3 entry daha
  • doğal seçilim de denen, yaradılışçıların kafasının basmadığı şeylerdir. yaradılışçı arkadaşlar bazı şeylerin amaçsız, eşyanın tabiatı gereği olduğunu anlayamıyorlar maalesef.

    evrim bilinçli bir mekanizma olmadığı için, her zaman birilerinin ideal bulacağı sonuçları üretmez. hiç yaşlanmamak veya ölmemek hepimizin hoşuna giderdi elbet, ancak evrim uyumlu olanın hayatta kalması demek. takdir edersiniz ki, yavaş yaşlanmak, uzun yaşamak* amaçlı bir vücut ile, rekabetçi olmak amaçlı bir vücudun öncelikleri çok farklı olacaktır. bu iki vücut tipinden, hayatta kalma ve üreme konusunda diğerinden daha başarılı olan uzun vadede diğerine baskın gelecektir. uzun ömre uygun bedenin, uzun yaşayacağı garanti midir? hayır. başka birşeylere yem olabilir, yiyecek bulamayıp açlıktan gidebilir, kolunu bacağını yaralayıp mikrop kapabilir, kafasına taş da düşebilir, ayı da çıkabilir. peki bu yaşlanmama konusunda çok iyi olan canlımız, hayatta kalma konusunda o kadar iyi değilse? hatta ve hatta yaşlanmasını yavaşlatan unsurlar bizzat bu durumlarda şansını düşürüyorsa? o zaman bu canlılar zaman içinde elenecektir. daha ileri gideyim, nasıl tavus kuşunun kuyruğu hayatta kalma şansını düşürüyor, ancak eş bulma şansını arttırdığı için zararını çıkarıyorsa, yavaş yaşlanan arkadaşların sağladığı avantaj rekabetçilerden küçükse yine eleneceklerdir, az önceki durumlarda hayatta kalabilseler bile.

    ha bu olay olur da şu şekilde olabilir mesela. dünyadan bir örnek vereyim. bir canlı, gelişmiş bir sinir sistemi evrimleştirebilir. bunun sağladığı avantajlar sayesinde sayede şanslı günlerde leşlere talim ederken, bilinen evrendeki en başarılı avcı türe dönüşebilir, yaptığı aletlerle keklikten balığa her canlıyı avlayabilir. zamanla doğayı kontrol etmeyi öğrenip, tarım ve hayvancılıkla yiyecek kaynaklarını stabilize edebilir, miktarını arttırabilir. bu fazla yiyecek bu canlıların yiyecek üretimi dışında işlerle uğraşmasına, bu işlerde uzmanlaşmasına, ve zamanla bilim geliştirmesine sebep olabilir. bu bilim sayesinde sözkonusu canlılar doğayı daha küçük ölçekte ve daha büyük çapta manipüle etmeye başlayabilirler. bir tarafı ağrıdığında belli yaprakları çiğneyen şempanze ile, ağrısını bastıracak kimyasallar* üreten adam arasında o kadar derin farklar yoktur*, ellerindeki imkanları çıkarları için kullanırlar sadece. biri ne kadar doğal ise, öbürü de öyledir.

    bugün sadece ömrünü uzatabilen insan, yarın gençliğini uzatabilir, ölümünü yenebilir. bu durumda evrim gençlik/ölümsüzlük üretmiyor diyebilir miyiz gerçekten? bana sadece dolaylı çalışıyormuş gibi geliyor.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap