• başlığı altında cehaletin diz boyu olduğunu görüp üzüldüğüm ödeme sistemi.

    yurt dışına yazılım & web hizmetleri ihracatı yapıyorum. amerika'da musluk tamircisi adamın sitesi var, benden yardım istiyor, uzun uzun işi anlatıp adamı ikna ettikten sonra paypal düğmesini görmediği için bana sahtekâr muamelesi çekip iletişimi kesiyor. çünkü adamın bildiği, güvendiği tek online ödeme sistemi paypal. takribi 6 ayda bir bunu bu başlıkta anlatmaya çalışıyorum (bkz: #86376278) (bkz: #82080257) ama cehalet dediğin şey öğrenmekle bitmiyor, öğrense bile kendi yanlışında ısrar ediyor insanlar.

    "pitkoyin var pitkoyin ehehe" diye bağıran küçük dostlarımıza çağrımdır: texas'taki muslukçu amcayı bitcoin'e ikna et, gelecekteki müşterilerimin tamamını bitcoin'e ikna et, seni finans uzmanı titriyle maaşa bağlayacağım. cehaletiniz asap bozmaktan başka bir işe yaramıyor çocuklar, lütfen yazıp durmayın şu başlığa.

    ek: aşağıda birisi "google'a yazınca alternatifleri çıkıyor" yazmış. yok abi, cidden başa çıkılamaz bir cehalet bu. ne diyeceğimi bilemedim.
  • yasaklanmış olmasının yıllardır ülke ekonomisine verdiği zarar hesaplanamayacak kadar büyüktür.

    şekil a

    yukarıda paypal'ın yasak olduğu ülkelerin bir haritasını görüyorsunuz.

    türkiye kimlerle aynı renkte?

    kuzey kore. küba. libya. sudan. orta afrika cumhuriyeti. afganistan. pakistan.

    bakın paypal'ı sadece battlenet'ten oyun içi alet edevat sipariş etmek gibi keyfi yurt dışı alışverişlerinizde kullanacağınız bir araç olarak görüyorsanız yanılıyorsunuz.

    yurt dışı ile iş yapan bir sürü şirket var türkiye'de. potansiyel bir müşteri tam ödeme yapacakken ingiltere'de bir banka gidiyor müşteriyi fraud call için arıyor. siz dolandırıcı olmasanız bile adam müşterisine "ne olduğu belirsiz yurt dışı hesaplarına transfer yapmayın sonra geri alamazsınız." diyor. sonra da müşterinin kafası bir sürü şüpheyle doluyor.

    banka fraud call yapmasa bile bir çok insan "paypal gibi güvenli bir platformdan ödeme yapamayacaksam hiç ödeme yapmak istemiyorum." diyebiliyor.

    şimdi diyecekseniz ki "eskiden paypal mı vardı?"

    eskiden paypal yoksa bile hiç kimse için yoktu. bir ticaret aracına kimsenin erişimi olmadığında bu rekabet açısından bir sorun yaratmaz. ama dünyada herkesin kullandığı bir ticaret aracı sadece sizde ve birkaç tane daha otoriter memlekette yoksa geride kalırsınız.

    türkiye'de önce insanların serbestçe ticaret yapmalarına izin verilsin, ondan sonra neoliberalizm eleştirilerine yer olur. bugün ben türkiye'de solcuların iddia ettiği gibi bir neoliberalizm göremiyorum.

    üzülerek söylüyorum ki fakirleşen bir toplumun kendi ayakları üzerinde durabilmesi için gerekli olan tüm olanakları bir bir yok eden, sonra da işe yaramayacak suni devlet yardımları vaatleriyle milleti kendilerine muhtaç hissettiren, milletin ödediği devasa vergiler karşılığında ufak bir hizmet sunmayı lütuf gibi pazarlayan politikacılara güvenildiği ve halk bu devletçi kafayla barışık olduğu sürece türkiye'de hiçbir problem düzelmeyecektir.

    türkiye'ye döviz girmesi isteniyorsa paypal'ın yasak olması sistematik olarak protesto edilmelidir. özellikle kur krizinden dolayı ülkeye girecek olan döviz potansiyeli ülkeden çıkacak olandan çok daha yüksekken bunun önünü kapamanın tek bir mantıklı açıklaması olamaz.
  • geçen ay almanya'daki bir motosiklet ekipmanı sitesinden alisveris yapmam gerekti.
    zira artan vergiler karsisinda sitedeki fiyat ile tr deki arasinda 1.5kat fark vardi.
    ben de buradan alip arkadaşıma yollamaya karar verdim.
    alisverisi tamamlarken odeme yontemi sordu.
    allah allah ben burdan evvelden sorunsuz almistim bu ne ki dedim ve gecmis siparise baktigimda 2014'te paypal ile ödemişim.
    aaa ne de kolay olmuştu sahi dedim kendi kendime.
    sonra düşündüm.
    ulan 20 yilda ne kadar cok basit ama muhim erozyonlar yaşamışız su ulkede.
    vizyonsuz ve hep banaci siyasal islamcilar yuzunden.
  • ofis kapalı, yaklaşık 3 haftadır evdeyim.
    bu süreçte parasız kalmayayım, tembelliğe alışmayayım hem de freelance çalışabilir miyim görmek için ufak bir maceraya çıktım.

    portfolyoyu, fiyatları falan düzenledim çeşitli mecralarda ilana çıktım. açıklamalara da yazdım paypal kabul edemiyorum sadece kripto paralarla ödeme alabiliyorum diye. fiyatlar da standart piyasa fiyatları.

    kendi kendime de diyorum ki "yıl 2010 değil herkes biliyordur, kullanıyordur bitcoini falan. 10 kişi gelse 5 tanesi bilse, kullansa ya da ben ikna etsem yeter zaten."

    ilk üç gün 1 (bir, evet) kişi mesaj attı. o da paypal neden yok dedi, anlatamadım.
    oraya kripto para yazdığınızda ve piyasa fiyatlarını istediğinizde müşteriler sizi ya dolandırıcı olarak görüyor ya da zaten aynı fiyata paypal ile iş yapan var diye es geçiyor.

    fiyatları düzenledim. piyasanın %10-15 altına çektim. hintlilerden, vietnamlılardan biraz daha pahalıya yani.
    bu fiyat politikasıyla bir haftayı tamamladım. standart fiyatlandırma ve %10-15 indirilmiş fiyat politasıyla geçen 1 haftada toplam 12 mesaj aldım, 1 tane satış yapabildim. o da zar zor.

    dedim bu böyle olmayacak. elbet bu işin aracısı vardır. aradım ettim en makul duranını seçtim. komisyonlar, yarattıkları izlenim, güveninirlik sorunları derken istemeye istemeye denedim.

    100 dolarlık işi zaten 90'a çekmiştim. komisyonlar falan derken 90 dolardan bana kalan 75-76 dolar oldu. 75 dolar zaten hintli, vietnamlı kardeşlerimizin aracıyla falan uğraşmadan istedikleri fiyat.

    böyle de bi' 5 gün geçirdim. bu sefer 17 mesaj aldım. 3 tane satış yaptım.
    ama iyice deli oldum. hintlilere bakıyorum deli gibi satış yapıyorlar. vietnamlılar çılgın gibi sipariş alıyor. benim ilanlar olduğu yerde sayıyor.
    bari dedim, üçe beşe bakmayalım yemek paramızı, elektriğimizi çıkaralım o da yeter bu süreçte.

    100'den önce 90'a çektiğim fiyatı 60'a çektim.
    paypal soranlara da cevap vermekten bıktığım için bir tane otomatik cevap metni hazırladım. neden paypal kullanamıyorum, bana nasıl bitcoin vs ile ödeme yapabilirler anlattım.

    4-5 gündür böyle iş yapmaya çalışıyorum. ancak sıkıntılar bitmedi. hem ucuza iş yapıyorsun hem de sadece bitcoin ile para alıyorsun sen ne ayaksın diye ilanlarım kısıtlandı platformların yönetimleri tarafından. bir de onlara dert anlattım.

    100 dolarlık işi 60'a ve sadece bitcoin ile yapmaya başladığımdan beri mesaj yağıyor. ama neredeyse hepsi paypal muhabbeti. toplam 5 satış yaptım ama oldukça çileli oldu bir tanesi haricinde. ilanlar durdulmasa belki birkaç tane daha iş alabilirdim, bilmiyorum.

    peki n'oldu şimdi?
    ben, 100 dolarlık emeğimi 60'a zar zor satabiliyorum.
    sadece paypal kullanamıyorum diye dolandırıcı damgası yiyorum.
    günde beşer onar elin hintlisinden, vietnamlısından ve çeşit çeşit milletten insandan küfürlü mesaj alıyorum.
    bu aldığım bitcoinleri, litecoinleri falan nasıl faturalandıracağım ise muamma.

    ama olsun. kişisel verilerim memleketimde ve güvende. üstelik vergi de kaçıramıyorlar artık.
    onlara sarılırım artık doğal gaz kesildiğinde.

    debe editi: pek çok mesaj gelmiş, sadece hızlıca bakabildim genel olarak. yardım/araç/yöntem öneren herkese teşekkür ederim. ufak bir sağlık sorunum çıktı akşam saatlerinde. atlatır atlatmaz bütün mesajları cevaplamaya çalışacağım.
  • amerikadan birçok müşteri ile paypal olmaması yüzünden çalışamıyordum. bugün ilk defa bir alman müşteri de paypal olmadığı için siparişi iptal etti. bunu türkiye'de yasaklayan ileri zekalı her kimse o kadar zarar veriyorki ülkeye farkında değil.
  • ülkeden kalkmasında emeği geçenlerin tek tek amk dediğim.

    geçen amerika'da bir şirketten ödeme alacağım, paypal ile yapmak istiyorlar ve adamlara; "malesef ülkemizde paypal kullanıma kapalı, ödemeyi swift ile gönderebilir misiniz" derken sesim titriyor, yaşadığım utanç tarif edilemez. sonra haftalarca bekle ki para gelsin, bankayla telefonlaş, adamlarla iletişim kur, para bana gelene kadar zaten 30-40 dolarına da banka çöküyor, burnumdan da geliyor.

    ne istediniz olum paypal'dan, ne istediniz ülkeye döviz sokan insanlardan? iyi ki bitcoin çıktı da kayıtsız paranın allahını gördünüz o. çocukları. uğraşın durun şimdi.

    moralimi bozmamak için artık siyasetten uzak duracağım diyorum, işime gücüme bakacağım diyorum, çat karşıma "ödemeyi paypal ile yapıyoruz" çıkıyor, beynime kan sıçrıyor. bundan sonra ne zaman karşıma çıksa lanet okuyacağım buradan size.
  • türkiye'de olmaması, yasaklanması skandaldır. paypal isterse hiçbir işe yaramasın, isterse %50 komisyon kessin, isterse sen kullanma ama bütün dünyanın aktif olarak kullandığı bir ödeme sisteminin yasaklanması akp türkiyesi'nin özetidir.

    yasaklara, gericiliğe bu kadar alışmayın. paypal yoksa ne olacak canım şunu kullanın demeyin. yarın kız çocuklarını yasaklasalar dönüp "siz de erkek çocuk doğurun aman canım" dersiniz bu gidişle. kafa öyle çalışıyor çünkü.
  • ben şöyle diyen insanlar görünce hakkaten bu ülkenin insanını sorguluyorum. biz kapatmamışız paypalı onlar ayrılmış.. bak sen....

    ne kadar para kaybettiğimizin farkında mısın sen? benim birsürü girişimci arkadaşım ödeme alamadıkları için iş kuramıyor yurtdışına yönelik be. aliexpress'ten alıp amazon amerika'da satabilirdi bu ürünleri. neymiş biz kapatmamışız da onlar ayrılmış.

