21 entry daha
  • üniversiteden yeni mezun olmuş bir çok öğrencinin mezuniyet gazı ve allah allah nidalarıyla iş dünyasına yöneldiği ve ne yazık ki mevcut ekonomik ahval ve şerait sebebiyle de bir zaman sonra sukut-ü hayale uğradığı güzel ülkemde m.b.a., işletme ve ekonomi tabanı olmayan her sosyal ve mühendislik bölümü mezunu için şart olmuştur ne yazık ki. iş dünyasına, özellikle de reel sektöre, yönelik iyi ve kapsamlı bir eğitim fırsatı sunar 2 sene boyunca ama şahsi kanaatim kişinin illa ki m.b.a. derecesi yapmak istiyorsa birkaç senelik iş tecrübesi edindikten sonra emba* yapması yönündedir.

    neden peki?
    öncelikle yeni mezunsanız ve haziranda mezun olup eylülde yüksek lisansa başlamışsanız dünyadan bihabersinizdir. iki sene boyunca derslere girer çıkar, kitaplar makaleler yalayıp yutar, bir miktar daha dirsek çürütürsünüz sıralarda. lakin bu size ancak ve ancak teorik bilgi kazandırır. pratik şansınız (işte business case ler olsun, ne bileyim takım çalışmaları veyahut ödevler olsun) çok sınırlıdır ki o zaman bile gerçek hayata dair bir tecrübe edinmiş olmazsınız. varsayalım ki simülasyon dersleriniz var, bu bile bir yere kadar idare eder, çünkü gerçek hayatta insan faktörü vardır, efendime söyliyeyim beklenmedik risk faktörleri, vesaire vardır.

    safi teorik bilgiyle dolup taşmanın bir başka eksisi ise, teorinin her zaman pratiğe uyarlanamıyor oluşudur. mütemadiyen değişen şartlar, her geçen gün bilgiyi "eski" kılmaktadır. aynı zamanda halihazırda içinde bulunulan koşullar sebebiyle de teorinin pratiğe birebir izdüşümü gerçekleşemiyor olabilir. misal, derslerde size kurum kültürünü değiştirmenin envai çeşit yolu anlatılmıştır ama bu demek değildir ki her şirket aynı etkiye aynı tepkiyi verecek.

    türk iş dünyasında karşılaşılan bir başka problem de iş dünyasının henüz tam anlamıyla kurumsal bir yapı kazanamamış olmasıdır. dolayısıyla kurumsallık temelli m.b.a. öğretimi mezun olunduğunda bir işe yaramayabilir. örneğin m.b.a. yapmış bir bünye olarak "hıfzıoğlu inşaat" isimli şirkette çalışmaya başladığınızı varsayalım. siz güzel güzel organizasyon yönetimi öğrenmişsinizdir, bir çok nitelikli ik; satış/pazarlama; operasyon uygulaması modellemeye yetkinsinizdir ama gel gör ki içinde bulunduğunuz ortam bırakın henüz kurumsallaşmayı, tam bir patron şirketidir. n'apıcan şimdi o kadar bilgiyi tepede sayın patronun hıfzı efendi varken?

    son olarak, iş tecrübesi ertesi yapılan m.b.a. dahilinde taşların yerine daha iyi oturması mevzubahistir. bilgi havada kalmaz, kişisel deneyimler eşliğinde belli bir bağlam çerçevesinde yer eder. kısaca kişi, zaten ampirik yollarla kazandığı bilgiyi teoriyle temellendirme fırsatı bulur ama bunu yaparken neyin uygulanabilir neyin uygulanamaz olduğunun daha fazla bilincindedir.

    tabi m.b.a yapmak için en önemli aragazını mezun olununca bulunması muhtemel iş fırsatları oluşturmaktadır. sanılır ki bütün uluslararası sermayeli şirketler kollar açık gözü yaşlı sizi beklemektedir. oysa ki bu yalanın sunturlusundan başka birşey değildir. m.b.a. eğitimi, tercih edildiği açıkça belirtilmediği müddetçe, iş arayanı öne geçirmez. sizin yerinize alaylı birinin tercih edilme olasılığı her zaman daha yüksektir.

    bütün bunlara rağmen eğer üniversite mezunu olduğunuz halde henüz hangi alana yoğunlaşacağınıza karar verememişseniz veya işbu entry nin yazarı gibi politika okuyup operasyon gibi tamamiyle alakasız bir alanda çalışacağım diye ayak diremekteyseniz yani "azimle sıçıyorum, taşı delmek hedefim" diyorsanız, m.b.a. karar vermenize yardımcı olması ve en azından bir miktar temellendirme yapması açısından iyi bir fırsattır, değerlendirmeye bakın.

    p.s. hayırlısıyla eylül gibi "m.b.a ve staj ilişkisi" konulu bir paragrafı da buraya iliştirmeyi düşünmekteyim, daha etraflı bir inceleme olması açısından.
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap