• yoo ben tır şöförü olmak istiyorum mesela. yanlış önermedir. şu amk green card'ı bir çıksa yallah amerikaya..
  • iyi yapıyorlar, ben de çevreme hep bu konuda tavsiye veriyorum. kaynak atıyorum, referans oluyorum, ödev veriyorum, detaylarını anlatıyorum. üretim aracının kendiniz olduğu, gerçek anlamda sınıf atlayabileceğiniz sayılı mesleklerden biri. web ve mobil geliştirici gibi alanlarda alaylılar gayet bol, talep de yüksek. oradan başlamanızı tavsiye ederim. ingilizce şart yalnız. işiniz gücünüz varsa bile yanda bakın.
  • birkaç entry okudum. birkaç konuda deneyimimi paylaşmak istiyorum. çok farklı bir iş tecrübesinden sonra bu alana geçtim. karar verdiğimde 35 yaşındaydım ve bir bootcamp'e katılmaya karar verdim. her şey güzeldi, sınavlar vs. geçmiştim, mülakata geldik yaşın büyük dediler. o andan sonra yaşımın farkına varmaya başladım. neyse, eski işimden kesinlikle ayrılmalıydım, bu işe kesin başlamalıydım ama biri bu konuda hayallerimi suya atmıştı. burası çok uzun bir hikaye, neyse bir şekilde içimde bir inancım vardı, yapabilirdim. çocukluktan beri istiyordum. kardeşim de yazılımcıydı, "abla takılma, sen de denersen yaparsın" dedi.

    bir kursa başladım, ama her şey çok kötü gidiyor, anlamıyorum. hayatımın riskini almışım, egom bir yandan, akıl tutulması yaşıyorum bir yandan falan falan...

    sonra hayatımda hiçbir şeyin elime tepsiyle sunulmadığını hatırladım. birkaç sözüne güvendiğim arkadaşımla konuştum, eski mesleğe geri dönüyorum çünkü kursta da anlamıyorum. son bir şans dedim kendime, bir şansı daha hak ediyorum. (bu süreç 3-4 ay sürdü.)

    niyet ettim, niyet eyledim, yazılımcı olmaya atıldım.

    aldım karşıma kendimi dedim ki
    çok emek vermen lazım,
    yeni nesil efsane,
    öğrenmeye hazır mısın?
    bu konfor alanını terk edebilecek misin?
    stajyerliğe, juniorluğa gerçekten katlanabilir misin?
    hayat standartlarını aşağıya çekmek olacak bu emin misin kızım bak…

    sonra diğer taraftan ben dedi ki, "tamam ya, ne olursa olsun ve neye benzerse benzesin, deneyeceğim. bir 35 sene daha terk ettiğim işimi sevmeyerek yapıyorum demek yerine, ben kendime yollar açtım demelisin. denedim, cesaretim vardı buna," dedim. arkadan "allah allah" nidaları fonda "eye of the tiger" çalıyor. senteze gel :)

    niyetim mi temizdi, çok mu dua etmiştim bilmiyorum. yanımda olan insanların dışında karşıma harika bir rehber çıktı, bir eğitmen ama öyle böyle değil, orkun durmaz hoca. anlatılmaz, yaşanır bir eğitimdi. sadece yazılım değil, felsefe, mitoloji, psikoloji… daha neler neler.

    şimdi ne mi oldu? yazılım işi yapıyorum :) çok minnoş bir çalışma ekibim var. kendimi çalışıyormuş gibi hissetmiyorum, en güzel kısmı bu sanırım.

    çok çalıştım. online olarak aldığımız eğitimde harika ekip arkadaşlarımız oldu. düştüğüm yerde orkun hoca, ekip arkadaşlarım destek oldular.

    ama bu süreç hiç kolay olmadı. hiç olmadı, 2 akşamda bir ağladım. "olmayacak, yapamayacağım" diye. stresten yemek yemeyi unutuyordum, kilo verdim (bende çok vardı, kayıp değil :p). süreç kan ve ter döktürdü, daha çok gidilecek yol var.

    umarım kim hangi işi yapmak istiyorsa, yolunu kolaylaştıracak rehberlerle karşılaşır. *

    edit : imla
  • gel anam gel, sende gel.
    rahat yüzü nedir görmek istemiyorsan gel.
    akşam 6 olunca şartelleri kapatmanın ne demek olduğunu hiç bilemeyecek olmayı kabul ediyorsan gel.

    zira tükkanı kafanın içinde taşıyor olacaksın.

    belki ortalamanın üstünde bir kazancın olur ama harcayacak zaman bulamayacaksın.
  • yazılımcı olmak için para harcamanız gerekiyorsa, yani internetteki uçsuz bucaksız bedava kaynaklardan yararlanıp kendinizi geliştirecek kadar bile ingilizce ve bilgisayar okur yazarlığınız yoksa hiç kalkışmayın bu işe...

    boşuna para ve zaman harcadığınızla kalırsınız...
  • insanların nispeten daha iyi şartlarda çalışma ve yaşama isteğinden kaynaklanır.

    azmeden herkes ama herkes yazılımcı olabilir, ama hayal ettiği paralara ulaşmak aşama aşama olur.

    sektörün işe alım yapanlarından biri olarak, artık hangi okulu okudundan ziyade adayın ne yapabildiğinin daha önemli olduğunu söyleyebilirim.( bizim sektöre özel olarak asm ve matlab duymamış insanı kapıdan sokmam örneğin )

    yazılım üretmek biraz enstrüman çalmak gibidir gençler, icra etmek çok çalışma ve odaklanma ister, iyi bir eğitim ve doğal yetenek, istenen paralara ulaşmayı hızlandırır.
    ("chat gpt mesleği öldürdü yeaa" diyenlere de bakmayın, kobi tipi patronları ikna edecek yapay zeka daha eniac'ından doğmadı.)
  • 3 yıl önce 1 milyon yazılımcı projesi vardı herkes telaşa kapılmıştı sonuç: hüsran. peki neden yazılımcı olmak için üniversite okumak bile gerekli değilken üstelik maaş f/p oranı tr de diğer mesleklere göre daha iyiyken neden yetişen kişi sayısı sektörün ihtiyacını karşılamıyor?
    öncelikle ingilizce bilmek yazılımcı olmanın %50 sidir geri kalan: (buradan bi 40 milyon kişi elendi)
    - analitik düşünebilme (zeka olarak değil algoritma, mimari konularında kendini geliştirmek ve tecrübe %30)
    - self disiplin (sürekli kendini geliştirmek, stres ile baş edebilmek, zamanında yetiştirebilmek, yöneticileri idare edebilmek %20)
    bu 3 özelliğe sahip bir kişi tıpçı da olsa, jeoloji mühendisi de olsa tatmin ettiği maaşı, yaşamı alır zaten. keramet yazılımcı olmakta değil. yazılımcı maaşı almak için 6 aylık udemy kursundan medet umanlar için fyi.
  • bin kişi ister bir kişi olur gençler. bu işin temeli ne matematik ne ingilizce. sadece azim. ama normal bir azim değil bu aşırı azim. zaten o derece azmi olan her şey olur. bu meslek memuriyet değil. okuldan çıktım tamam bitti diyen de, bootcamp bitirip tamam ben oldum diyen de malesef talihsiz sona mahkum. günlerce production problemleri ile uğraşmaya, 2 senede bir yeni programlama dili öğrenmeye, her gün bilmediğiniz bir sorunla baş başa kalmaya ne kadar dayanabilirsiniz? evde oturup keyfine kod yazmakla kurumsal bir şirkette çalışmak çok farklı şeyler.

    35 yaşında 13 senelik bilgisayar mühendisiyim. java beni buraya kadar getirdi. iş değiştirmek istediğimde karşıma ya kotlin ya da python çıkacak. öğrendim keyfine evde kod yazıyorum diyelim, bitti mi hayır bitmedi. üzerine deneyim kazanmam gerekecek. 35 nispeten genç bir yaş, muhtemelen 45 yaşında zotlin çıkacak ve ben onu da öğreneceğim. konu sadece dil ya da tool da değil. iş yapış şekli de sürekli değişiyor. hala waterfall yapan kaldı mı? ya da monolith yazan adam kaldı mı? bu iş futbolculuğa ya da balerinliğe dönmek üzere. alttan gelen milyonlarca kişi güncel bilgilerle sektörü sürekli domine ediyor. 3 sene sonra elinizdeki bilgi çöp oluyor. 40 yaşına kadar ne yaptıysanız yaptınız sonra kafa cidden kaldırmıyor. sektördeki yüksek maaşları bir de böyle yorumlayın.
  • herkes ister ama herkes olamaz asıl olay da bu nokta zaten
  • tabi ya bende paşayım sende paşasın gel öpeyim canım benim. hadi sizde paşa olun. herkes paşa olsun, hepimiz paşayız.
hesabın var mı? giriş yap