25633 entry daha
  • uluslararası uzay istasyonu'nun çıplak gözle görülebiliyor olması. iss*ı görebilmek için bulunduğunuz konumda hangi saatlerde gökyüzünü gözetlemeniz gerektiğini söyleyen bir site mevcut. şuradan görülebilir. mesela ankara için şu tarihleri seçmeniz gerekiyor. iss'nin bulunduğunuz konumdan geçtiği zaman bildirim almak isterseniz de şu fasiliteden kayıt formu oluşturabilirsiniz.

    * iss'den çekilen fotoğrafları şuradan görmek mümkün. harita üzerinde istediğiniz yeri aratma şansınız var.

    * iss yalnızca karanlıkta görülebiliyor. gündüz görme şansınız yok. havada uçan bir uçak veya çok parlak bir yıldız gibi görünüyormuş göze. tek farkı, standart bir yolcu uçağından yaklaşık 28 kat hızlı seyahet etmesi (dünya etrafındaki tam turunu 90 dakikada tamalayabiliyor)

    * malezya, kazakistan, brezilya ve arap emirlikleri'nin bile uluslararası uzay istasyonu'na insan göndermiş olması. bu insanlar elbette ki abd veya rusya'nın teknolojisini kullandılar; fakat yine de ülkelerine böyle bir istatistiksel katkıda bulunmuşlar.

    * iss'i* şimdiye kadar 18 farklı ülkeden 230 kişi ziyaret etmiş. ziyaret eden kişilerin vatandaşlık durumu: abd, kanada, brezilya, almanya, danimarka, ingiltere, isveç, hollanda, belçika, ispanya, fransa, italya, birleşik arap emirlikleri, güney kore, malezya, japonya, rusya ve kazakistan.

    * bu ziyaretlerde abd ve rusya 151 ve 47 kişiyle açık ara önde. bu iki ülkeye en yakın ülke iss'ye 8 kişi gönderen kanada.

    * iss'de en çok bulunma rekorunu elide bulunduran astronot 665 gün ile peggy whitson,

    * iss'de yaşayan astronotlar, yerçekimsiz ortamda (ya da yerçekiminin çok az olduğu ortamda) kas kütlelerini kaybetmemek için günün 2 saatini egzersiz ile geçirmek zorundalar.

    * iss'in güneş panelinin boyu airbus a380'in kanat açıklığıyla neredeyse aynı.

    * tek seferde iss'e 6 adet uzay mekiği monte edilebiliyor.

    * bir uzay mekiği dünya'dan fırlatıldıktan 6 saat sonra iss'e ulaşabiliyor.

    * iss'in günlük katettiği mesafe, ay'a olan gidiş-geliş uzaklığı ile hemen hemen eşit seviyede.

    kaynak: elbette ki nasa.
16204 entry daha
hesabın var mı? giriş yap