• 1920lerin sonunda amerika birlesik devletlerinde ortaya cikan ve jazzin swing döneminde ve özellikle buyuk orkestralarin ortaya cikmasiyla ortaligi kasip kavuran, 1927 yilinda o dönem hemen hemen her sey de yapildigi gibi charles lindberghin ilk defa atlas okyanusunu ucarak asmasina ithafen lindy hop ismi verilen dans. tipki jazzda oldugu gibi bu dans da köklerini avrupa ve afrika geleneklerinden alir. genelde sosyal olarak yapilan bu dans gösteri amacli yapildiginda karakteristik olarak buyuk oranda "aerials"lara yer verir. (yani havada parende atmak, kizi isaret parmagiyla havada cevirmek, bacak arasindan atmak v.s.)

    abd'de o yillardan bu yana hala bu dansi yapanlar bulunmakla birlikte özellikle 90larin basindan itibaren dunyanin diger yerlerine de yayilmaya baslamistir. cok genis olmasa da inanilmaz sadik bir kitleye mevcuttur * her yil dunyanin bir cok ulkesinden lindy hopperlar temmuz ayi isvecteki herrang köyunde gerceklestirilen workshoplara akin ederler. bunun yaninda özellikle avrupa ve amerika'da öncu hayran kitlenin duzenledigi bir cok workshoplar yapilmaktadir... bununla birlikte kucuk ama sadik kitleyi birbirine baglamak amaciyla "lindy hop exchange" adi verilen bir uygulamada mevcuttur.

    ne menem bir dans oldugunu görmek isteyenler

    http://www.youtube.com/watch?v=hhpokhqutee

    adresinden izleyebilirler. göruntuler bu yilin her sene oldugu gibi bu senede minessota'da yapilan ultimate lindy hop showdowndan alinmistir. bunun gibi videolar yine youtube'da ulhs adi altinda bulunabilir.

    gunumuzde lindy hop'un en iyi danscilari arasinda isvecli swing dans toplulugu olan the harlem hot shotstan özellikle frida segerdahl ve sakarias larsson, amerikali skye humphries, todd yannacone, londra kökenli angela cookie andrew sayilabilir.

    herhangi bir lindy hop festivali, gunler boyu suren hic durmadan danslarla, swing dönemi muzikleri calan big bandlerle, göbeklerine kadar cekilmis pantolonlu askili beylerle dönemine uygun giymis hanimlarin aksesuarlariyla, herkesin yuzunde hic eksik olmayan gulumsemeyle bir ruya gibi ya da tipki filmlerden cikma kareler gibi gecer. özellikle 1 aylik (bu sene 5 hafta) herrang lindy hop kampindan sonra normal hayata adapte olamayan insanlarin depresyona girdikleri de gözlenmistir. inanilmaz eglenceli bir danstir, yapmiyorsaniz yapin, yapmayanlara yaptirin.

    bu dans türkiye'de sadece swing istanbul adlı dans stüdyosunda öğretilmektedir.
  • partnerim başlamak istediğinde yanında eş getirmezse bekleme listesine alınacağı için kendisine kıyamadığımdan ben de başladım. son bir küsur senesi sosyal danssız olmakla birlikte beş senelik bir birlikteliğimiz var (kızla diil dansla) (kızla daha çok) ve idareten gitmeye başladığım bu şey hayatımda en büyük yer kaplayan uğraş oldu. bambaşka bir çevre edindim, 8-9 farklı ülkeye gidip festivallere katıldım, yarışmalara girdim, sosyal danslarda sabahladım vs vs.

    bu dansın bu ülkedeki merkezi istanbul. hatta avrupa'daki merkezlerinden biri olabilir, pandemi öncesi dönemden bahsediyorum, binden fazla aktif öğrencisi ve bunun birkaç katı aktif katılımcısı, her hafta düzenli partileri, zaman zaman gündüz açık hava organizasyonlarında yapıldığı gibi zamanında nyc ballroomlarına selam çakarcasına sabahlara kadar süren partileri ile istanbul kalitatif açıdan bilmiyorum ama kantitatif açıdan avrupanın önde gelen şehirlerinden.

    istanbul'da bu dansın düzenli eğitimini veren üç stüdyo var. swing istanbul, istanbul lindy hoppers ve swing planet. swing istanbul'un kendisine ait üç stüdyosu varken (galata, mısır apartmanı ve kadıköy), istanbul lindyhoppers'ın sanırım dört stüdyosu var (savoy, frankie, 42, gümüşsuyu). swing planet en son açılan stüdyo, bomonti'de bir stüdyosu var.

    bunun dışında izmir'de üç okul var. swingin'feet, lindy hop izmir ve lindy hop derneği. (dernek kapanmış yerine swing dance izmir adlı başka bir stüdyo kurulmuş. uyaran arkadaşlara teşekkürler.)

    diyarbakır'da swing amed var.

    ayrıyetten yukarda saydığım okulların eğitmenleri istanbul'dan ayrıldıkça taşındıkları yerlerde okullar kurdular, bodrum lindyhoppers, fethiye lindyhoppers, swing dance antalya vs vs. istanbul'daki okullar da zaman zaman farklı şehirlere lindy hop workshopları vermek amaçlı gidiyor, mesela swing istanbul ankara, adana, van, bursa vs baya yere gitti.

    pandemi süreci ve sosyal dansların kısıtlanması tabi ki scene'e ciddi bir darbe vurdu, her ülkede olduğu gibi. ama aşılanmanın hızlanması, tünelin ucunun görünmesi yavaş yavaş dansa dönme planları yaptırmaya başladı.

    bu dansa ilgi duyan, öğrenmek isteyenlerin yukarda adını saydığım okullardan herhangi birinde derse başlaması doğru olur. bu dansın çok revaçta olması alakalı alakasız her dans okulunun youtube'dan öğrendiği hareketleri derslerde öğretmeye çalışması ve swing dersleri lindy hop dersleri ilanları vermesine sebep oldu. alakasız okullarda temel eğitim(!) almış olan arkadaşlar "ya bu işte bir terslik var" diye farkedip de saydığım okullardan birine gelene kadar çok yanlış şeyler öğrenmiş ve zaman kaybetmiş oluyorlar. onları düzeltmeye çalışmak için de bir sürü uğraşmak cabası. ayrıca diğer okullarda biraz öğrendikten sonra gerçek bir lindy hop partisine gittiklerinde yaşayacakları şoku tahmin edemiyorum.

    benim kanaatim ise, bu işin asıl zevkinin sosyal danslar olması itibarıyle, sosyal danslar ve organizasyonlarda da güçlü bir okulda başlamanın daha iyi olacağı yönünde. bu açıdan swing istanbul öne çıkıyor. pandemi öncesi grand pera, feriye, dasdas, tamirane, cezayir gibi mekanlarda haftalık düzenli partiler yapan ve ülkenin en itibarlı festivalini düzenleyen * okul olması sebebiyle swing istanbul bence avantajlı. istanbul lindy hoppers kendi stüdyolarında ve beşiktaş if'te partiler yapıyordu pandemi öncesi. onlar ise crossover adlı festivali düzenliyorlar. swing planet ise pandemi şartlarında kuruldu, sosyal dans konusunda şehre katkılarını merak ve heyecanla bekliyoruz.

    eğitim kalitesi ile ilgili bu üç kurum arasında bir şey söylemem mümkün değil, çünkü hepsinde ders almadım. sonuçta senet imzalatmıyorlar, bir yerde öğrenmeye başlayın da memnun kalmazsanız diğer okullara da bakarsınız. ama tekrar ediyorum, dansı buralarda öğrenerek başlayın, bu dansı bilen ve öğretmesini bilen bir yerde temelinizi almanız çok önemli.

    subjektif yorumum ise partnerli dansların kralı olduğu yönünde. latin danslarını vesaireyi donunda sallar.
  • bir nevi dans dünyasının aikidosu olarak da nitelendirilebilir (ki işi iyi bilen yönlendirici eşliğinde takipçinin gerçekten de hareketlerin de yapmaya çalışabileceği ikinci bir seçeneği pek olmaz - tabii takipçinin de çok az konseptten haberdar olması durumunda). karşılıklı denge, gerilim ve basınç noktaları üzerine yoğunlaşarak yönlendiricinin takipçiye yön verdiği, erkeklerin bazı danslar da olduğu gibi yılanvari kıvrılma hareketleri yapmadıkları, parmaklarıyla havaya yanlara doğru işaret etmedikleri 1930-40lı yılların sokak dansı. boogie-woogie, rock'n'roll, rockeswing (iskandinav swingi), jazz dans, modern dans ve hatta hip hop danslarının atası.

    bu danstan nasıl oldu da cıstak cıstak clubbinge kadar geriledik diye insan hayıflanmıyor değil.
  • geçtiğimiz haftasonu international lindy hop championships'te türkiye'den katılan dansçılar adlarından söz ettirdiler.

    öncelikle söyleyelim ki international lindy hop championships ya da kısa adıyla ilhc, dünyanın yarışma odaklı en prestijli swing dans organizasyonu. abd'de yapılmasına rağmen dünyanın dört yanından katılımcı çeken bir profile sahipken, pandemi sebebiyle geçtiğimiz sene tamamen dijital olarak yapılmıştı. bu sene ise yarı dijital, yarı yüzyüze diyebileceğimiz bir şekilde gerçekleştirildi.

    dijital olması sayesinde normalde bu organizasyonun klasik halinde kendine kolay kolay yer bulamayacak bir çok dansçı da video çekip yarışmalara katılarak finallerde boy gösterdi.

    geçtiğimiz sene open solo caz kategorisinde birinci olan malik derin küçümen bu sene all star solo caz kategorisinde şampiyon oldu.

    open solo caz'da bu sefer zeynep oral ve kaan özdemir yarıştı. finale kalamadılar.

    advanced solo caz kategorisinde türkiye'den zihni deniz küçümen, serpil yıldırım ve can hıdır olmak üzere üç dansçı yarıştı. saydıklarımdan ilk ikisi finallere kaldı. maalesef derece gelmedi.

    geçtiğimiz sene solo caz team kategorisinde dördüncü olan takımın devamı diyebileceğimiz bir ekip (semih işbilen, malik derin küçümen, erol akıncı, zihni deniz küçümen) yine aynı kategoride bu kez üçüncü oldu. bu kategoride aynı zamanda izmir'den katılan bir takım daha vardı, onların dansçıları da seren sevimli, öznur sağınç karaboğa, gamze demir ve filiz karadağ.

    open classic lindy hop kategorisinde kaan özdemir ve ana vesel çifti, malik derin küçümen ve deniz ünligil çifti, zihni deniz küçümen ve deniz başak devrim çifti yarıştılar. üç çift de finallere kaldı. malik derin küçümen ve deniz ünligil çifti şampiyon oldu.

    son üç senedir norma miller anısına yapılan normalizer kategorisinde seçil kahraman ve güney akgül çifti ile malik derin küçümen ve zeynep oral çifti yarıştılar. her iki çift de finallere kaldı. malik derin küçümen ve zeynep oral çifti bu kategoride üçüncü oldular.

    netice itibarıyle bu sene bu organizasyonda bir şekilde tanışmış olduğumuz yirmiye yakın dansçı bizi çok mutlu etti. organizasyondan videolar youtube'a eklendikçe buraya ben de ekleyeceğim.
  • bir haftadır evde hasta yatıyorum, ölmediğimi hatırlamak için lindy hop video’larına baş vuruyorum. bir yandan da düşünüyorum; son iki senede istanbul’daki lindy hop komünitesi o kadar hızlı büyüdü ki, en ferah dediğimiz stüdyolar bile küçük gelir oldu. peki ben şu an yeni başlıyor olsam neleri bilmek isterdim? tarihiyle ilgili okunabilecek bol bol kaynak mevcut. daha pratik ip uçları, terminolojisi, gelenekleri filan ise ancak zaman içinde keşfediliyor. işte onları bilmek isterdim sanırım. gelsin:

    - beginner’s guide to lindy hop -

    • eşli bir dans. leader’ın bağlantı yoluyla follower’ı yönlendirmesiyle doğaçlanıyor. ama günümüzde en iyi leader, follower’a da fırsat bırakan ve arada onun da ipleri eline almasına yer tanıyan leader’dır. buna karşı çıkan dombilidir taocudur. ayrıca çoğunlukla leader erkek, follower kadın olsa da bu kesinlikle bir kural değildir ve bu önkabulden hoşlanılmaz.

    • bounce: dans boyunca çift sayılarda yere doğru yaylanmaya verilen isim. lindy hop yere doğru yapılan bir danstır, bounce’ların havaya doğru olmaması en temel prensiptir.

    • alkış: çift sayılarda tutulur. sırf dinlediğiniz müziklere çift sayılarda alkış tutma egzersizi yapmak bile ilk aylarda sizi bayağı ilerletir. tek sayılarda tutulan alkış swing’i imkansız kılar, o oyun havasıdır.

    • kavuşma dansı değil: lindy hop eşli dans olsa da oldukça uzak bir dans. eşinizle çok kısa sürelerde kavuşacağınız, genelde onu kendinizden uzağa fırlatacağınız bir dans, bu yüzden romantizm aramak için en yanlış dans olabilir. (fırlatmak dediysem lafın gelişi, fırlatmayın sakın yazık!)

    • styling: adımlar ve tripple step’lerden oluşan basic hareketlerin süslenmesi ve tanınmaz hale getirilmesine verilen isim. genelde lindy hop’a yeni başlayanlar bir an önce styling’lere geçmek ister.

    • solo caz: lindy hop’un bol bol beslendiği, etle tırnak ilişkisi yaşadığı, tekli dans. lindy hop’dan alışmadığımız üzere, birçok solo caz hareketi bir’de değil çift sayıda, yani sekizde başlar. yani ses çıkaran vuruşlar aynı alkış gibi çift sayılara denk gelmelidir.

    • sosyal dans: partilerde genel olarak yapılan şey. birini dansa kaldırır ve iki şarkı boyunca dans edersiniz. eşlerden biri bir sebepten (geleneği bilmediğinden, yorulduğundan, vesaire) ilk şarkıda kesebilir, üstünde durulacak bir şey değildir. ikiden fazlası ise özellikle parti çok kalabalıksa, çevreye karşı kabalık olarak değerlendirilebilir.

    ayrıca sosyal dans’ta aerial (hava hareketi) yapmak geleneklere aykırı ve tehlikelidir. başka çiftlerin üzerine düşülebileceği gibi, aerial yapılacağı zaman mutlaka eşinizle de önceden anlaşmış olmak gerekir. aksini deneyenler çıkabilir, tepki göstermekten çekinmeyin.

    • spotlight: yarışma veya gösterilerde tek bir çiftin dans etmesi

    • all skate: yarışmalarda tüm yarışmacıların aynı anda dans etmesi

    • jack & jill: bir yarışma çeşidi. elemeleri geçen leader ve follower’lar, rastgele bir çekilişle birbirleriyle eşleştirilir. müzik olarak ne çalacağını bilmezler. dolayısıyla müzikle uyumlu bir şeyler denk getirmek büyük puan getirir.

    önce çiftler birbirini tanısın diye ufak bir all skate yapılır, sonra sırayla iki tur spotlight’a çıkarlar. son çift dans ettikten sonra genelde ufak bir davul solo girer ve ardından tüm yarışmacılar all skate’e çıkar.

    jack & jill’deki tüm o belirsizliklerden dolayı aerial’lar yine çok hoş görülmez.

    bence spontanlığından dolayı izlemesi en eğlenceli yarışma jack & jill’dir. bir de son dönemlerde gender neutral olsun diye bazı festivaller jack & jill yerine mix & match ismini kullanmaya başladılar, aklınızda olsun.

