• huzunlu degilim... mizacim boyle

    http://www.youtube.com/watch?v=ehvj2af1kte
  • mizaç bireyin yaşam boyu içinde bulunduğu duygudurumudur. elemli, kederli, neşeli, sıkıntılı, sakin, tedirgin, dalgın, kızgın, soğuk, ciddi, mesafeli, şüpheci, ilgili, ilgisiz, yabancı, değişik (tuhaf) gibi sıfatlarla tanımlanabilir.
  • (bkz: yaradılış) (bkz: huy)(bkz: tıynet)
  • kaan ertem in bir karikatüründe iri yapılı yarmanın açılmayan minubus kapısını kırması üzerine ağzından çıkan ve kalıbından beklenmeyen bir entel lafı
    - yavrum benim mizacım böyle..
  • doğuştan gelen ve sonradan değiştirilemeyen kişilik özellikleridir.
  • karakter ve benlik ile birlikte, kişiliğin parçalarından biri.

    kişiliğin genetik kısmı.
    ör. dedesi gibi sinirli
  • mizaç, huy: bireyin duygusal denge durumunu ifade eden özelliklerin tümüdür. doğuştan gelir. neşeli mizaç, soğukkanlı mizaç, melankolik mizaç...karakterden farklıdır fakat çevreyle beraber karakteri şekillendirir. örneğin, bebekken çok ağlayan çocukların büyüdüklerinde küçük şeylere öfkelenen bireyler olduğu görülmüştür. yani mizacınız zamanla çevrenizle etkileşerek karakterinizi oluşturur.

    ek: karakterin oluşmasında bir diğer büyük etken de elbette yeteneklerdir.
  • mizaç (huy), doğuştan gelen ve yaşam boyu değişmeyen, kendine özgü algı, arayış, motivasyon ve potansiyelleri bulunan yapısal bir çekirdektir. kişilerin yaşamdaki temel ihtiyaç, beklenti ve bakış açılarını belirler.

    mizacı, bireylerin nesilden nesle aktarılan özellikler ve bedenine ait özelliklerin (cinsiyet, saç-göz rengi v.b.) genetik kodunu barındıran dna’ya benzetebiliriz.
    nasıl ki dna kişinin bedensel özellikleri de dahil vücuduyla ilgili tüm bilgiyi içeriyorsa, psikolojik dna kabul edilebilecek mizaç da kişinin sergilemeye eğilimli olduğu tüm davranışsal, duygusal ve bilişsel özellikleri içerir.

    prof, drziya selçuk un bir eğitiminde duymuştum, çok sevdiğim bir benzetme.
    mizaç bir tohum diyor, kişiliğiniz ise ağaç. tohumunuz neyse ağacınız odur, erik ağacı elma vermez. ama ağacınız mevsimlere göre değişiklik gösterir, yaprak döner, çiçek açar, kurur, tekrar açar.
  • geri kalmış ülkelerde doğuştan geldiği düşünülen, güçsüzlüğün ve zayıflığın koruma kalkanı.
hesabın var mı? giriş yap