• 55-135 yılları arasında yaşamış stoalı filozof ve ahlakçı.
  • "bir insanın bildiğini zannetiği bir şeyi, öğrenmesi imkansızdır.." *
    *
  • insanların kırılan bacağa katlanmak yerine, o bacağı baştan kırdırmamaları gerektiğini, ta o zamanlardan söylemiş bilge kişilik.

    hadi, doğru doğrudur, zamanı, mekanı olmaz, şeklinde düşünüldüğünde, tamam, denebilir, düşünülmüş olabilir böyle şeyler kaç bin yıl önce de, ama eğer bu kişi bu hadiseyi, o bacağı kırdırmadan çözüp**, kırdırınca ne olduğunu görmeye dürten şeytana aldanmamışsa*, diyorum, hakkatten erdem olayını aşmış, kotarmıştır, bitirmiştir.

    hatta bir yerde, bildiği şeyi öğrenmeyi başarıp kendisini aşaraktan söyledikleriyle çelişmiş bile olabilir.*
  • "insanlar kendilerine ya çok pahalı, ya da çok ucuz değer biçerler.sen, sadece bir değerlendirme hatası içindesin.hayatında daima, başarabileceğini değil, başarmak istediğin düşündün.olabileceği değil, olmasını istediğini aradın...

    onun için senin yenilgin hakikatın yenilişi demek değildir.yenilen, yalnız senin ölçüsüzlüğün ve dalaletindir.

    halbuki kaleyi bekleyen nöbetçiler, yanlarına gelen herkese parolayı sorarlar.sen de muhayyilene gelen şeylere parolayı sorsaydın, baskına uğramazdın!"

    çıkarımının sahibi kutsal kişilik.ama yok kardeş tevazu, mutedillik bana göre değil diyorsanız, tam zıttı bir slogan arıyorsanız sizi şöyle alalım: (bkz: gerçekçi ol imkansızı iste)
  • "senin huzursuzluğun başkalarıyla değil, kendi kendinle bağdaşamadığın içindir.." - epiktetos
  • mouse sol taraftaki ek$isozluk bolumunun ustune getirilirse cikacak olan yazinin sahibi ki$ilik..
    -bir insanin bildigini zannettigi bir $eyi ogrenmesi imkansizdir.-
  • franny ve zooey'de kendisine bolca gonderme yapilan filozof...
    (bkz: franny glass)
    (bkz: jerome david salinger)
  • "hayatinda olup biten $eylerin, diledigin $ekilde olmasini isteme: nasil oluyorlarsa, oyle olmalarini iste. boylece her zaman mutlu olursun." demi$ du$unur.

    edit: 13 sene sonra aynı metin türkçe olarak düzeltildi:

    "hayatında olup biten şeylerin, dilediğin şekilde olmasını isteme: nasıl oluyorlarsa, öyle olmalarını iste. böylece her zaman mutlu olursun." demiş düşünür.
  • "olaylar önemli değildir; onları algılayışımız önemlidir" aforizmasını söylemiştir; ne de iyi etmiştir.

    evet, oldukça basit bir söz gibi durmaktadır; fakat iyi bakılırsa, olaylara yaklaşımımıza bambaşka bir boyut açar; o boyutun içinden düşünmeye sürükler insanı...

    bir olay için farklı yorumlar yapıldığı zaman "bu da haklı; o da haklı" denilmişse, "bunun sebebi ne olabilir?" diye düşünün; sizin üzüldüğünüz bir olaya başkasının niye sevindiğini anlamayı deneyin.

    velhasıl, algıda seçicilik hassas mevzu...
  • "yalnız özgür insanların eğitilmesi gerektiğini söyleyen çoğunluğa değil, yalnız eğitimlilerin özgür olduğunu söyleyen düşünürlere inanmalıyız." epiktetos
hesabın var mı? giriş yap