7 entry daha
  • buna engel olmak için öncelikle bu bağımlılığın neden geliştiğini bulmak gerekir. çeşitli bağımlılıklara sebep olan birçok değişik faktör var. bu sebep ortadan kalkmadığı sürece o bağımlılık yok olmaz sadece başka bir şeye evrilir.
    bununla ilgili özgür bolat'ın kesinlikle çok katıldığım bir görüşü var.
    insanın aynı zamanda iç motivasyonu sağlayan dört tane ihtiyacı vardır: gelişim, ilişki, özerklik ve keşfetme. bunların genellikle aile ya da okul ortamında karşılanması gerekir.

    gelişim: gelişim göstermek büyük bir iç motivasyon kaynağıdır. okullardaki sistem genellikle gelişmek yerine başarmak odaklı olduğu için çocuk bu ihtiyacını karşılayamaz.

    ilişki: iletişimden öte bir ihtiyaçtır. sınıfta öğretmenin okuma saati yapması, bunu zorunlu kılması ve okumanın faydalarından bahsetmesi bir iletişim olabilir ama öğretmen de çocuklarla beraber kitap okursa bu ilişki olur. aynı şey ev ortamı için de geçerli.

    özerklik: hiçbir yerde sonsuz özgürlüğe sahip değiliz tabii ki ama en azından bize çizilen sınırlar içerisinde kendi seçimlerimizi yapabilmeliyiz. okuma saatinde okumak zorunlu olabilir, ama hangi kitabı okuyacağını birey seçmelidir. akşam yemeğini yemek zorunlu olabilir ama yemeğe ne ile başlayacağını yine birey kendi seçmelidir. kendi seçimlerini yapabilmek bir ihtiyaçtır.

    keşfetme: keşfetmek en iyi öğrenme yollarından biri ve büyük bir dopamin kaynağıdır. kitaptaki bilgiyi okumak kişiyi tatmin etmez, sorgulayarak ve araştırarak bilgiye ulaşmak öğrenmeye karşı heves yaratır.

    şimdii, eğer bu ihtiyaçlar okul ve aile ortamında karşılanmazsa, tüm bu ihtiyaçlara cevap veren yeni bir kaynak arayışı baş gösterir ki teknolojik ürünler tam da burada imdada yetişir. bilgisayar oyunlarına bir bakalım, tüm bu ihtiyaçları karşılarlar ve insan psikolojisinden çok iyi anlayan kişiler tarafından oluşturuldukları su götürmez bir gerçek diyebiliriz. kısaca bahsedecek olursak;
    level level ilerleyen kişi ''gelişme'' ihtiyacını giderir.
    oyundaki herkes ve her şey ile muhteşem bir uyum ve ''ilişki'' içerisindedir.
    oyunların yapısı zaten kişileri özgür hissettirmek üzerine kuruludur çoğu zaman. ''kendi dünyanı yarat!'' ''kendi kafeni oluştur.'' ''tarafını seç ve...'' kişilere sonsuz bir seçme hakkı yani ''özerklik'' tanır.
    açılan her yeni seviyede, yeni bölümde yeni yerler ve yeni olaylar gelir. bunları kimse oyuncuya öğretmez hepsini kendi bulur ve böylelikle ''keşfetme'' ihtiyacı da giderilir.

    sonuç olarak, bilgisayarı yasaklamak, telefonu elden almak çözüm değil. onların yerine koyacak ve kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak şeyler olması gerekir. aksi takdirde farklı sonuçlar gelişir. kişi bilgisayar oynamaz belki ama asilik, utangaçlık gösterebilir veya başka bir şeye bağımlılık geliştirebilir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap