75 entry daha
  • keçi küçükbaş hayvan ailesinin bir ferdidir. doğduklarında erkek, dişi farketmeksizin oğlak adını alırlar, yaklaşık 3 4 aylık olduklarında erkeklerine teke denmeye başlanır, dişileri ise çebiç adını alır. daha da büyüdüklerinde dişilerine özel bir şey denmez keçi olarak kalırlar, erkekler ise teke olarak anılmaya devam ederler.

    çiftleşme döneminde bir teke günde yaklaşı 20 - 25 tane dişi ile çiftleşir (kere demiyorum bak). kendi haline bırakılsa sürüde 300 dişi olsa bile hepsini sıraya dizmeye çalışır. öyle bir dürtüleri vardır ki dişi bulamazlarsa birbirlerini kovalamaya başlarlar. bu dönemde bu salak hayvan başka hiç bir şey düşünmez, yeterli beslenmediği durumlarda dişinin üzerinde hayatını kaybettiği görülmüştür. azgın teke sendromu denilen şey gerçekten de vardır bu hayvanlarda.

    dişisi ise dünyanın en kötü annesidir. bir kuzu 1000 koyun içinden annesini 10 saniyede bulurken keçi hayvanı iki oğlaktan hangisinin kendinin olduğunu ancak 10 dakikalık bir çalışma sonucu bulur, burada da doğruyu tutturma oranı %50 dir. 10 dakika önce doğurduğu oğlağı bırakıp yeni doğmuş başka bir oğlağa annelik yapmaya çalışmasından tutun da henüz doğum yapmamış bir tanesinin 10 günlük bir oğlağı kendi doğurdu sanıp sahiplenmeye çalışması bile normal karşılanmaktadır. ayrıca özellikle yerli ırkların süt verimi o kadar azdır ki kendi yavrularına yetecek sütü bile neredeyse yoktur. bu yüzden yavru kaybı çok olur.

    türkiye'de yetiştirilen keçiler, yerli ırk olarak kıl keçisi, filik, angora olup süt için yetiştirlen kültür ırkları arasında en popülerleri ise saanen, halep ve alpin keçilerdir.

    etinden, sütünden ve bazılarının tüyünden yararlanılır ancak unutulmaması gereken şeylerden biri de bu hayvanın bokunun da değerli olduğudur. düzgün istiflenerek fermante olması sağlanan bu bok çok kaliteli bir gübre olur.

    keçi etinin ve sütünün koktuğu, keçi etinin ishal yaptığı, bağırsaklarda parazite sebep olduğu gibi hurafeler zannediyorum ki geçmiş yıllarda uygulanan, keçilerin sayısının azaltılmasına yönelik bir devlet politikasının bir sonucudur. buna inanmak istemeyen kişilere hemen zeytinyağlı yiyemem aman adlı şarkı hatırlatılır. ancak, çiftleşme dönemindeki bir teke hormonları yüzünden ete bir koku verebilir. ispanya'da genelde keçi eti koyun etinden 1,5 kat daha pahalıdır.

    keçi çiftliği kurarak hayvancılığa başlamak günümüzde epey popüler bir yatırım gibi gözükse de bir çiftliğin karlı duruma geçebilmesi için yaklaşık 5 yıl gibi bir süreye ihtiyaç vardır ve bu 5 yıl içinde başa baş noktası yoktur, genelde cepten gider.

    natgeo küçükbaş servisi sundu.
89 entry daha
hesabın var mı? giriş yap