    • strictly: dansçıların kendi eşleriyle katıldığı yarışma. müzik ise belirsizdir. eşler önceden çalıştığı için bunda daha artistik şeyler beklenir, fakat önceden belirlenen hareketleri müzikle alakasız kaçacağı halde peş peşe sıralamak da puan kaybettirir. aerial’lar serbesttir.

    • show case: bir çiftin baştan sona kendi belirledikleri bir şarkıyla dans etmesi. önceden bir koreografi oluşturmuşlardır, buz pateni gibi. show case tek başına bir gösteri olabileceği gibi, show case yarışmaları da yapılır.

    • jam circle: sosyal dans sırasında bir anda oluşabilen bir şey. herkes bir daire oluşturur ve gaza gelen çiftler tek tek ortaya çıkıp dans eder. (tabii tek kişi çıkıp solo caz da yapabilir) önceki çiftin dansı bitmeden ortaya atlamamak gerekir. şayet bu bir birthday jam ise, sadece doğum günü olan kişiyle dans edilir. örneğin doğumgünü olan kişi follower’sa, leader’lar tek tek follower’ı kaparlar.

    ortada jam circle varken yan tarafta kendi aranızda dans etmek de hoş karşılanmaz.

    • snowball: bir oyun. tek bir çift jam’e çıkar gibi dans etmeye başlar, her “snowball” diye bağrıldığında kendi eşlerini bırakıp yanda seyredenlerden yeni birilerini kaldırırlar. böylece çift sayısı her seferinde öncekinin iki katı olur ve herkes dans edene kadar çığ gibi büyür.

    • shim sham: bir solo caz rutinidir ve her zaman t’aint what you do şarkısı eşliğinde yapılır. sosyal dans sırasında bu şarkı çalmaya başladığında lindy hop’a ara verilir. siz de eşinizi nazikçe kenara bırakıp bu rutini yapınız veya izleyiniz. https://youtu.be/1skod2ciakq

    • big apple: yine partilerde sık yapılan bir solo caz rutini. bunun şarkısı da big apple contest. tanıyalım, çalmaya başladığında eşlerimizi bırakalım. https://m.youtube.com/watch?v=gzxnxyxxjeq

    • dünyanın neresinde olursanız olun, bir partide jump through the window çalarsa, şarkı boyunca ne zaman trompet duraklasa iki kez elinizi çırpın, zaten herkes öyle yapacaktır. bence en güzel geleneklerden biri budur. skye ve frida’nın 2009’da bir show case’inde bunu yapması üzerine yerleşmiştir. https://m.youtube.com/watch?v=avnjijzksa4

    • önemli festivaller:

    herrang dance camp: her yıl haziran-temmuz aylarında düzenlenip beş hafta süren kamp, lindy hop’un mekkesi. istediğiniz haftalarda gitmeyi seçebilir, 7/24 dans edebilirsiniz. isveç’in herrang isimli bir köyünde doğanın ortasındaki bir okulun kampa dönüştürülmesiyle yapılır. sırf börtü böcek korkusundan yıllarını lindy hop’a verip herrang’e gitmeyenler var, sakın ha. ben yaptıysam emin olun siz de yapabilirsiniz. daha çok yeniyim diyip katılmamazlık da etmeyin, diğer büyük festivallere göre başlangıç seviyesi için en uygun festival bu.

    international lindy hop championships: kısaca ilhc. yarışma odaklı bir festivaldir, taa washington’da düzenlendiği için ülkemizden katılım nispeten azdır. ama videoları internete düşünce golden globe’lar gibi izlenir.

    savoy cup: yine yarışma odaklı bir festival. fransa’da mont pellier civarında bir kumarhanede düzenlenir. bir dolu değişik, yaratıcı yarışma kategorisi vardır. en önemlilerinden biri şehirlerin yarıştığı city battle’dır, istanbul’un da katılmışlığı vardır.

    the snowball: her yıl aralık sonunda stockholm’de düzenlenen ve yılbaşı partisiyle noktalanan, fikri mutluluk fiyatı üzüntü veren büyük bir festival.

    lindy shock: kendini lindy hop üniversitesi olarak tanımlayan bu bir haftalık festival budapeşte’de düzenlenir. katılmak için parasını vermek yetmez, cv filan gönderip seçilmek gerekmektedir.

    lindy focus: bu da amerika’nın yılbaşı festivali. asheville’de düzenlenir, müzikleri konusunda çok itibarlıdır.

    orient lindy express: nam-ı diğer ole. bu da istanbul’u birkaç günlüğüne bayram yerine çeviren festivaldir. avrupa’daki festivallerde tanıştığım insanların türk olduğumu öğrenince “sizin partileriniz çok çılgın oluyor,” deme sebebi. daha fazla açıklamaya gerek yok.

    • seviyeler, düşükten yükseğe:
    open -> herkese açık kategori
    advanced -> daha tecrübeli, gelişmiş yarışmacılar
    all star -> ilhc’ye özel bir kategori. son beş yılda önemli festivallerde derece almış yarışmacılar
    invitational -> festivalin kendi davetlisi olan yıldız yarışmacılar

    • kırmızı çizgiler:

    max pitruzzella: lindy hop da hollywood’dan eksik kalır mı? bu çok yetenekli dansçı yaklaşık bir sene önce komünitede beş farklı kadın tarafından oldukça ayrıntılı anlatımlarla cinsel tacizle suçlandı ve hiç de reddetmedi. yıldızlar arasındayken tarihin tozlu sayfalarına gömüldü. olaylar patlamadan önce de tavırları sebebiyle çok tutulan bir karakter değilmiş. dahası, adam geçen sene savoy cup sırasında facebook’tan kasinoya check-in olup gülen emoticon’lar koydu. tabii içeri alınacağından filan değil, sırf milleti tedirgin etmek için, öyle de pislik. dolayısıyla videolarını görüp max’e övgüler düzmeye başlarsanız rahatsız bakışlara hazır olun.

    steven mitchell: lindy hop’un tekrar doğuşuna büyük katkıları olduğu söylenen bu eski tüfek de cinsel taciz vak’aları ortaya çıktıktan sonra yok olmuştur.

    ———

    müzik grupları ve dansçılara da girsem mi diye düşündüm ama yorgun düşmüşüm. öyleyse belki başka sefere.
  • bu dans hakkında ilk ayını bitirmiş acemi bir öğrenci olarak şunu söyleyebilirim : menisküs sebebi.

    wing tsun'dan dizler kırık durmaya alışkınım ama lindy hop'da bu farklı bir boyutta. dans sonrası merdiven inip çıkarken yarattığı fiziksel yorgunluğu iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz.

    aynı hareketi hocalarınız yaptığında doğal ve akıcı görünürken siz yaptığınızda nüans farklılıklarına dikkat etmediğiniz için robotik bir görüntü oluşabiliyor.

    genellikle erkek "leader", kadın ise "follower" olarak dans ediyor. her ne kadar erkek karşı tarafa yapacağı hareketi hissettirmekle görevliyse karşısında anlayabilecek bir partneri olaması gerekiyor.

    dans ederken farklı partnerlerle çalışmak çok faydalı oluyor, bazısıyla mükemmel bir uyum hissederken bazısıyla bir türlü aynı frekansta dans edemiyorsunuz, sizinle aynı salınıma gelmemek için özel çaba sarf ediyorlar.

    dans ederken ilk başlarda bir güven problemi oluyor, "follower" ağırlığını size bırakmalı ve arada tatlı bir tansiyon olmalı, bu olmadığında karşı tarafa yapacaklarınızı hissettiremiyorsunuz.

    leader tarafının yaptığı hatalar ise pençelerini geçirmiş kedi gibi tutmak, yanlış kasları kullanarak yaptığı çekme ve gevşetme hareketleri, tutuş yüksekliği hataları, yapacağı hareketi hissettirecek tansiyonu oluşturamamak.

    bunların bazıları dışarıdan görülemiyor, hocanızla dans ettiğinizde hatalarınızı tespit etmesi daha kolay oluyor.

    genel olarak oldukça eğlenceli ve efor sarf ettiren bir dans
  • bu dans için uygun şarkılarda her zaman zilin "tıs-tıttı tıs-tıttı" yaptığını duyarsınız ve bu, hareketlerinizi akıcılaştırır. teknik tarifim son derece saçma duyulduğu için sevdiğim şarkılardan örnekler vereyim.

    en güzel temel şarkılar count basie'den. tek başına dinlemesi zaten yeterince güzel olan bu şarkılar, sakin ve coşkulu anlarıyla dansı çok güzel yönlendiriyorlar, hatta bazı yerlerinde swing out'a girmek için adeta sinyal veriyorlar. üstelik ne çok yavaşlar, ne çok hızlı. başlıca şu üç tanesi sayılabilir:

    splanky (120 bpm)
    jive at five (135 bpm)
    corner pocket (140 bpm)

    hız odaklı devam edersek, yeni hareketleri denemeye uygun, çok güzel ve yavaş iki şarkı:

    louis jordan - is you is or is you ain't my baby (117 bpm)
    hot sugar band - bouncin around (118 bpm)

    azıcık hızlanınca örnekler bollaşıyor, sonuncusu favorim olmak üzere:

    benny goodman, peggy lee - why don't you do right (130 bpm)
    sidney bechet - blues my naughty sweetie gives to me (136 bpm)
    dizzy gillespie - on the sunny side of the street (137 bpm)
    ella fitzgerald - goody goody (139 bpm)
    louis armstrong - hello dolly (155 bpm)
    the solomon douglas swingtet - bizet has his day (155 bpm)

    bu kadar hızlandığımıza göre en klasiklerden:

    glenn miller - in the mood (170 bpm)

    iyiden iyiye meydan okumaya hazır hissediyorsanız:

    benny goodman - sing sing sing (220 bpm)
    artie shaw and his gramercy five - special delivery stomp (250 bpm)

    bundan daha hızlısında dans edebilen zaten fazlasıyla şarkı biliyordur, tavsiye vermeye çalışmak saçma olur.*
  • hem yapması, hem izlemesi çok eğlenceli olan bir danstır lindy hop. bu nedenle dans eden insanların yüzlerinde her daim bir gülümseme olur. bence bu dansın en önemli özelliklerinden biri doğallığıdır. izlerken insanın gözüne ağdalı ve zorlama hareketler takılmaz. zaten iyi dansçıları izlediğinizde, adamların sokakta yürüyormuşcasına rahat oldukları izlenimine kapılırsınız. (bu nedenlerle de lindy hop'a gönül vermiş bir insana başka bir dansı sevdirmek pek kolay değildir).
  • her ne kadar bütün dansları denememiş olsam da dünyanın en keyifli danslarından biri olduğunu söyleyebilirim. daha yolun başındayım üstelik.

    artık bu topluluğun dans etmekten müthiş keyif alan bir insanı olarak, türkiye'de lindy hop yapanlara minik bir faydam olsun istedim. bahsi geçen şehirleri ziyaret ettiklerinde pratiklere dahil olabilsinler diye farklı şehirlerde yapılan lindy hop pratiklerinin gün, saat ve yerlerini takdim ediyorum. başka şehirlerle ilgili bilgi edinirsem entryi güncelleyeceğim.

    ankara
    ankara lindy hop
    pazartesi: 19.00 - 21.00, ankira (yücetepe ilk sokak, no: 11)
    perşembe: 19.30, the stage performance
    google haritada aratınca pratik edilen yerleri bulmak mümkün. buna ek olarak, topluluğun instagram sayfasında da pratik yerlerinin adresleri yazıyor.

    ankara lindy hoppers
    pazar: 17.00, diamond dans stüdyosu
    instagram ve facebook sayfalarından ayrıntılı bilgilere ulaşmak mümkün.

    --
    antalya
    swing dance antalya
    pazar: 20.00, art pub & more, kaleiçi
    kendi sitelerinden daha fazla bilgi edinmek mümkün.

