69 entry daha
  • zamanında commodore 64 üzerinde yazabilme şerefine erişmiş olduğum dildir. şimdi aklımda kalan bir lda ve bir sta olsa bile babamın zorlaması ile basic öğrenen ben kendimi kaptırmış simon's basic'e özenmiştim. benden büyük de olsa (10-11 yaş) ufak olan simon, hex + asm kodu ile basic dile yeni özellikler kazandırabilmişti ki benim için en önemli olan şey grafik komutları idi. commodore 64'e bir daire çizdirebilmenin değerini ancak o döneme hasıl olanlar bilir. elbette sprite'lar ile dandik 64'e 64'lük grid üzerinde aliased daireler çizdirebilecek bile olsanız bunu ancak basic'in bitmeyen data satırlarını girerek yapabilirdiniz (ki bu ancak ascii grafik olabilirdi). sprite çizdirecekseniz de yanınızda kare kare çizilmiş bir sprite chart da bulunmalıydı.

    ben hala o yaşımda cetvelle sprite chart çizip de karakterler yapmış olduğuma şaşırırım.
    screenspace ve koordinatlar belli idi. yanlış hatırlamıyor isem 40'a 25 karakterlik bir ekran vardı. amiga'nın basınca sarkan menülerini gördüğümde dibimin düştüğü ve aynısını basic ile uyarlamış olduğum zamanlar.

    iç dökme entry'si gibi olmuş olsa bile o hexadecimal sistemde yazılmış 3 harfli assembly kodlarını şu an anlayamadığım kadar içgüdüsel bir şekilde yazabildiğim zamanların dili idi. insan, insanın yapabildiğine hayret ediyor. neleri aklında tutabilip neleri anlayabildiğine.

    temele inince basit dil. buraya şu değeri koy. şuraya da şu değeri koy. sonra da bunları birbiri ile toplayıp (sum) öbür tarafa koy. işte sana önceden hesaplayamamış olduğun yepyeni bir değer.

    bir an düşününce hayatın ta kendisi gibi geldi. yazmanın yolunu bilsen bile sonucu kestiremezsin.

    biri bana söylesin, bir insan kod yazmaktan neden hoşlanır?
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap