111 entry daha
  • tarihin neredeyse hiçbir döneminde yöneticileri tanımlamak için kullanılmamıştır. hatta daha da ileri giderek söyleyebiliriz ki, düşünme içeren hiçbir disiplinde kullanılan bir sıfat değildir. "usta filozof" gibi bir şeyi asla duyamazsınız örneğin.
    çok kaba bir örnek olarak "usta asker" ile "büyük komutan" arasındaki farka bakabilirsiniz.
    nedeni açık, "usta" pratikle ilgili bir sıfattır, belirli bir pratiğin başarılı şekilde icra edilmesini gösterir. genelde de, belirli bir pratikte ustalaşmak, düşünme eyleminin devreden çıkarılmasını gerektirir. anlaşılabilir bir durum, bir işi yapmanın binlerce yöntemi olabilir. ama her defasında bu binlerce yöntemi denemektense, "usta" ezbere bildiği bir iki yöntemi kullanarak o işi görece daha kısa zamanda, daha uygun bir maliyetle, belirli bir kalitede yapar, eder. kimi durumlarda bu arzu edilir bir şeydir.
    ancak, bir toplum sadece ustalık gerektiren pratiklerle idare edilmez. herhalükarda düşünmek zorunda kalırsınız. yoksa belli pratik alanlarda başarıya ulaşsanız da, nihayetinde o toplumu dondurmuş, ilerlemesini durdurmuş olursunuz.
    bir yönetici için bu sıfatın kullanılması ancak komik olabilir ya da bir gerçeğin itirafı olabilir. hangisini tercih ederseniz artık.
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap