33 entry daha
  • teknolojinin insanın başına açtığı en büyük beladır. tüm hayatımız, çeşitli karakter ve uzunluktaki bu şifrelerden ibaret. e-mail şifresi, ösym şifresi, banka kartları şifresi, pin kodu, güvenlik kodu, mhrs şifresi, sitelere giriş yapmak için gereken üyelik şifreleri(mesela ekşi sözlük)...
    kişisel bilgilerimiz yanlış ellere geçmesin diye bir yerlere kaydetmekten çekindiğimiz bu şifreleri, doğru yerde doğru zamanda hatırlamak her yiğidin harcı değil.
    unutulan şifreler, genellikle cevaplarını hatırlayamadığımız garip güvenlik soruları yüzünden kabusa dönüşüyor(çocukluk kahramanınız, ilkokuldaki en iyi arkadasınız vs). mesela hatalı girişler yüzünden, bir keresinde atm'ye kartımı kaptırdım, bir keresinde de gsm hattım bloke oldu. son olarak bugün de, bir türlü hatırlayamadığım ösym şifrem yüzünden, zar zor yetiştiğim yakındaki bir liseden bir saat sıra beklemek suretiyle yeni bir şifre edindim. her yerde aynı şifreyi kullanayım diyorum ama pek mümkün olmuyor. kimi max. 6 karakter ister, kimi min.8 karakter; kimi özel karakter ister, kimi en az bir rakam. bitip tükenmez bu istekler yüzünden bu şifre işine bir standart getirmek mümkün değil.
    şahsıma ait şifrelerin hakkından zar zor gelirken, bir de bilgisayardan anlamayan yakınlarımın şifreleriyle ilgilenmem gerekiyor. cep telefonumda 10'dan fazla kişiye ait tc. no ve şifreler mevcut. tabi güvende olsunlar diye bu bilgileri kaydettiğim kısma da şifre koydum. anlayacağınız iyice paranoyak oldum.
    demek ki, şifresiz bir hayat düşünmek mümkün değil. hızla yaşlanıyorum ve "hatırlamak" eylemi bu yorucu hayat şartlarında benim için günden güne zorlaşıyor.
    ne diyeyim ki, alzheimer olmaman ve şifresiz kalmaman dileğiyle canım türkiyem.
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap