• bkz. peisistratos: halkın ve soyluların sevdiği bir “tiran”

    http://gridusunce.com/…oylularin-sevdigi-bir-tiran/
  • avam icin kitap basilmasi fikrini ilk kez ortaya atan sahis, atina tirani. kendisi zaten yalniz bir yonetici degil, ayni zamanda bilinen en eski yayincilik kurulusunun da sahibi olarak kabul edilir.
  • başlığın tayyip erdoğan'la benzeştirilerek açılması oldukça ilginç ve mantıklı. fakat bu benzerliğin ikisinin ahlak, hizmet veya karakterleriyle hiç bir alakası yok.

    peisistratos'un döneminin sosyal demokratı olduğu doğrudur. halkını düşünen, toprak reformunu hayata geçiren, ekonomik sorunları tarımda yaptığı atakla atlatan ve 6. yüzyılda solon'un hazırladığı yasaları uygulamada tutarak demokrasinin zeminini hazırlayan bir tirandır kendisi. halkın sevdiği dürüst ve ahlaklı bir yöneticidir.

    günümüzde diktatörlük hevesine kapılanların ya da bazı politikacıların örnek aldığı propaganda yöntemlerinden bazılarını siyasete peisistratos kazandırmıştır. propaganda dahisi bir tirandır. t. erdoğan ile benzerliği işte bu noktada devreye girer.

    kendisine karşı çıkan birini suçlayarak halk düşmanı yaratma işinin siyaset sahnesinde propaganda aracı olarak ilk kullanılması peisistratos'a ait bir yöntemdir. buna en güzel örnek t.erdoğan'ın kimi zaman bir medya patronunu, kimi zaman bir politikacıyı, kimi zaman bir tarikat liderini hedef alıp bir halk düşmanı yaratarak saldırıya geçmesi gösterilebilir.

    ikinci propaganda aracı ise kendisini bir tanrının koruması altında göstermesidir. tanrıça athena'nın simgesel olarak kendisini korumaya ve karşılamaya gelmiş gibi gösteren törenler düzenleyerek athena'nın kendisini desteklediğini halkın bilinçaltına kazımıştır. bunun uygulamasına örnek vermeye gerek yok bu konudaki icraatleriyle t.erdoğan peisistratos'a şapkayı ters giydirir.

    üçüncü olarak da halkın rejime olan desteğini güçlendirmek için bayram veya festivallere gerek duymuştur. tıpkı yakın tarihimizde 15 temmuz demokrasi bayramı adında bir günü kucağımızda bulmamız gibi.

    t.erdoğan peisistratos'un taktiklerine iyi çalışmış bu kesin ve aradan 25 asır geçse de insanları etkileyen propaganda malzemeleri pek değişmemiş belli ki.
  • atinalı sosyal demokrat siyaset adamı(mö 600-527).

    solonun toplumsal eserini devam ettirmiş, görkemli bayram törenleri düzenlemiş, atina’yı güzelleştirmiş ve homerosun rapsodilerini bir araya getirtip yayınlatmıştır.
  • "tarih aristokratlarca yazıldığı için, peisistratos bir tiran (zorba) yönetimi ise tiranlık olarak nitelendirildi. tiran, siyasal erki yasa dışı yollarla ele geçiren, halkı yasalara göre değil keyfi yöneten "halk düşmanı" olarak tanımlandı. ideoloji böyledir, halk dostunu halk düşmanı gösterebilir."

    (bkz: siyasal düşünceler tarihi)
    (bkz: adam şenel)
  • halkına toprak dağıtan ilk sosyal demokrat liderdir.
  • m.ö. 7. yüzyıla kadar atina mutlak irade ile yönetilmekteydi,
    peisistratos bu tiranların en ünlüsüdür. oğlu hipparkhos'u aristogeiton ve harmodios adlı iki asilzade bir kurban töreninde öldürmüşlerdir. zorbalıktan kurtulup demokrasiyi kuran atina halkı da aristogeiton ve harmodios'u kahraman sayarak heykellerini dikmişler, adlarını halk türkülerine vermişlerdir.
    başlığın ilk entrysinde rte ile özdeşleştirilmesi manidar olan tirandır.
  • peisistratos'un (ö. iö 527) hellespontos'tan geçişleri denetlemek, tekelde tutmak için sigeion'a yönetici yaptığı küçük oğlu ile elisli tahta ayaklı kahin/falcı hegesistratos adaş ve karışabilir durumda.

    bir benzeri de samos tiranı polykrates'tir.

    (bkz: lysistrata)
    (bkz: hipparkhos)
  • atina sosyal hayatındaki devrimci bir potansiyele sahip topraksız köylüleri örgütleyerek siyasal hayata giren tiran. diktatör değildir hatta kimi tarihçi atina demokratik partisinin başlangıcı kabul eder bu girişimi. peisistratos da aristokrattı. demokratik partinin başına aristokratın geçmesi gelenek halini aldı sonrasında. çünkü kendini geliştirecek zaman sadece aristokratlarda vardı. kimileri kısa sürede söz ve ün sahibi olmak için partiye girse de peisistratos halkın davasına gönül vermiştir.

    solon'un demokrasi temellerini ekonomiye de yansıtmıştır. asilleri şehirden sürüp mülkünü fakir köylüye dağıtmıştır. ticaret ve endüstriyi desteklemiş, filo kurmuştur.
    bir dönem zenginlerce iktidardan düşürülüp sürgün edilmiştir. ama kurduğu ordu ve iş sağladığı madencilerce polise dönmüş ve halkın desteğiyle tekrar iktidara geçmiştir. ölene kadar da iktidarda kalmıştır.
    denizaşırı ticaret geliştiği için güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarma kararı almıştır. bunun için boğazları ele geçirmiştir. atina polisinde emperyalizm demokrasiyle paralel gelişmiştir bu nedenle. peisistratos dinsel reformlar da yapmıştır. kalıtımın esas alındığı rahipliği yıkıp orphik dini devlet dini yapar. peisistratos'un bu çabaları burjuva yanlısı diye eleştirilse de fakir halka iş sağlayabilmek için yapmıştır.
  • halkın davasını benimsemiş varsıl bir aristokrat. yönetimi darbeyle ele geçirip aristokratları sürdü, topraklarını da halka dağıttı.
hesabın var mı? giriş yap