8 entry daha
  • hayek denilen neoliberal politikanın yılmaz savunucusu amcamız sosyalizmi entellektüel bir hata diye tabir eder ve sosyalizmin bizi ilkel bir etik anlayışına sevk edeceğinden söz eder. tabiiki sosyalizmin yerine konulması gereken model de ‘her insanın kendisini adapte etmek zorunda olduğu piyasadaki ‘görünmez el’ vasıtasıyla sağlanan arz, talep ve fiyat ilişkileriyle temellendirilmelidir.’

    ayrıca hayek piyasayı var olan kaynakların adil dağıtımını sağlama aracı olarak görür. tabiiki günümüz dünyasına baktığımızda cinsiyet, ırk ve din yüzünden hakkettikleri ücretleri alamayan hatta iş imkanlarınından yararlanamayanları gördüğümüzde hayek’e hak vermemek(!) mümkün değildir. aynı zamanda da alibeyköy’deki bir gecekonduda doğan bir çocuğun ‘american hospital’da doğan bir veletle eşit şartlarda piyasaya katılabileceğini düşünmeyi bir entellektüel hatadan ibaret saymak ise kanımca sığ kalmaktadır.

    bunlara ek olarak, hayek’e göre devlet varolan tüm bilgilere sahip olamadığı için piyasaya müdahale etmemelidir. ona göre olabilecek en iyi ekonomik düzen bireyselcilik üzerine kurulmalıdır bu yüzden de (bkz: laissez faire) politikaları bir araç değil ulaşılacak son amaç olmalıdırlar. yani, yapılanlar hırsızlık, sömürgecilik, tekelleşme de olsa bunlar ‘doğal’ piyasa dinamikleri oldukları için karışılmamalıdır.

    son olarak da margerat thatcher’ın muhafazarlar parti’nin kongresinde ‘bizim inancımız budur’ diyerek onun the constitution of liberty kitabını yukarı kaldırması hayek’in iktidarla olan ilişkilerinin yoğunluğunu anlamak için iyi bir göstergedir denilebilir.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap