• korkarım bu durum bazı kişileri istiklal marşı'nın sözlerini sorgulamaya sevk etmiştir.

    *
  • esas akabinde "...lardaaaa yuzen" diye devam etmesi turk ulusuna hic yakismamakta.
    hani korkmaz, yılmaz, çılgın türk ruhu?
    nerede?

    tey allahim
  • (bkz: #16232783)
  • şiirlerini yazarken kuran'ı kerim'den ilham alan mehmet akif, istiklal marşı'nı kaleme alırken; peygamber efendimiz'in mekke'den medine'ye hicreti sırasında müşriklerden saklandıkları sevr mağarası'dan yanında bulunan hazreti ebubekir'e "korkma ya ebubekir, allah bizimledir" dediği aklına gelir. istiklal marşı'nı da "korkma" diye yazmaya başlar..

    cahillere not: izle öğren
  • zamanın en güçlü devletlerinin akbaba gibi ülkeye üşüşmesinden kaynaklanır. korkma diyor türk milleti esarete boyun eğmez. ya istiklal ya ölüm
  • negatif algı yaratır. bir milli marşın ve kahramanlık öyküsünün ilk kelimesi için maalesef yanlış bir sözcük seçimidir. tereddüt uyandırır. tıpkı kaza sonrası şoka girmiş birine "ölme", "ölmeyeceksin" demek gibi. korku içindeki hasta bu kelimeyi negatif alır ve tüm motivasyon uyarıcılara kapanıp "öl" hecesine takılır. panik artar. burada da "kork" kelimesi aynı amaca hizmet eder. özellikle çocuklar için coşkudan ziyade çağrıştırdığı tehlikeler ve düşmanlar itibarıyla tedirginlik yaratır ki devamında da "kefen, şehit, yerden fışkıran şüheda" çokça korku ögesi barındırır. kasvetli bir kompozisyondur.

    yıllar sonra editi: bir psikolojik değerlendirme yapmışız, ne fesli deli yanlılığımız kalmış, ne bölücülüğümüz. güzel kardeşim istiklal marşı her şeyden önce güzel etkili bir şiirdir. bir millet seslenişi olarak bayrak ve vatan üzerine güçlü duygusal bir liriktir. tıpkı nazım'ın kuvayi milliye destanı veya necip fazıl'ın sakarya şiiri gibi. bunu deyince de şimdi ya komünist ya takiyyeci oluruz.
    buradaki tartışma -en azından benim için- siirin yazılma amacı, yahut manevi değeri değil. korkma, kelimesi.
    korkma köken olarak negatif bir kelimedir. tehlikeyi, belayı, dramatik bir durumu çağrıştırır. nitekim yazıldığı dönem ve az eveline bakınca hal vaziyet de zaten tam da bu şartlarda olduğunu gösterir. olan budur. korkmak için tüm şartlar mevcuttur ancak mücadele için de nedenler vardır. manevi değerler, korunması gereken haklar vardır ve bunlar için, daha önce cesurca direnenlerin de minnetiyle icabında can vermek şanlı bir görevdir. şair bunları söylüyor. bunlarda yanlış bir şey yok.
    benim yazdığım; kavram olarak tek tek kelimelerin psikolojik etkisi, algılama biçimi üzerine bir tahlil. pedagojik olarak bir çocukta veya kaygı düzeyi yüksek kırılgan yapıdaki insanlarda yaratacağı ilk duygu.
    ne meraklısınız insanları zart diye hayin olarak yaftalamaya.
  • ilkokulda tam istiklal marşına 'korkma' diye başladığımız karanlık bir kış günü trafo patlamıştı.

    karanlıktan ve sesten öyle bir korkmuştuk ki, altına kaçıranlar olmuştu. sürekli çocuklara söyletilen bir marşın ilk kelimesinin bile çocuklar için bir anlamı olmadığını o gün öğrendim.
hesabın var mı? giriş yap