• kamcatka'da pasifi okyanusunun ekolojik duzenini bellemistir.

    bu da yaratiklari ekolojik felaketin gorunumu .

    iddaalar askeri usten yayilan jet yakitinin denize karismasi yonunde, rus yonetimi once reddedip daha sonra halkin cektigi videolarla arastirma baslatti.
  • fazla uzatmadan:

    rusya artik abd'nin eski buyuk dusmani degildir. neredeyse butun kritik jeopolitik hareketlerde rusya ile amerika birlikte hareket ediyorlar. aslinda rusya ister istemez amerika ile birlikte hareket etmek zorunda kaliyor.

    soguk savas donemindeki taraflar acisindan baktigimizda, bugunku turkiye eski rusya konumunu almistir. kuzey suriye, libya ve en son karabag'daki askeri operasyonlar gostermistir ki, rusya silahlari turk silahlarina karsi etkisizdirler. hava savunma sistemlerinin is yapmadigi yerde, rusya'nin ne ucak teknolojisi, ne de kara ordusu ki zaten yeni doktrin ile kara ordularinin ne kadar kirilgan olduklari ortaya cikiyor, rus ordusunun turk ordusu karsisinda o eski ezici ustunlugu yoktur. hatta ustunlugu yoktur. klasik konvansiyonel savas icin bunlari kabul etmek gerekiyor. nukleer bir gucu bir tarafa koymak gerekiyor. bunu zaten kullanamazlar.

    burada konu hamaset degil, konjonkturu anlamak adina konusmak gerekiyor. abd rusya ile bir isi yok. rusya zaten bogun egdirildi. rusya'nin adi var sadece. rus ucaklari patir patir dusuyor, uydu vuran fuzem var diyor var mi yok mu belli degil. bunlarin hepsi gucsuzluk emareleri olmasi bir yana zaten aktif savas meydaninda da rus silahlarinin karnesi ortada. s300 hava savunma sistemleri de vurulmaya baslandi. bu demek oluyor ki rusya'nin katmanli bir hava savunma doktrini yok. cunku koruyamiyor demek. geriye bir tek s400 kaliyor ki zaten o noktada asil amaci alcak irtifayi korumak olan sistemlerin durduramadigi bir hava saldirisi yapabilen turkiye, s400leri de cok rahatlikla vurur.

    tekrar etmek gerekiyor, bolgede, batinin ve abd'nin asil rakibi rusya degil artik. turkiye. turkiye'nin ekonomisi kotu, yonetimi kotu bunlar mesele degil. bunlar 10 senede duzelir. 10 sene devletler icin cok kisa bir sure. turkiye 7 sene yuzde 7 buyuse kumulatif %70 ekonomisini buyutuyor oluyor. bunun uzerine daha saglikli bir yonetim de geldigi zaman sonraki 10 sene icin de ayni buyume saglanabilir. bu da bir anda turkiyeyi -boyle olacak demiyorum, eger turkiye'ye boyun egdirilmezse uluslararasi iliskiler terimi olarak deterred edilmezse bunun olasiligi var diyorum- dunya'nin en buyuk 10 ekonomisi icine sokar. zaten o noktadan sonra turkiye dunya'daki ekonomik sisteme gobekten baglanmis bir ulke olarak hicbir zaman gozardi edilemeyecek bir ulke olur. bu istenmiyor! bu olmasin diye de bir surec yasatiliyor turkiye'ye. bu is daha uzun yillar surer. benim tahminim 5 yil icerisinde bu tantana biter, umuyorum ki turkiye icin muspet sekilde sonuclanacaktir. fakat bu onmuzdeki gunlerin cok zor olacagi gercegini degistirmiyor. sadece savasarak degil turkiye'nin bu durumu sahada gosterdigi cabanin on katini diplomaside de gostermesi gerekiyor. bati ulkelerine guven teskil etmesi gerekiyor. bu cografyada turkiye'nin onlar icin bir tehlike olusturmayacagini teminatini vermesini gerekiyor.

    turkiye su an cok masum ve sirin hatta bir o kadar tehlikesiz gorunen bir kangal yavrusu gibi fakat kisa zamanda cok fazla buyuyup, guclenip kendi kurallarini ortaya koyabilme ihtimali barindiran bir ulke. o yuzden uluslararasi hukuk uyarinca kendileri duruma direkt olarak mudahil olamayan ulkeler, ermenistan ve yunanistan gibi proxy devletleri sahaya itiyor. ermenistan ve yunanistan gibi ulkeler bagimsizliklari olmayan proxy devletlerdir. yunanistan temerrude coktan dusmus 2060 yilina kadar borc odeyecek bir ulkedir. bu ulkelerin egemenlikleri yok. bunlari unutmamak gerekiyor. bunlar ile masada bir sonuc almak mumkun degil. bunlarin arkasindaki kuklacilar ile diplomasi yapilmasi gerekiyor. ekranlarda fransa'ya almanya'ya hamaset yapilmasindan ziyade, yunanistan'i hic kale almadan yapilacak konusmalar zaten bunun onunu acacaktir. benze sekilde ermenistan da boyledir. zaten turkyie hicbir sey yapmadan azerbaycan ermenistani cezalandiriyor. rusya'nin da bu duruma mudahil olabilecegini sanmiyorum. cunku oyle bir gucu yok. rusya ermenistan'a ne yollayacak? fuze mi? tank mi? asker mi? azerbaycan'in su an yuruttugu operasyonlarin hangisini degistirir nitelikte bir askeri hamlesi var rusya'nin? rusya'dan fuze atip baku'yu vurur. vurur da sonra ne olur? bunlari yapamaz. belli ki rusya kendi hava sahasini bile korumakta bir abd ya da hernangi bir bati devleti kadar muktedir degil.

    rusya'dan bizim de ders cikarmamiz gerekiyor kendimize. rusya gibi bir zamanlar dunya superguclugune oynamis bir ulke topu topu 20-30 yilda ne hale gelebiliyor nasil geri kalabiliyor bunu cok iyi anlamamiz gerekiyor. ellerinde kala kala sadece nukleer guc kaldi. nukleer guc gercekten bir guc mu bu yeni cagda o da tartisilir bir konu. kullanamadiktan sonra ne ise yarar bilen anlatsin. caydiricilik unsuru evet soz konusu fakat bu da zaten daha onceleri calisilmis konular. abd ile rusya birbirlerine nukleer fuze atiyor ikisi de yok oluyor. bir suru okunacak materyal var bu konuda. hem devletlerin yayinladiklari var hem de dusunurlerin. google'a nukleer savas paradoksu yazin bakin. yeni cagin silahlari akilli muhimmatlar, nokta vurusu yapabilen sistemler vs. rusya bu konuda ne yazik ki soguk savas doneminde kalmis bir ulke. hatta suna da eminim, yunanistan rusya'dan cok daha tehlikeli bir guc askeri donamim ve teknoloji acisindan.
  • türk ordusu rusya ordusu'ndan güçlüdür şeklinde zırvalıklarla elestirilebilen bölgesel güç.

    bir de demiş yeni doktrin falan.

    doktrin dediği de sadece zayıf ordu ve militanlara karşı etkili olabilecek olan sihalar.

    nükleer silahın yok, kendi üretimin uçağın tankın yok, bir aydan uzun sürecek topyekün savaşı kaldırabilecek petrolün yok ama rusya ordusundan güçlüsün.

    yaramıyorsa içmeyin...

    edit: rusya ukrayna savaşı gösterdi ki rusya ordusu tam bir fıs. nükleer gücümüz yok, petrolümüz yok ama savunma savaşında rusya'yı her türlü yeneriz.
  • rusya ile tr arasında var olan güç savaşına iki örnek:

    türkiye rusların direk müdahale ettiği iki ülke olan libya ve suriye de rusların desteklediği güçlerin elinden tek bir karış dahi toprak alamamıştır.

    libya: cumhurbaşkanı tarafından sirte söylemi yükseltilmiş ancak ruslar suriyeden cufra askeri üssüne uçak indirmesi sonrası sirte karşı tarafın elinde kalmıştır.

    suriye: idlip özelinde serakib alınacak diye yine cumhurbaşkanı düzeyinden söylem geliştirilmiş ancak 33 askerin şehit olduğu saldırı sonrası kremline yani onların ayaklarına kadar gidip bırakın serakibi üstüne m4 karayolu dahil olmak üzere bir çok yer karşı tarafa bırakılmıştır.

    not: ruslar 33 askeri şehit ettikten sonra tr yöneticileri korkudan olayı ruslar değil sanki sadece şam yönetimi yapmış gibi moskovayı karşılarına alma cesareti gösterememişlerdir.

    not 2: bahar kalkanı harekatında sadece rejim hedef alınmış cephe hattı milim oynamamıştır.

    edit: dm üzerinden 'sil bunu dava açarlar' şeklinde uyaran arkadaşlara teşekkürler ancak sorun olacağını düşünmüyorum yazdıklarım kanıta dayalıdır.
  • sabah sabah red alert fazla kaçıranların başlığında saçmaladığı ülke. hadi aslanım eba tv'de dersin başlıyor kaçırma dersini.
  • politik gecmisinin mark schrad tarafindan "vodka" ogesiyle karikaturize bir sekilde anlatildigi kitap "vodka politics" bu ulkeye ilgililer icin ufuk acici olabilir.

    tanim: anlamasi ve anlatilmasi en zor ulkelerden biri.
  • uçak ve füze vurmak için yapılmış hava savunma sistemlerinin drone'lar ile tarumar edilmesi üzerine çok fazla okuma yapmayın derim.

    f-35 başlığında da söylediğim gibi, drone'lar "inherently", yani öz itibariyle savaş uçaklarından üstün bir teknoloji ve türkiye şu anda bu alanda öncü ülkelerden biri.

    içinde pilot ve pilotu hayatta tutmaya yarayan alet edevatı taşımadığı için küçük olabiliyor, pilotu riske atmadığı için pilot ile yapamayacağı hareketleri yapabiliyor ve haliyle uçaklara karşı tasarlanmış sistemler ile taktikler bunlarda etkisiz olabiliyor eğer kullanıcısının drone'lara uygun yöntemleri yoksa. yani rusya'ya saldırsak aynı sonucu alırız fikrinden uzaklaşın çünkü rus füzesi kullanan arap ile rus füzesi kullanan rus çok farklı şeyler.

    rusya'yı çin ile de karıştırmayın, çin abd ile eş ve belki de bazı alanlarda artık ileride olan bir teknoloji devi ama kültürel cüce.

    rusya öyle değil, rusya kültürel bir dev. bazılarınız nasıl ki f-35 almayı, abd'nin doğru dediğini doğru bilmeyi bir tür ibadet sayıyorsa avrupanın ve asyanın yarısı için de rusya o şekilde. doğu avrupada rusofili hala daha çok güçlü, hepsinin geçmişinde rusyanın onları türklerden kurtaması ile ilgili bir şeyler var ve bu sebeple rusyaya büyük bir minnet ve hayranlık var. viyanaya kuş atarken, kılıç sallarken, at koştururken iyiydi ama bunlar avrupanın ve asyanın kimliğinin parçası haline geldi.

    bir yaz denize gitmek yerine osmanlı'nın etkili olmuş olduğu bölgelerdeki "türklerden kurtulmanın şerefine" dikilmiş heykelleri gezin, türklerden kurtulma temalı milli bayramlarını kutlayın. türkler değilse de almanlardır orada tema. bunlar ilkokuldan itibaren derslerde okutuluyor, her yıl anıtlara çelenk bırakılıyor. rus kültürüne o kadar bağlılar ki avrupa birliği içindeki en kötü yönetilen, en mafyatik, en corrupt ülkeler hala bunlar çünkü rusya da rusofiliyi karşılıksız bırakmıyor ve hepsinin iç işlerine parmağı var.

    rusya'ya minnet borcu olmayanlarda da "erkekliğin ve milliyetçiliğin son kalesi rusya" hayranlığı var. liberallerden nefret etme temaları rusya ile hep ilişkili. boris johnson, donald trump, marine le pen ve daha nicesinin adı rusya ile ilişkilerine konu olduğu gibi bunların destekçilerinde de ağır bir rus hayranlığı var "lezbiyen, gay ve küreselcileri kovuyoruz" fikri temelinde.

    aklı olan rusya ile stratejik ortak veya düşman olmaz. ikisi de belini doğrultamaz.
  • " tekrar etmek gerekiyor, bolgede, batinin ve abd'nin asil rakibi rusya degil artik. turkiye."

    kısmından sonrasını gülmekten okuyamadığım hadise.

    yiğit bulut ne zaman yazar oldu neden haber vermiyorsunuz olm yaa : ((
  • doğu avrupa halkların kendisine karşı sevgi ve minnettarlık beslediği iddiası kuyruklu yalandır.

    bugüne kadar litvanya, letonya, ukrayna, polonya ve estonya'dan birçok insanla konuştum ve içlerinden bir tanesinin bile rusya'yı sevdiğine şahit olmadım. sevmek şöyle dursun çoğu nefret ediyor. hatta bazılarını "russunuz siz işte" diye şaka yollu kızdırmaya çalıştığımda çok sert tepkiler verirlerdi.

    rusya'yı ruslardan ve bizim abaza tayfadan başka seven bir allah'ın kulu yoktur dünyada. hatta rusların içinde dahi sevmeyen bir kitle var.
  • rusya kendi halkı tarafından bile sevilmeyen bir ülkedir. tabii bu kendi gözlemim.
hesabın var mı? giriş yap