207 entry daha
  • beynin regülasyon mekanizmasını bozarak algıyı değiştiren madde. bu nedenle ego bazlı tekil kullanımı değil, bir ortak sohbet sırasında kullanımı talep eder.

    düşünce hızımız çoğunlukla yaşadığımız dünya'nın hızından yüksektir. insan özellikle konuşurken o sırada kafasından geçenlerin hepsini tam olarak aktarma imkanı olmadığı için sürekli kontrolünü yapıp, bir taraftan anlatacağı şeyleri ayıklamak zorundadır. zihinde bir bombardımana dönüşen detaylar önemliler ve önemsizler olarak ayrıştırılır. ana konudan saptırmayacak, önemli olduğuna kanaat getirilen detaylar veririlir. diğerleri de atlanır. zihin, karşısındakinin ilgi durumunu farkedip aktaracağını uzun veya kısa tutmaya karar verebilir. esrar ilk olarak bu mekanizmayı kırar (bkz: ego). esrar alıp karşısındakiyle iletişime geçen kimsenin ifade edeceği şeyler, üst kontrol azaldığı için konudan konuya atlama ve serbest çağrışıma açık hale gelir. ana konuyla ilişkisi sınanmadığı için aradan kaçan bir detay hemen iletişimi domine etmeye başlayabilir. sonra da bir başkası.. zihnin hızının iletişimin hızıyla dengesini ölçme işlemi birkaç saniyede bir'den dakikada bir'e gerileyince aradaki sürede zihnin başıboş gittiği yol çoğunlukla geri dönülemez bir mesafedir. bu da bağlamı parçalar.

    gülme etkisi, bu artık aralıklı işlemeye başlamış regülasyon mekanizması geç devreye girip, parçalanmış bağlamı farkettiğinde oluşur. konu aktarımında kısa sürede gelinen nokta normalde gelinemeyecek bir noktadır. bu açıdan günlük yaşamla karşılaştırıldığında "saçma"ya tekabül eder. saçma da çoğunlukla komiktir. bu aynı zamanda yaşanan sürecin belleğe aktarımında sorunlar yaşanmasına neden olur. ertesi gün çoğu şeyin hatırlanmaması, konular-olaylar arasında "mantıklı" bağlar kurulup, deneyim bir düzene sokulup kaydedilemediği içindir. günlük regülasyon mekanizması yerindeyken hatırlanamayan olaylar bir sonraki esrar alımı sırasında, aynı bağlamsız işleyişe gelindiği için, daha rahat hatırlanabilmektedir.

    sanatçılar/tasarımcıların özellikle kullanmasının nedeni de bu bağlam parçalayan yapısından ötürü zihinsel yaratıya "sıradışı" olabilme imkanı vermesidir. normal düşünme mekanizması ile gelinemeyecek bir yere serbest çağrışımlarla gelebilmek mümkündür. bu açıdan "esrar kullanan sıradışı fikirler geliştirir" diyemesek de esrar alan kişinin sıradışı fikir ortaya çıkartmasının önündeki "vasati bağlam duvarı" artık ortadan kalkmıştır.. bu duvarın ortadan kalkması, vasatlığa bazal olarak dayalı olan statüko için tehlikeli olabileceğinden devlet alkol veya sigara yerine öncelikle esrar'ı yasaklar. çünkü alkol ve sigara benzer -hatta daha yıkıcı- zararlar içerse de, gündelik regülasyonumuzu etkilemediği için mevcut perspektifimizi sarsamamakta, bu da devlet tarafından baktığımızda zihinsel olarak "güvenli"dir.
1620 entry daha
hesabın var mı? giriş yap