    --
    diyarbakır
    swing amed dans stüdyosu
    çarşamba: 19.30 - 22.00, swing amed dans stüdyosu, galeria iş hanı
    pazar: 17.00-21.00, swing amed dans stüdyosu, galeria iş hanı
    facebook
    1 - 3 mayıs 2020'de yapılacak olan amed lindy exchange de şimdiden akıllarda yer edinsin.

    --
    eskişehir
    eskişehir lindy hoppers
    şu an pratik günleri yokmuş, sadece ders veriyorlarmış. buradan da iletişime geçmek ve derslerin günlerini öğrenmek mümkün.

    --
    istanbul
    swing istanbul
    çarşamba - 20.30, swing istanbul galata stüdyosu
    pazar - 20.00, swing istanbul galata ve kadıköy stüdyoları
    instagramdan, facebook grubundan, facebook sayfasından ve sitelerinden etkinlikleri takip etmek mümkün olabilir. stüdyoların adresleri de yine sitelerinde mevcut.
    10 - 13 eylül 2020'de yapılacak olan orient lindy express'i de buraya not ediyorum.

    istanbul lindy hoppers
    çarşamba: 19.00 - 21.30, savoy kadıköy stüdyosu
    pazar: 19.00 - 21.00, savoy kadıköy stüdyosu; 19.00 - 23.00 harlem taksim stüdyosu
    facebook grubundan, facebook sayfasından ve instagramsayfalarından da etkinlikleri hakkında bilgi edinmek mümkün. dans stüdyolarının adresleri facebook sayfalarında yazıyor.

    --
    izmir
    izmir lindy hoppers
    izmir lindy hop derneği'ni kuran topluluktur.
    eskiden cuma ve pazar günleri pratik yapıyorlarmış. şimdi ne durumdalar anlayamadım. bilgi edinmem durumunda ekleme yapacağım.
    instagram ve facebook sayfaları da burada bulunsun.

    lindy hop izmir dans stüdyosu
    cumartesi: 18.00 - 20.00, lindy hop izmir dans stüdyosu
    instagram ve facebook sayfaları da bulunsun. dans stüdyosunun adresi facebook sayfasında yazıyor.

    swing dance izmir
    pazartesi: 21.30 - 00.00, kordon şubesi
    cuma: 21.00 - 00.00, alsancak şubesi
    facebook sayfalarını da buraya bırakayım.

    swingin' feet
    pazar: 18.00 - 20.30, alsancak
    facebook sayfalarından ve sitelerinden de detaylı bilgiye ve adreslerine ulaşmak mümkün.

    --
    van
    swing wan lindy hop topluluğu
    çarşamba: 18.00 - 20.00, van bölge tiyatrosu
    cumartesi: 15.00 - 17.00, van bölge tiyatrosu

    ekleme: van ve diyarbakır ile ilgili bilgileri de ekledim. lenavatio'ya çok teşekkürler.*

    ekleme2: 594786194929'un bilgilendirmesiyle antalya'yı da ekledim, kendisine teşekkür ediyorum.

    ekleme3: izmir'e iki stüdyo daha ekledim.
  • bu hayatta bana varoluşumu ve farkındalığımı unutturan üç temel şey var. bunların en keyiflisi lindy hop. hayatımda iyiki başlamışım dediğim en güzel şey olabilir. yeri gelir
    yavaş müzikle ve küçük adımlarla ahenk içinde olursunuz, yeri gelir hareketli müzikle kendinizi kaybedercesine coşarsınız.

    değer yargılarımı kökten değiştirdiğim zamanlardı, artık keyif odaklı yaşayacaktım ve dans etmeye ilk karar verdiğimde bu dansın tam bana göre olduğunu düşünmüştüm, yanılmadım. salsa gibi sıkıcı, tango gibi kendini beğenmiş değildir. bu dans aracılığıyla tanıştığım insanların nerdeyse hemen hemen hepsi pozitif, gülmeyi seven ve arkadaş canlısı idi. bu tarz insanları kendine çekiyor sanırım. hoplayınız efenim, mutlu olacaksınız.
hesabın var mı? giriş yap