• türk aydını* kaypaklığı diye bir şey vardır ve kendisi bunun en güzel örneklerinden birini sunmuştur vaktiyle. bu ağabeyimizin en önemli, en çok yankı bulmuş tezi laikliği atatürk'ün değil inönü'nün getirdiği teziydi. bunu atatürk'ün yazıları ve sözlerinde laikliğe değinilmediği iddiasıyla desteklerdi. başlı başına saçmalık olan böyle bir iddia özellikle de "light" müslümanlar yani işi mustafa kemal'i tekfir edecek kadar ileri götürmeyip onu da bir milli kahraman olarak gören kesim tarafından benimsenirdi. ne de olsa türk milleti asker millettir. savaş kazanmış bir komutanı sırf islama mesafeli durduğu için bütün bütün boşlamaya gönlü elvermez bizim milletin.

    işte bu idiaları kaleme alan, bir değil birkaç defa bunu kitaplarında ifade eden ismet bozdağ, 28 şubat sırasında katıldığı bir programda daha ilk ağızda bu savından vazgeçmişti. laiklikle ilgili iddiaları tartışma amaçlı programda sunucu (ahmet hakan olabilir) "ismet bey sizin atatürk'ün yazı ve demeçlerinde laikliğin geçmediği iddianız var" der demez. "efendim vaktiyle öyle yazmıştım ama sonra buldum. atatürk bazı yerlerde laikliğe değinmiş" demesi şayan-ı takdir bir döneklik örneği olarak türk entelektüel tarihine girmiştir.

    * en başta muhafazakar aydın kaypaklığı diyecektim ama sonra fırıldak misali dönen eski ve yeni kuşak solcularımızı hatırlayıp türk deyiverdim.
  • sultan hamit'e ait olduğunu ileri sürdüğü, ancak çelişkiler yumağı içinde kaybolan hayali hatıratı yayımlayarak büyük bir gaflete imza atmış, insanları bu saçma ve hayali hatıra defteri ile zehirlemiş kişidir.

    söz konusu hayali hatıra defterini kaynak olarak kullanıp abdülhamit'in dizisini çekiyorlar şu anda, osmanlıcı kesim de coşku içinde mest olarak bu diziyi izliyor.

    atatürk, "tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtan bir hal alır." diyerek, tarihçiliğin tanımını çok güzel yapmıştır ve bu sözler herkesin kulağına küpe olmalıdır. efsanelere ve menkıbelere dayanan tarih yazımını bizim insanımız çok sever ve benimser, bir de başınıza fes takıp bu menkıbeleri anlatacak olursanız, tarih üstadı bile olursunuz.
  • aziz nesin, bursa'da sürgündeyken ismet bozdağ bursa'da bir gazete çıkarmaktadır. parasızlık yüzünden açlığa talim etmekte olan nesin, ne de olsa şair, halden anlar diyerek, kendisine ufak da olsa bir iş vermesi umuduyla bozdağ'ın peşine düşer. 3 günün sonunda bir akşamüstü bozdağ'ı bulur. nesin'in kendisini aradığını duymuş olan bozdağ, çok gizli bir iş yapıyor edasıyla nesin'i gazetedeki odasına alır. bozdağ, o zamanlar muhalefette olan demokrat parti'nin üyesidir ve milletvekili olma planları yapmaktadır. bu planın tehlikeye girmemesi için aziz nesin'le görünmemek isteğini söyler ve nesin'i gönderir. aziz nesin de bursadaki zor hayatına geri döner.
  • son olarak atatürk'ün başyaveri salih bozok'un anılarından oluşan "latife ve fikriye iki aşk arasında atatürk" adlı kitabı yayınlanmıştır**.
  • ali birinci'nin, ismet bozdağ'ın bulup yazdığını* iddia ettiği ve halen kitap olarak basılmakta olan abdülhamid'in hatırları meselesini aydınlatmak için yazdığı makaleye şuradan ulaşılabilir.
    sultan abdülhamid'in hâtıra defteri meselesi

    "tarih araştırmalarında yapılması gereken ilk iş kaynakların tespitidir. ama daha mühimi, bu kaynakların içinden en kıymetlilerinin seçimidir. bu meselede ilk adım bir kaynağın nasıl, ne şartlar altında ve kimlerin eliyle oluştuğu sualini sormak ve buna bir cevap aramaktır. burada kaynağın bir dış tenkidi, yâni menşei meselesini vuzuha kavuşturmak gibi bir usûl çalışması bahis mevzuudur. bu yapılmadığı takdirde iç tenkidi, başka bir ifade ile bilgi bakımından kıymetini ortaya koymak mümkün olamaz. değeri hakkında bir tespit yapılmadan kullanılan kaynaklara dayanan bir araştırmanın değerini ve ilmî bakımdan katkısını doğru bir şekilde tespit etmek imkânı yoktur. bu bakımdan bilhassa yazarı bilinen kaynakların da her şeyden önce bir değerlendirilmeye tâbi tutulma mecburiyeti vardır. bu hususta araştırmacılara düşen vazife eserden önce yazarını, yâni müessirini tanımaktır. bu yapılmadan hiçbir kaynağın tam ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi mümkün değildir. yakın tarihimizde sultan ıı. abdülhamid'in hâtıra defteri adıyla defalarca basılan ve tarihçiler tarafından hâlen kullanılan bir kitabın gerçek yazarının, daha doğrusu iki yazarının tespiti ve bu kaynağın tarihçilik bakımından değeri hakkında yapılan araştırmanın dikkate değer neticeler verdiği görülmektedir. bu örnek vesilesiyle, hâtıratın ve benzeri metinlerin gerçek değerini tespit meselesinde tarihçiliğimizde görülen ihmâllerin de bir örneği görülür. benzeri araştırmaların her kaynak için yapılması gereği de bir kere daha ortaya çıkmaktadır."
  • isviçredeki bankalarda muhafaza edilen el yazmalarını bir şekilde eline geçirmiş olduğunu söyleyen zat. "tek kelimesine dokunmadan yayınladık" diyip "dili biraz sadeleştirdik" diye ekleyebilir. "harem penceresinden sultan abdülhamid" adlı yapıtında gizli özlü özne fatma pesent hanımefendidir.
  • sağcı olmakla birlikte "kemal tahirin sohbetleri", "mustafa suphi'yi kim öldürttü" gibi kitapları yazmış bir kalem erbabı. "kemal tahirin sohbetleri" kitabını tavsiye ederim nacizane.
  • "tarihin vicdanını sızlatan soykırım yalanı" adlı kitabı ile geçmiş belgelere dayanarak bir anlamda soykırım saçmalığını gözler önüne seren isim.
  • vatan, tasvir, son posta, hürriyet, günaydın, milliyet, güneş ve tercüman gazetelerinde yazılar yazmıştır.

    basın kurt mu? kuzu mu? adlı eseri bulunmaktadır.
  • ben severim kendisinin kitaplarını. hatıralar üzerinden dikkat çekici kitaplar yayınlamıştır. tabi işin içinde hatıra olunca yanlışlıklar olması doğaldır ayrica tarih demek o dönemin vesikaları demek değildir sonuçta tarihi galipler yazar. maalesef bu kişinin hatıralarının orijinalliğini araştıracak ilmi becerimiz yok.
    bı de şu hayat görüşünden yola çıkıp hayatından örnekler yazanlar !!! yahu kaç insan hayatı boyunca her an doğruyu yapmıştır. kim de var o feraset??? ismet bozdağ i tanımam onun için demiyorum genel olarak söylüyorum bunu.boyle bir eleştiri şekli olamaz
hesabın var mı? giriş yap