman yetistirmektir. peki bu liselerin hepsi mi bosa kürek cekiyor? biraz evet, biraz hayir.
    bu liselerin kaliteli egitim vermesi için gereken ödenekler devlet tarafindan saglanmiyor. aslinda devletin de isine gelmiyor bunu yapmak çünkü masraf , bir düz liseden çok daha fazla. teknik oldugundan her sinif için bilgisayar, ya da o daldaki teknik malzemelerin devlet tarafindan karsilanmasi gerek.
    öte yandan , teknik lise ögretmenlerinin maaslari da , diger brans ögretmenlerinin maaslarindan daha fazla. ve devlet bu yükün altina girmeyi çok fazla istemiyor.
    lise mezunu bir insan olarak , devletin bu tavrini söyle destekleyebilirim ben . hepimizin de gözünün gördügü , kulaginin isittigi , malesef dile gelmese de devlet erkaninin da gördügü bir gercek var. meslek lisesine giren ögrenciler , ilkögretim hayatlarini basarisizlikla bitirmis ögrencilerdir. bu acik. üniversite hayali kurmayan,kuramayan ögrenciler vardir bunlarin arasinda , bu sebepten düz liseye gitmezler. anadolu lisesi kazanacak kadar ya maddi olanaklari yoktur, ya da calismaya kasacak halleri.
    süphesiz hepsi böyledir demiyorum ama cogunluk böyledir. durum anadolu teknik ya da anadolu meslek olanlarda degisiklik arzedebilir ama 1,2 ortalamayla girilen diger meslek liselerinin hali ortadadir. insanlarin cogu elimde meslegim olsun mantigiyla oraya kapagi atmalarina ragmen , ilkögretimde göstermedikleri azmi orada da göstermemektedirler. aralarinda hatta belki çogunluktur içlerinde çok fazla bulunmadim , gercekten de meslek sahibi olmak isteyenler vardir. ama tam bu noktada , devletin yatirim yapmakla yapmamak arasinda kaldigi bu noktada , kendileri ön saflara cikmak zorundadirlar.

    simdi cikip, ögrenci, kim , nasil, olursa olsun devlet bu yatirimi yapmak zorundadir diyenleriniz olacak. bence de yapmalidir. ama gerek devlet, gerekse egitmenler tarafindan verilen emege de ihanet etmemeleri gerekir ögrencilerin.
209 entry daha
hesabın var mı? giriş yap