    bu şey gibi arabayla geri gelirken sana çarpıyorum ve diyorum ki ben sana çarpmadım, sen bana arkadan çarptın... sorun belli sorumlu belli ama tartışıp tartışıp duruyoruz valla ne güzel memleket.

    ben diyim yıllık 10 milyar dolar, sen de 100 milyar dolar... kaybımızı ölçmenin bile bir yolu yok. kurulmayan işler, yok olan fikirleri nasıl ölçeceksiniz ki?

    sonra gelip ağlıyosunuz dış ticaret açığı zart zurt diye. daha çok ağlarsınız bu kafayla..

    edit: imla
  • bu alanda çalışan biri olarak ifade etmek isterim ki, paypal'ı ülkeye sokmamak small business çalışmasın diyerek, ihracattan akan balı biz yiyelim diyerek, aman millet yurdışından ticaret yapar da entegre olur diyerek bu ülkeye atılmış en büyük kazıktır.
    paypal olsaydı ülkenin ihracatı şu ankinden çok daha fazla olurdu. elin çinlisi ülkeye mal satınca alanlar kötü, biz yurtdışına mal satalım diyince de paypal kötü.

    düpedüz halktan intikam almaktır bu, başka bir şey değil.

    bu ülkenin kokuşmuş alanları var. internet altyapısında birbirinin ayağına basanları, kirli oyunları;
    imar mevzusunda sırf rant sağlamak adına kuyuya taş atıp sonra imar affı neden gelmiyor rerörö diyenleri;
    vergi kaçırmada uzman, vergiden kaçınmada master, vergi vermeyip de aflı çıkanları;
    döviz rezervini satıp doları tutamayınca ağlayıp kaçanları;
    hep birlikte, toptan, yargıyla, demokrasiyle, zerre miskal haksızlık yapmayarak götürecek her iktidara, tuvalet terliği partisi bile olsa oy vereceğim artık.
    valla yeter.
    iş yaparsın para alamazsın, internetten işin olur uzak masaüstü bağlanamazsın hızın yetmez, üstüne kaçak kat yaparlar 30bin bastırıp 200bin kar ederler imar affından, bakkala gidersin fiş vermez, araba alırsın noterde sikim sikim şeyler yazdırmaya çalışırlar satışa, rahat uyuycam dersin sokaktan son ses abarth egzosla araba geçer, bilgisayar alayım ssd'li olsun dersin dövizin yetmez...
    yetti ulan valla yetti be. yazılımcıyız onda bile ayağımıza takılmayan yok, sokup çıkarmayan kalmadı amına koyim
  • paypal ile ilgili vaat veren tek lider kılıçdaroğlu

    https://www.birgun.net/…-dunyayla-isimiz-yok-345635

    “iktidara geldiğimizde türkiye'de yasak olan paypal, booking ve uber ile oturup konuşacağız”

    bir de iyi parti'den ist belediye meclis üyesi taylan yıldız'ı bulabildim : https://twitter.com/…diz/status/1440301475045937158

    başka da yok.

    gerisinden tık yok. muhalefetin, türk gençlerinin y.dışına kaçmasını engelleyip, y.dışına iş yapabilmesinin önünü açacak olan şeyi daha yüksek sesle dillendirmesi gerekiyor . bunu net bir vaat olarak söylemesi gerekiyor. "konuşacağız" muğlak bir vaat. kur abicim şimdiden kontak, görüş bu şirketlerle, de ki "iktidar olduğum gün türkiye'den kullanıma açık olmanızı istiyoruz. bunun şartlarını karşılıklı görüşelim el sıkışalım". millete bunu seçim vaati olarak anlat. "görüştük, paypal böyle işleyecek, booking şöyle işleyecek..." diye açıkla, insanlar da "yasah kardeşim" yerine "şöyle yöneteceğiz" diye anlatan partiye oy verip vermemeyi değerlendirsin.
hesabın var mı? giriş yap