1 entry daha
  • carl schmitt, bu kitabın 2. baskısına yazdığı önsözde richard thoma'nın eleştirilerini cevaplarken, demokrasinin yalnızca eşitlere eşit muamele olmadığını göstermek için türk yunan nüfus mübadelesini örnek vermektedir:

    "her gerçek demokrasi, yalnızca eşitlere eşit muamele değil, mantığın kaçınılmaz sonucu olarak eşit olmayanlara eşitsiz muamele ilkesi olarak kuruludur. o halde ilkin türdeşlik, ikinci olarak hetorejen olanın -gerektiğinde- elenmesi veya imha edilmesi, demokrasi kavramında içkindir. bu prensibi resmetmek için modern demokrasilerin iki farklı örneğini birkaç kelimeyle anımsatalım: yunanlılar'ı ülkesinden radikal bir şekilde ihraç eden ve ülkesinde gaddarca bir türkleştirme politikası güden günümüz türkiye'si ve göç yasası aracılığıyla istenmeyen yerleşimcileri ülkeden uzak tutan ve diğer dominyonlar gibi yalnızca right type of settler tanımına uyan göçmenleri kabul eden avustralya milletler topluluğu. demokrasinin siyasi gücü, yabancı ve eşitsiz olanı [das ungleiche], türdeşliği tehdit edeni bertaraf etmeyi veya uzak tutmayı becermesiyle ortaya çıkar. zira eşitsizlik sorununda mesele, soyut, mantıksal-aritmetik oyunlar değil, bilakis, eşitliğin tözüdür [substanz]."

    carl schmitt, parlamenter demokrasinin krizi, 2. baskıya önsöz (1923), (çev. a. emre zeybekoğlu), dost kitabevi, birinci baskı, ankara 2006, s.25
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap