• yanilgi: içi gözükmeyen bir kutuya 10 tane top atsam, karıştırsam şöyle güzelcene, çeksem çıkarsam birisini, elimdeki topun kırmızı olması güzel bir rastlantı olurdu.

    gerçek : fiziğin gündelik sınırları içinde rastlantı, çok sayıda ve/veya ölçülmesi pratik olarak mümkün olmayan değişkenler içeren durumların sonuçlarına verdiğimiz addır. (kuantum fiziğindeki rastlandı biraz daha farklı olmak koşulu ile)

    kutu, toplar, topları karıştırırken izlediğiniz yol, topların birbirleri ve kutu ile etkileşimleri ile ilgili tüm kural ve büyüklükler bilinebilseydi, siz topu daha kutudan çıkartmadan hangi topun elinizde oldugu söylenebilirdi. bunun pratikte pek de mümkün olmaması rastlantının "böle kafadan atma götten uydurma bir şey" oldugunu düşündürtmesin size.

    aynı şekilde sayısal loto'da kazanan sayıların hangileri olacağı ve hangi topun yuvarlanarak delikten dışarı çıkacağı bilinmeyen ve ölçülemeyen fiziksel büyüklüklerin gayet iyi bilinen kurallar dahilindeki belirlenebilir harekelerinin sonuçlarıdırlar. bu anlamda rastlantı, belirlenebilir olduğu halde etken parametreler bilinmediği için sonucu istatistiki olarak saptanabilen süreçlerin sonuçlarıdır.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap