4 entry daha
  • soylar mythos'unda hesiodos tunç soylu insanların kendi elleriyle yok olduklarını, ad bırakmadan öbür dünyaya göçüp hades'in karanlıklarına gömüldüklerini söyler, ama bunun nasıl olduğunu anlatmaz. tufan sözü ve kavramına rastlanmaz en eski yunan kaynaklarında. ne var ki yunan mythos'unun tufan kahramanları deukalion'la pyrrha'nın, insanlığın başına gelen yıkımlarının kaynağında bulunan prometheus ve epimetheus soyundan olmaları hesiodos'un sümer, babil ve samî kaynaklarından bazı efsaneleri alıp, bazılarını almadığını gösterir. yunanlıların tufan efsanesi daha sonraki bir çağda, belki tesalya'da uydurulmuş ve kahramanları deukalion'la pyrrha, prometheus-pandora mythos'una bağlanmış olabilir. bu efsane hellen ırkının atasını kurma işine de yaramış, şöyle ki tufan'dan kurtulan deukalion'la pyrrha'nın bir oğlu olur, adı hellen, onun da üç oğlu olur: doros, ksuthos ve aiolos. doros'la aiolos doğrudan doğruya dor ve aiol ırklarının atası, ksuthos ise çocukları akhaios'la lon yoluyla akha'ların ve ion'ların atası olur

    îlyada'da adı geçen bir deukalion daha vardır: girit kralı minos'la pasiphae'nin oğlu ve troya savaşına katılan meriones'in dedesidir (meriones). theseus'un dostu olan bu deukalion kalydon avında da bulunmuş.

    zeus, gün geçtikçe daha günahkâr olan insanları bir tufanla yok etmiye karar vermişti. bu tufandan sadece deukalion ile karısı pyrrha kurtuldular. çünkü deukalion'un babası prometheus, oğluna bir tekne yapmasını öğütlemişti. karı koca, bindikleri bu teknede dokuzuncu gün parnassos dağına ayak bastılar. zeus'tan yeni insanlar yaratmasını dilediler. zeus onlara, « ananın kemikleri » ni arkalarına atmalarını buyurdu. prometheus'un açıklaması üzerine deukalion ile pyrrha, toprağın taşlarını arkalarına attılar. böylece deukalion'un attığı taşlardan erkekler, pyrrha'nın attıklarından da kadınlar olmak üzere yeni bir insan soyu türedi.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap