21 entry daha
  • kitaptan yapılan alıntılarda, alıntının sayfa numarası, yayınevi ve o yayınevindne çıkmış baskı sayısı(4. baskı 6. baskı gibi) belirtilirse hem daha sağlıklı bir iş yapılmış olur, hem kitabı elinde bulunduran herkesin katılabilecğei bir kontrol mekanizması sağlanmış olur.

    bunu neden diyorum?

    çünkü turgut uyar' ın en sevilen şiiri turgut uyar' a, can yücel' in en sevilen şiiri can yücel' e ait değil örneğin. cemal süreya ve oğuz atay adıyla paylaşılan inanılmayacak derecede kötü, vıcık vıcık, basit cümleler gerçekten bu adamların sanılıyor örneğin. kafkaokur isimli popüler kültürün edebiyat dergisi de bu saçmalığa ortak olabiliyor örneğin. ve bu pislik hızla da yayılıyor.

    gelecekte kitaplar bu yüzden daha değerli bir hale gelecek bence. çünkü tek sahih kaynak onlar. bu pislik o kadar hızlı yayılıyor ki ben eğer cemal süreya' yı kitaplardan değil de facebooktan tanımış olsam kendisini asla sevmezdim.

    sözlüğün önemi şurada ortaya çıkıyor. saçma sapan bir cümle cemal süreya diye paylaşılıyor, sözlüğe giriyorum başlığa bakıyorum, eğer 2010 yılından sonra yazılmışsa ama daha önce hiç yazılmamışsa o cümle, tamam diyorum, cemal süreya' nın değil bu. neyse ki don tshort nickli yazar arkadaşımız cemal süreya konusunda çok hassas da ona ait olmayan dizeleri bir başlık altında toplamış.

    bu örneklerde olduğu gibi gelecekte sözlük ve sözlük gibi arşive sahip mecralarda kaynağı yer alan bilgiler çok daha değerli bir hale gelecektir bana göre.
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap