7 entry daha
  • washington, d.c.'de kölelik, birleşik devletler'in geri kalanından dokuz ay önce yasadışı ilan edildi. 16 nisan 1862'de, başkan abraham lincoln, district of columbia emancipation act'ı (district of columbia azat yasası) imzaladı. yasada şu ifade yer alıyordu: "bu yasanın hükümleri uyarınca salıverilmiş ve özgürleştirilmiş herhangi bir kişiyi ya da kişileri, ya da herhangi bir özgür kişiyi ya da kişileri yeniden köleleştirmek ya da köle olarak satmak niyetiyle adı geçen federal bölgeden çıkarmak üzere kaçıran ya da herhangi bir yolla nakleden ya da [başkasına] tedarik eden; ya da sözü edilen özgürleştirilmiş kişileri yeniden köleleştiren ve bu şekilde yasayı çiğneyen herhangi bir kişi ya da kişiler ağır bir suç işlemiş addedilecektir."

    d.c. yasasındaki ifadeler, abd dışişleri bakanlığı'nın insan ticaretini [kaçakçılığını] bilfiil "bir kişinin, emeği ya da hizmetleri için, zorla, hileyle ya da baskı yoluyla, gönülsüz kulluğa, köleliğe, borç köleliğine ya da esarete tabi tutmak amacıyla istihdamı, barındırılması, nakli, tedariki ya da ele geçirilmesi" olarak tanımlayan 2000 tarihli insan ticareti ve şiddet kurbanlarının korunması yasası'ndan 138 yıl önce, "insan ticareti"ni etkili bir dille yasadışı ilan ediyordu.

    d.c. azat yasası yaklaşık 3100 köleyi özgürlüğüne kavuşturdu. ayrıca, her ne kadar köleleri köleliğe zorlanmış insanlardan çok yasal ve tazmin edilebilir mülkler olarak gören bir yaklaşımla azat edilen köleler için köle sahiplerine tazminat ödenmesine olanak tanıyan hükümlere yer vermesi üzerine gölge düşürmüş olsa da, özgürleşen kölelerin haiti, liberya ya da tercih ettikleri başka ülkelere yeniden yerleştirilmesine katkıda bulundu. şehirdeki kaçak köleleri de koruma altına almış olmasının yanı sıra ileride köleliğin 1863 tarihli azat bildirisi ve abd anayasası'nın 1865 tarihli 13. ek maddesi aracılığıyla ülkenin her yerinde yasaklanmasına zemin hazırladı.
    kaynak : national geographic
155 entry daha
hesabın var mı? giriş yap