• haberleşme'nin yanı sıra farklı çeşitleri tıpda damarların içinin ve organların görüntülenmesi gibi görüntüleme sistemlerinde de oldukça popüler olarak kullanılan süper olay. fiber optiğin geniş band aralığı, düşük kayıp,elektromagnetik bağışıklık, güvenilirlik ,hafiflik ,küçük boyut gibi önemli avantajlarının bulunması uzak mesafe iletişimi için çok büyük önem taşır.
    fiberin çalışma prensibi temel optik kurallarına dayanır. bir ışın demeti az yoğun bir ortamdan daha yoğun bir ortama geçerken geliş açısına bağlı olarak yansıması yani tam yansıma yada kırılarak ortam dışına çıkması mantığına dayanır.
    basit anlamda iki kısımdan oluşur. nüve ve kılıf.
    nüve,işığın içerisinde ilerlediği ve kablonun merkezindeki kısımdır. çok saf camdan yapılmıştır ve esnektir. yani belirli sınırlar dahilinde eğilebilir .
    kılıf, argoda kullanılan prezarvatif değil tabi.nüveyi saran ve fibere enjekte edilen ışının nüveden çıkmasını engelleyen kısımdır aynı nüve gibi camdan yapılmıştır ancak indis farkı olarak yaklaşık %1 oranında daha azdır
    gelelim fiberoptik çeşitlerine. efendime söyleyeyim bunlar yapısına göre 3 e ayrılırlar

    cam fiberler: nüvesi ve kılıfı camdan imal edilir. veri iletimi açısından en iyi performansı gösterir. yapımında kullanılan cam ultra saf silikon dioksit veya kuartz kristalidir. yukarıda bahsettiğim indisi ayarlamak için; imalat aşamasında indisi azaltmak için, flor veya bor, indisi artırmak için, germanyum veya fosfor ile katkılanır.

    plastik kapli silisyum fiber: cam nüveye plastik kılıfa sahiptirler. fiyat olarak cam fiberlere göre daha ucuz ama performans açısından daha verimsizdir.

    plastik fiberler: en ucuz fiber tipidir. nüvesi de kılıfı da plastiktir. performansı en zayıf fiyatı en uygun fiberdir genelde kaplamaları yoktur. kısa mesafe iletişimi için uygundur.
  • ucuca eklenmesi, ya da kopuk tamir etmek için özel bir çantası vardır. birleştirilecek uçlar önce düzgünce kesilir, sonra çanta içindeki küçük bir kameranın da olduğu özel bölmede kabaca karşı karşıya getirilir ve çanta kapatılır. sonra sistem görüntü işleme kullanarak kaynak ve kalite(kayıp) kontrolünü yapmakta, olmadı bir daha yapmaktadır taa ki olana kadar. on saniye sürer. gavur çanta.
  • eğer icinde ışığı hapsedip fizan'dan buraya taşıyabiliyorsa gece aydinlatmasinda da kullanilabilir. (bkz: ben buldum)

    dünyanin bi yarisindan diger yarisina fiber kablo çekersek eğer -orada gündüz burada gece malum- oralarda israf olan günes isigini alıp buraya getirebiliriz.
    niye bit bit veri taşıyarak israf ediyoruz ki? mis gibi teknoloji bulmussun, kullansana..

    (tabii kol gibi demetler olmalı, zenci basketbolcu kolu gibi.. tavanlardan sarkacak bööyle evlerimizin ortasına.. of icim kalktı, vazgeçtim,iyi böyle.. veri taşısınlar bununla, very veri taşısınlar.)
  • fiber optik kabloları ışığı saniyede 300 bin değil, 200 bin kilometre hızla iletirler (camın içinde ışık vakuma oranla üçte iki hızla yol alır). onun için şimdilerde nasıl yaparız da biz bu fiber optik kablonun içini boşaltırız diye uğaşıyorlar.
  • bu bağlantıda önemli olan download ile upload hızlarının simetrik olması örnek olarak:10 mb download 10 mb upload olmalı fiber'in asimetrik şekli olan 10 download 2 upload ile pek hız farkı anlaşılmıyor.geçtiğimiz haftalarda efatura testlerinde bu baya ugrastırdı beni.
  • traderlarin ruyasi... ucunda internet var ise leech medyasi...
  • (bkz: cam elyafı)
  • bakir kablolardan coook daha yuksek kapasiteli kablolar(bi de ince o yuzden az yer kapliyor) bunlar sayesinde artik "aradiginiz istikamette tum hatlar dolu" sozuyle daha az karsilasir olduk.fiber optik diye de yazilir...
  • fiber optik icin fiziksel hız limitlerine henüz ulaşılamamıştır. şu anki hızlar alıcı/verici cihazların ve switchlerin hız limitleridir. tek bir lambda da teorik olarak tüm radyo spektrumundan daha fazla bant genisligi vardır.

    fiber optiklerde lazer kullanılabildiği gibi gelişmiş ledler de kullanılabilir. led kullanımı daha ucuz ve pratiktir fakat bazı limitasyonları vardır.

    fiberler multi-mode (bkz: mm) ve single-mode (bkz: sm) olarak iki çeşittir. sm fiberler ile iletim mesafesi çok daha uzundur. genis alan aglarında* bu nedenle sm fiber tercih edilir.
hesabın var mı? giriş yap