• bir kadına aşık olma sebeplerinin kötümser bir tahminle %90'ını bünyesinde barındıran bilim insanı. aşık olduğum kadınla yaş farkını 15 yıla kadar esnetebilirim belki fakat kendisinin 1934 doğumlu olması, işleri bir haylı zorlaştırıyor.

    hayran olup, saygı duymakla yetinebiliyorum.
  • "bir süper gücüm olsa dünyadaki insan sayısını azaltırdım" demiş:

    https://twitter.com/…s0x/status/1690567902523781121

    intihar ederek dünyadaki insan sayısını azaltabilirsin jeyn. bir kişi bir kişidir. süper güç gerekmiyor bunun için.

    bu dünya nüfusu azalsıncı tayfa asla kendilerini fazlalık olarak görmüyor. başkalarına hayatı çok gören sizsiniz lan. fazlalık olan siz olmayasınız?

    kadının ne kadar ağır bir ruh hastası olduğunu şuradan hesap et: hayal edebileceği her şeyi gerçekleştireceği bir süper gücü olsa ilk aklına gelen şey 7,5 milyar kişiyi öldürmek oluyor. 100 milyar nüfusa yetecek kaynak üretmek olmuyor mesela. öylesine bir insanlık düşmanlığı.

    bu kadının dünya ekonomik forumu katılımcısı olduğunu hatırlatmakta fayda var. küresel politikalara yön veren insanlardan biri bu. size covid aşısı olun diye baskı yapan tayfa bunlar. ölmenizi arzu ve hayal eden insanlar aşı olup hastalıktan korunun diyorlar. yerseniz. ki yediniz.
  • araştırmak için uzunca bir süre şempanzelerle yaşamış, koko üzerine uzun süre çalışmış, adına bir enstitü olan antropolog.
  • gombe'de şempanzeler üzerinde yaptığı çalışmalarla orada yaşayan şempanzelerin hayatlarını altüst ettiğine inandığım araştırmacı. şempanzelerin çocuk felcinden kırılması onun oraya gitmesinden ve beraberinde insanları götürmesinden sonra yaşanıyor bu bir. sürekli muz vererek şempanzelerin bütün yeme avlanma düzenlerini değiştiriyor bu iki. zaten kendisi de açık yüreklilikle afrika'ya giderken hiçbir şey bilmediğini, konuda eğitimi olmadığını, çocukluğundan beri hayvanları izlemek ve onlara yakın olma hayali kurduğu için cesaret edip gittiğini söylüyor.
    sonuç olarak binlerce nesildir orada insanlardan uzakta yaşayan şempanzelerin arasına karışıyor. ancak kendini kabul ettirmek için uyguladığı besleme yöntemini bugün sanıyorum ki aklı başında hiç bir araştırmacı vahşi bir hayvan grubu üzerine denemez. özellikle şempanze gibi yüksek zeka ve karmaşık sosyal ilişkilere sahip hayvanların yaşamlarında meydana gelen bu dramatik değişimden nasıl etkileneceklerini önceden tahmin etmek imkansız. bu sebeple kimse bu riski alıp bu müdahaleyi yapmaz. ancak goodall bunu yapmaktan geri durmamış. iyi kalpli, kendini işine adamış biri gibi duruyor, yıllardır şempanzeler için yaptığı farkındalık çalışmaları da bunu destekliyor ancak o dönemde aldığı bazı kararların şempanzeler açısından dramatik sonuçları olduğunu düşünüyorum.
    şempanzelerin alet kullanmasını gözleyerek o döneme kadar yaygın olan alet yapabilen tek canlının biz olduğumuz düşüncesini değiştirmesi bakımından çok önemli olduğunu inkar edilemez ancak çıkan gombe şempanze savaşı ve çocuk felci salgınının sebebinin, kendisinin ve ekibinin oradaki varlığı, yaptığı çalışmaların, kullandığı yöntemlerin bir sonucu olma ihtimalini çok yüksek görüyorum.
  • özgür bıraktığı bir şempaze tarafından sarılılan efsane insan. video o kadar dokunaklı ve alışılmışın dışındadır ki kurgu olduğunu düşünmemek elde değildir.

    https://www.youtube.com/…w8uxdrtiw&feature=youtu.be
  • şempanzelerin alet yapma yetisine sahip olduğunu keşfeden ve bilimsel çevrelerde "insanın mı tanımını değiştirelim yoksa şempanzelerin mi" "yoksa şempanzeler az gelişmiş insan mı" sorunsalı yaratan bilim kadını. belgeselini çeken kameramanla evlenmişti galiba
  • gary larson -ki selçuk erdem'in piri olur kendisi- vaktinde jane goodall'dan bahseden şöyle bir karikatür çizmiştir:

    * bir kadın goril kocası erkek gorilin omzunda sarı bir saç buluyor ve erkek gorile soruyor:
    yine o jane goodall şıllığıyla araştırmadaydın di mi? (tramp'ı şıllık diye çevirdim)

    söz konusu karikatürü gören, jane goodall'ın yanında çalışan işgüzar bir avukat gary larson'u karikatürün hayvanla cinsel ilişki ima ettiği iddiasıyla dava eder. o sırada arazide olan jane'in bundan haberi yoktur. olaylar büyür. neden sonra jane bunu öğrendiğinde davayı iptal ettirir, ve gary larson'dan özür diler. hatta gary larson'un bir karikatür kitabına, bu konudan da bahseden bir önsöz yazar.

    ben de bu hikayeyi bu kitaptan aktarıyorum. kitabın ismi "the farside gallery 5".
  • anti natalist ve mizantrop geçinen, her nasılsa bir oğlu ve iki torunu olmuş kişilik. oğlundan ve torunlarından başlansın o halde insan itlafına. rahmetli goril koko ne yaşattıysa artık neneme, unutamamış, aradığını insanlarda bulamayınca mizantrop olmuş.

    bu doğa tapınmacıları, insanın doğaya kurban edilmesini dileyenler, insan olmadan doğanın ne anlam ifade edeceğini düşünmüyorlar bile. yaşadığını ve öleceğini bilmeyen, kendi aksini görse tanımayan, doğanın güzelliğini seyredip tefekkür edemeyecek, hayatın anlamını sorgulayamayacak bomboş bir canlılığın devam etmesinin ne anlamı var insan yoksa?
  • 45 yıldır şempanzelerle ilgili çalışan jane goodall'ın hem yetişkinler hem de çocuklar için yazdığı birçok kitap ve yaptığı filmler var. yazdığı her kitabı okuma, hatta görme şansım olmadı elbette, ama through a window adlı kitabını okuma şansına erişmiştim. özellikle hayvanlara, biyolojiye, antropolojiye, paleoantropolojiye... ilgisi olanlara tavsiye ederim.

    ayrıca gorillerle ilgili çalışmalar yapan ve filmde sigourney weaver'ın canladırdığı kişi için (bkz: diane fossy)
  • otostop yapa yapa afrikaya fosil araştırmalarına gider jane goodall. kenyalı ünlü antropolog louis leakey den yardım ister. lui amcamız bırak sen fosilleri git şu maymunlarla ilgilen der. jane teyzemiz ilk 6 ay sadece dürbünle takip eder maymunları. sonra yavaş yavaş beraber oturup pişti batak çevirmeye başlarlar. hatta orda bir çocuğu olur ve ufak şempanzelerle arkadaşlık eder. hayatını maymunlarla geçirmiş saygıdeğer bilim insanı....
hesabın var mı? giriş yap