• assembly ile i$letim sistemi yazan programcilarin matrix'i de $iril $iril okuyabildigi söylenegelir.
  • bu dilde now, date, time gibi komutlar bulunmaz. zamanla ilgili işlemler boş döngüler yaratılarak yapılır. mesela bir ledi 1 sn aralıklarla yakmak istiyoruz, bunun için programı bir alt programa gönderip burda 1 sn zaman geçirmesini sağlamalıyız. 1 saniyeyi nasıl ölçeceğiz diye sorarsanız, assembly'de her komutun işlenmesi için bir süresi vardır, bu süreleri kullanarak döngünün kaç tur olacağı hesaplanmalıdır.
  • bt cilerin yada eski adı ile bilgisayar mühendislerinin bilgisayarları lojik 0 ve 1 ler ile programlamaktan sıkılıp artık bu işi de bilgisayar kendisi yapsın ben mnemonic kısaltmalarla yazayım demesiyle üretilen programlama dili.

    -- anladığım kadarıyla bunu yazdığım saatlerde bayaa uykum varmış anlattığım şey aslında assembly programlama dili
  • "nereden geldik, nereye gidiyoruz" dusuncelerine gark olup, akabinde gunumuz teknolojisinin geldigi noktayi bizim icin bir nimet olarak gormek ve gecmis nesillerin cabalarini takdir etmek suretiyle daha aydinlik geleceklere yol acmak icin en azindan konsept olarak gorulmesi ve anlasilmasi, bilgisayari hayatina meslek olarak kabul etmis ve bu baglamda bunun egitimini almak amaciyla universiteye girmis kisiye faydali olabilecek "bilgisayara laf anlatma" yontemi. "bunu piyasada kullanan pek az yea, niye lisans seviyesinde gosteriyorlar ki?" diyorsaniz cok yanlis gelmi$siniz, bo$una girmissiniz o bolume, ve bu kafayi degi$tirmezseniz muhtemelen "diplomali i$siz muhendis" olacaksiniz gelecekte.

    nerede gostereceklerdi ya?

    lisansa gidersin, temel bilgiyi ogrenirsin. yuksek lisansta o bransin belli bir alani uzerine uzmanlasirsin, uzmanlastigin alanin bilgi limitine yaklasirsin. doktora yaparsin, o bilgi limitini oteye tasimak icin. simdi "gel abi lisansta assembly anlatmayalim artik bu ne, kimse kullanmiyor bunu" deseler, bu adam** assembly konseptini nerede ogrenecek? yuksek lisansta uzmanlasmaya calisirken adama temel konsept mi anlatacaklar?

    tabii piyasada assembly kullanan sirket az, o yuzden anlatilmasin. hatta butun muhendislik fakultelerinin bilgisayar muhendisligi bolumlerini eclipse, dreamweaver ve visual studio bolumlerine cevirelim, ne gerek var o kadar teori anlatmaya, piyasanin .netcilere javacilara phpcilere ihtiyaci var nasil olsa(?!)

    meh.
  • telaffuzu fransızca'dan daha güzel olan dil.

    > madam vu fet konkuğ delegans oğjoğdvi (bu ne endam böyle yarabbi dünya güzeli misiniz bağyan?)
    < bir sıfır bir bir sıfır sıfır bir bir sıfır bir (yalarun!)

    daha içten, daha direkt. sen, ben, biz gibi... işte assembly.
  • machine language diye de anilan (bkz: assembler) topigi altinda yanlislikla tarif edilen bilgisayar dili.
  • zamanında commodore 64 üzerinde yazabilme şerefine erişmiş olduğum dildir. şimdi aklımda kalan bir lda ve bir sta olsa bile babamın zorlaması ile basic öğrenen ben kendimi kaptırmış simon's basic'e özenmiştim. benden büyük de olsa (10-11 yaş) ufak olan simon, hex + asm kodu ile basic dile yeni özellikler kazandırabilmişti ki benim için en önemli olan şey grafik komutları idi. commodore 64'e bir daire çizdirebilmenin değerini ancak o döneme hasıl olanlar bilir. elbette sprite'lar ile dandik 64'e 64'lük grid üzerinde aliased daireler çizdirebilecek bile olsanız bunu ancak basic'in bitmeyen data satırlarını girerek yapabilirdiniz (ki bu ancak ascii grafik olabilirdi). sprite çizdirecekseniz de yanınızda kare kare çizilmiş bir sprite chart da bulunmalıydı.

    ben hala o yaşımda cetvelle sprite chart çizip de karakterler yapmış olduğuma şaşırırım.
    screenspace ve koordinatlar belli idi. yanlış hatırlamıyor isem 40'a 25 karakterlik bir ekran vardı. amiga'nın basınca sarkan menülerini gördüğümde dibimin düştüğü ve aynısını basic ile uyarlamış olduğum zamanlar.

    iç dökme entry'si gibi olmuş olsa bile o hexadecimal sistemde yazılmış 3 harfli assembly kodlarını şu an anlayamadığım kadar içgüdüsel bir şekilde yazabildiğim zamanların dili idi. insan, insanın yapabildiğine hayret ediyor. neleri aklında tutabilip neleri anlayabildiğine.

    temele inince basit dil. buraya şu değeri koy. şuraya da şu değeri koy. sonra da bunları birbiri ile toplayıp (sum) öbür tarafa koy. işte sana önceden hesaplayamamış olduğun yepyeni bir değer.

    bir an düşününce hayatın ta kendisi gibi geldi. yazmanın yolunu bilsen bile sonucu kestiremezsin.

    biri bana söylesin, bir insan kod yazmaktan neden hoşlanır?
  • ingilizce, toplanti, meclis..
  • genellikle gömülü sistem yazılımlarında tercih edilen, icrası en hızlı ve en az yer kaplayan çekirdek dil.
  • ölümcül dil, ustasının her boku yiyebildiği, orta karar hakimiyete sahip kullanıcılarının bocaladıkça küfrettiği, az hakimiyete sahip kullanıcılarının ise ömür billah korkacağı, çekineceği, soğuk mizaçlı, duygusuz ama bir o kadar sikici bir dil.
hesabın var mı? giriş yap