13068 entry daha
  • bir amerikan ata sözüyle özetleyelim:

    “komşunun çimleri hep daha yeşildir.”

    uzaktan cennet gibi görünür. 90’lardaki kapitalist patlamanın zirvesinin ışıltısı kaldı akıllarımızda. ama o bir vitrindi, imajdı. amerika’da hayat zor. en azından hayat başka diyelim. yoksa hayat her yerde zor ama orada kesinlikle daha sert bir hayat var. türkiye’nin kıymetini, azıcık yurt dışı gören herkes fark eder bilir bana göre.

    insanlar olaya yanlış bakıyor, sınıfsal olarak üstlerde olmadığınız sürece ha amerika’da ha türkiye’de yaşıyorsunuz ne fark eder. her şey sınıfsaldır.
  • netanyahu bu ülkedeki üniversitelerdeki gazze protestolarına derhal müdahale edilmesini emretmiş.

    başka bir ülkenin başkanı bu ülkede kolluk kuvvetlerine, yargıya ve yönetime üst perdeden emir verebiliyorsa bu ülke pek özgür değil gibime geldi? israil'den emir alan süper güç mü olur? gazze'de yapılan katliamı protesto etmek ifade özgürlüğüne girmez mi? amerika'da ifade özgürlüğü yok mu kardeşim?
  • amerika'da hayat zor diyen bordrolu türkleri anlamakta zorlandığım ülkedir.

    amerika'da çok çalışmak gerek, amerika çok acımasız derler. bunu diyen sabah 6'da evinden çıkıp metrobüs çilesi çekmeyi, akşam evine 8'den önce girememeyi zorluk saymaz. sanki türkiye'de çok çalışmak gerekmemektedir hayatta kalmak için.

    amerika'da sağlık sistemini kötülerler, pahalı derler. türkiye'de kendi bordrosundan hem devlet sağlık sigortası için para kesilir hem de özel sigorta için para kesilir. yani 1 kez kullandığı hizmet için 2 kez para ödemek garip gelmez, fakat burda sigortasız hastaneye gidip skilen göçmenin korku dolu hikâyelerine kulak verir. baş ağrısı için, bel ağrısı için, ateş için, ishal için neredeyse ambulans çağırıp acile koşturmanın zaten normalde de yapılmaması gereken bir şey olduğunu, türkiye'de bu durumun doktorlar tarafından dahi taşak konusu edildiğini, şuna bak ne için acile gelmiş dendiğini kabul etmez. kakamı tutamadım acile gittim 1,5 saat bekledim sonra da 3000 dolar fatura çıktı derler. abd'de sigortasını bir kez, ve zahmet edip poliçeyi düzgünce okuyarak, deductible nedir, out of pocket nedir, copay, in network out of network nedir zahmet edip anlayarak yaptırmaz, sonra korkar da korkar, kötüler de kötüler.

    1 gün çalışmasan evsizsin geyiği yaparlar. bre dostlar, neredeyse hepiniz türkiye'de borç içinde yaşıyorsunuz, kredi kartının asgarisini ödeyerek dönüyorsunuz, 1 ay kirayı ödeyemeseniz türkiye'de evsiz değil misiniz? aradaki tek fark, orada ananızın, babanızın, eşinizin dostunuzun evine gidip çökecek olmanız. burda gidip çökecek bir sosyal çevrenizin olmaması, amerika'nın suçu mu?

    edit: #163820072 numaralı entry'deki kullanıcı, her nedense bu entry'yi doğrudan kendisine hitaben yazdığımı düşünmüş (bkz: megalomani) ve embesil, gerizekalı, mal, ulan, gavat, ezik kelimelerini boncuk gibi dizerek hiç tanımadığı birine ve kendisine dahi hitaben yazılmamış bu metne cevap döşenmiş. belli ki çok canını yakan bir deneyim yaşamış, bu üzücü, umarım tekrarını yaşamaz, fakat hayata bu denli saldırgan yaklaşan birinin deneyimlerinin böyle negatif amplifiye olması da sanıyorum biraz kaçınılmaz.
  • kaynak (bkz: rectal database) olmakla birlikte daha çok gözleme dayanarak, son 3 yılda giden türklerin %70 kadarının kaçak/ilticacı olduğu, bu yüzden 1 haftalık seyahat için bile vizeden red yeme olasılığı çok yüksek olan ülke.
  • edit: amerika'daki acile gitmenin ne kadar pahali olabileceği, acil durumunuz olsa bile birkac kez dusunmeniz gerekebilecegi hakkinda bir yazi paylasiyorum. birkac entry sonra sunlari adam sunlari yaziyor

    """baş ağrısı için, bel ağrısı için, ateş için, ishal için neredeyse ambulans çağırıp acile koşturmanın zaten normalde de yapılmaması gereken bir şey olduğunu, türkiye'de bu durumun doktorlar tarafından dahi taşak konusu edildiğini, şuna bak ne için acile gelmiş dendiğini kabul etmez. kakamı tutamadım acile gittim 1,5 saat bekledim sonra da 3000 dolar fatura çıktı derler. abd'de sigortasını bir kez, ve zahmet edip poliçeyi düzgünce okuyarak, deductible nedir, out of pocket nedir, copay, in network out of network nedir zahmet edip anlayarak yaptırmaz, sonra korkar da korkar, kötüler de kötüler."""

    ve simdi de asagidaki yazimi okuduktan sonra geri vites atip diyor ki sana yazmadim. yersen

    soyle bir yazi yazmamin ardindan (bkz: #163815354) baslikta bir tane daha embesil yakaladim (bkz: #163818699).

    ama bu seferki bildigin tam bir gerizekali cikti. adam tam bir mal yani.

    ulan gavat turkiye'yi niye karistiriyorsun simdi buraya ? turkiye ne alaka yani ? ben yazimda amerika turkiye'den daha kotu dedim mi ? turkiye'deki her sey cok iyi amerika cok kotu gibi bir laf ettim mi ? tek yazdigim acile giderken birkac kere daha dusunun anasini satayim. nasil bir zekaniz var sizin ?

    ayrica ben bordrolu falan da degilim ve ogrenciyim. ve acile de, ayagimda kirik oldugu suphesiyle okulun saglik biriminden randevu almaya calisirken, internet uzerinden gorustugum doktorun tavsiyesi ile gittim. bel agrisi icin falan degil. 7 senedir yasiyorum burada deductible nedir, out of pocket nedir, copay, in network, out of network nedir hepsini gayet iyi biliyorum (bak bunlari bilmedigimi nereden cikarmis ornegin onu da cok merak ediyorum) ve gittigim hastanenin sigortami kabul edip etmedigine bakarak gittim. adam resmen kafasindan senaryolar uydurmus laf ediyor. mal her yerde mal.

    ya hepsini gectim. buradaki amerikalilar bile burasinin saglik sisteminden illallah ediyorken, buna toz konduramayan, eksiklikleri gormek istemeyen, ortalama olarak cok fazla ucret kesildigi gercegini kabul etmeyen ve bu sisteme tek kelime laf ettirmeyen sadece ama sadece bizim turkler. sanki kendilerine hakaret etmisim gibi bir reaksiyon veriyorlar. niye ? bir tur eziklik var cunku. "dunyanin en iyi ulkesinde yasiyorum" diyememekten korkuyorlar. hepsi diyip genellemek istemiyorum ama onemli bir kisminin boyle oldugunu dusunuyorum.
  • hasbara* propagandası batı medyasında o kadar yalan dolu ve kimse inanmıyor olacak ki tiktokta kendi çapında video yükleyen amerikalı gençler filistin konusunda gerçek ve tarafsız bilgi yaydı video paylaştı diye tiktoku yasaklayacak kadar korkak bir ülke veya israil'in kucağında diyeyim.

    (bkz: hasbara)
  • sağlık sisteminin ciddi problemleri olan, bu problemlerin başında sistemin karmaşıklığının yer aldığı ülke.

    bu yüzden aslında faydalanabileceğiniz avantajlardan haberdar olmamanız ve zor durumda kalmanız mümkün. dediğim gibi, bu sistemin ciddi bir sorunu.

    ama bu sorununun çözümü mevcut. eğer sağlık hizmetlerinin maliyetini karşılamak problem haline gelecekse biraz araştırma yapmak ve planınızı hazır bulundurmak sorununuzu çözecektir. birçok durumda doğru poliçeyi satın almanız da önemli. bir başkası da yazmış ama, sıfır maliyetli birçok seçenek mevcut.
  • son günlerde filistin'e destek veren üniversite öğrencileri, polis tarafından abartılı müdahele ve ters kelepçe ile gözaltına alınmaktadır.
    pek de demokrasileri ve özgürlükleri yokmuş sanırım.
  • kimsenin güvenliğini tehlikeye atmadıktan sonra neden protesto gerçekleştiren insanların tutuklandığını anlamış değilim.

    bu inanılmaz saçma ve yanlış. siyasi görüşü ya da israil-filistin konusunda ne düşündüğü farketmeksizin herkes bunun karşısında durmalı. ha olur da bir kişinin burnu kanarsa elbette durum değişir, ama hiçkimse asla düşündükleri ya da söyledikleri için cezalandırılmamalı.

    zaten burada da muhtemelen bu işin kılıfı “trespassing” olarak biçilir. yani üniversite yönetimi “ben bu kişilerin kampusta bulunmalarına izin vermiyorum, çıkarın bunları” der, polis bunun için müdahale eder. bu yüzden konuyu sulandırmak yerine bu konuyu olduğu gibi, yani bir ifade özgürlüğü sorunu olarak ele almalıyız.

    yani ne yapıyoruz? senatörümüze yazıyoruz. sonra bakıyoruz ne yapmış diye. oy vereceğimiz zaman da bugün olanları hatırlıyoruz.

    hatırlatma üzerine edit: senatörünüze yazmalısınız, zira ifade özgürlüğünün çiğnendiği bir durum söz konusu burada ve bu anayasal bir problem.

    elbette etkili olacağını düşünüyorsanız belediye başkanı ya da valinize de yazabilirsiniz, ama tutuklanan insanlar zaten yerel yönetimlerin iradesiyle ve muhtemelen trespassing ya da jaywalking vs. gibi mazeretlerle tutuklandıkları için bu yaklaşım pek etkili olmayabilir. zararı olur mu? elbette olmaz.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap