9 entry daha
  • ivan illich'in kitabı.

    ihsan sezal ise şöyle derlemiş:

    modern okul sistemine yönelik en radikal eleştiri, ivan illich'in "toplumun okulsuzlaştırılması" gereğini dile getiren görüşleridir.

    "bugünkü eğitim sistemi, bir beceriyi toplumsal kaynakları har vurup harman savurarak kazanan ve herhangi yararlı bir beceriyi ya da işle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir diploma kazanan kişiyi yeğleyen bir ayrım sistemidir. okul kurumunun kalkması insanı yalnız okuldaki başarısı yetersiz diye dışlanmaktan korumak yoluyla bile ruhsal yönden yararlı olabilir"

    "eğitimde fırsat eşitliği, gerçekten hem arzulanan hem de uygulanabilir bir amaçtır; ama bunu zorunlu öğretime denk saymak kurtuluşu kilise ile karıştırmakla aynı şeydir. okul çağdaşlaşmış işçi sınıfının dünya dini durumunu almıştır ve teknolojik çağın yoksullarına boş yere kurtuluş vaadinde bulunmaktadır"

    illich, okul sistemini son derece pahalı, antidemokratik, insan doğasına aykırı ve zihinleri köleleştirici eski ve köhneleşmiş bir sistem olarak görüyor. okulların açık müfredatlarının yanında bir de "ideolojik içerikli" gizli müfredat içerdiğini, bunun öğrencileri sisteme bağımlı hale getirdiğini, okullaşmanın asıl amacının da bunlar olduğunu belirtiyor.

    illich'in önerisi, "öğrenim ağları" dediği ve bireysel istek, özgür seçimler ve gruplaşmalara dayalı, ileri iletişim teknolojilerinin kullanılmasını gerektiren bir sistemdir. ona göre, hem daha ucuz hem de daha az zaman gerektiren bir alternatif modeldir bu. özellikle internet teknolojisi illich'in görüşlerinin yeniden önem kazanmasını sağlamıştır.

    "okul sistemlerinin zamanla tutucu hale gelmesi, değişme ve yenileşme ihtiyaçlarına karşı direnmesine neden olmaktadır. yapısal reformların çok zaman ve kaynak gerektirmesi nedeniyle toplumsal ve teknolojik gelişmeler karşısında hantal ve işlevsiz hale gelebilmektedir"
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap