• feyhaman duran sergisinin parçası olarak la turquie kemaliste dergisi kapakları ve sayfaları da sergileniyor. o zamanlar sanat için gösterilen çabaları, türkiye'nin medeni bir ülke olması için umutları ucundan da olsa görebildik.

    serginin başka bir parçası olarak dönemin resim malzemeleri satan dükkanlarını bile ayrıntılarıyla gösteren müze, sergilediği bu derginin içeriğiyle/amacıyla ilgili bilgi vermek şöyle dursun, derginin ismini türkçeleştir'e'memiş bile. koymayın kardeşim o zaman o dergiyi madem sansürleyeceksin kemalistliği. en azından gözümüz görmez. bu ara hep yaptığımız gibi.

    nefes alalım biraz diye gittiğimiz, medeni saydığımız yerlerde bile bu kadar tırsıkilik zül geliyor artık.
  • yakında joan miro sergisine ev sahipliği yapacak olan müze. hem miroyla hem de bahçesiyle ruhumuzu doyurmalık! joan miro
  • istanbul'un hemen her yerini işgal etmiş görgüsüzlük ve kalitesizliği mümkün olduğunca az yaşatan, insana bir miktar nefes aldıran müze. içinde restoranı, küçük bir cafesi ve bir mağazası var, olağanüstü manzarasını zaten yazmaya gerek yok.

    personelinin ilgisinden mekanın aydınlatılmasına, temizliğine kadar her şey olması gerektiği gibi.

    kaliteden uzak ve aşırı pahalı yiyecekleri, görgüsüz ve kalitesiz insanları barındıran yerlerde zaman öldürmekten bıktıysanız burada vakit geçirmeye gidin, kendinize biraz zaman ayırın.

    şu sıralar son halife abdülmecid efendi sergisi var. tanımıyorsanız gidin tanıyın, tanıyorsanız daha iyi tanımak için gidin.
  • müzede 10 eylül 2013-5 ocak-2014 tarihlerinde anish kapoor sergisi açılacak

    http://www.radikal.com.tr/…stanbul_heyecani-1141584

    böyle bir de internet sitesi yapmışlar sergi için

    http://anishkapooristanbulda.com/
  • bugün feyheman duran sergisi sayesinde gittiğim, hayran kaldığım müze. paranı neye harcadığın hem insanlığa hem ülkene hem kendi keyfine, sanat namına katkı yapmanın gerçek zenginliğin gereği olduğunun kanıtı bu yerin kendi koleksiyonu gerçekten muazzam, hat koleksiyonu kısmında yer alan kuran'ı kerimler, beratlar, fermanlar, hilyeler... artı aile odaları kısmında sergilenen ayvazovski'den tutun, zonaro'ya, abdülmecit efendi'ye kadar uzanan resim koleksiyonu, fransız, alman, çin porseleni eserler, bronz heykeller ve şömine aksesuarları v.s hepsi şahaneydi.o denli zengin bir aile olarak bunlara yatırım yapıp bir de kamuyla paylaşmak cidden ayrıca şahane.ayrıca temmuz sonuna kadar ev sahipliği yapacağı feyheman duran sergisi yanında selim turan sergisi ve müthiş istanbul manzarası da hediye ya da bonus, personel gayet kibardı hatta haftaiçi arabayla gidip, ücretsiz otoparkında yer bulmak bile mümkün ilaveten öğrenci- öğretmen indirimi var ve istanbul üniversitesi'ne ücretsizmiş, ilk kez okulumun bir hayrını gördüm.
    edit; istanbul'un en güzel yerlerinden birinde, baltalimanı kemik hastahanesini geçtikten biraz sonra hemen sütiş'in yanında güzel mekan, güzel müze ve tabii ki cafe kısmıyla, hediyelik eşya kısmı gereksiz pahalı müze, o ayrı. feyheman duran sergi kataloğunun hem baskısı pek kaliteli değildi hem yüz otuz beş liraydı, ee fazla şimdi!
    (bkz: ivan ayvazovski)
    (bkz: fausto zonaro)
    (bkz: selim turan)
  • 30 mayıs tarihinde başlayan ve 25 ağustos tarihine kadar devam edecek olan "geçmişten günümüze yelpaze" sergisine ev sahipliği yapan mekan. ancak müze binasında değil atlı köşkün içinde sergilenmektedir.
  • ülkenin dünya müzecilik standartlarına en yakın müzelerinden biridir. getirdiği koleksiyonlarla istanbul kültür hayatında eksik tür eserleri bir süreliğine gidip görebileceğiniz ender yerlerden. bunun yanı sıra hem bulunduğu bina ve hem de manzarasıyla ayrıca keyif vericidir. restoran ve kafesi de dünyadaki önemli müzelerin standartlarındadır.
  • başlığına bu kadar az entry girilmiş olması beni üzen müze. demek ki çok da fazla insanın hayatına dokunamamış diye içerledim.
    istanbula gezmeye geldiğimde arkadaşlarım götürmüştü ilk. dali' nin sergisi vardı. çok heyecanlanmıştım. resim dersinden biliyordum dali'yi. dünyaca ünlü bir sanatçıyla tanışmış gibi hissetmiştim. hayatı tiye alışı hoşuma gitmişti. yıllar içinde nice sergiye gittim. bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesindeki düşünen adamın rodin'in heykeli olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım.anish kapoor'un algımı bozan eserlerinin etkisinden bi süre çıkamamıştım.ai weiwei' nin siyasi duruşu, düşüncelerini savunuşu etkileyiciydi, cesaret vericiydi. joan miro'nun resimlerini incelemek ne anlatmak istemiş diye düşünmek eğlenceli gelmişti, sanatla çok da alakalı olmayan bana çocuksu bir mutluluk vermişti.
    sanat eserlerini incelemek bence empati geliştiren bir etkinlik. insan olarak ihtiyaç duyduğum bir etkinlik. sakıp sabancı müzesi anlamlı sergileriyle her ziyarete gittiğimde kısa bir süre de olsa kendimi dünya vatandaşı gibi hissetmemi sağlayan bir yer olmuştur.böyle de devam etmesini umut ederek, emeği geçen insanlara özellikle de bu güzelim köşkü müze yapan sabancı ailesine teşekkürlerimi sunarım.
  • istanbul'da hava soğuk ve yağmurluyken yapılacak en iyi şeylerden biri de kesinlikle müze ve sergi gezmek. hele de boğaza nazır bu olağanüstü mekan, sergileriyle olduğu kadar manzarası ve güzel bahçesiyle de büyülüyor.
    (iç ses : istanbul'un cazibesine kapılıp yarın olacağım booster aşısını da beklemeden kendimi bir haftada 3 mekan gezerken buldum, tanrım covid'in şerrinden sana sığınıyorum.)

    sabancı müzesini bu dönemde gezecekler, tanzimattan cumhuriyete ressam hocaların ressam öğrencileri konulu sergiyi görebilirler. şöyle de bir mindmap yapmışlar, sanatçılar, akademi ve okulları ve öğrencileri arasındaki ilişkiyi göstermek için. bence güzel olmuş :
    link
    sergide en ilgimi çeken bölüm nü bölümü oldu. o dönemde paris'teki akademilerde nü resim tekniklerini öğrenen sanatçıların, istanbul'a döndüklerinde bunun için model bulamaması, bulabilmek için uğraşları vs. daha önce hale asaf'la ilgili bir kitapta da rastladığım ilginç bir konuydu. çıkan eserlere bakıldığında dönemine göre cüretkar ve başarılı örnekleri sergide de var :
    görsel
    görsel
    görsel

    saraylar için yurtdışından getirtilen sanatçılar da ayrıca serginin konusu. klasik bir ayvazovsky eseri de var. zonaro da serginin popüler bir diğer sanatçısı :
    görsel
    doğal olarak pek kadın ressama rastlamıyoruz. bir mihri müşfik hanım eserine rastlamak bu sebeple güzeldi :
    görsel
    serginin bir diğer bölümünde ise osman hamdi bey'in resimlerine güzelliğini veren renk paletinin incelemesi sergileniyor. derin ve parlak maviler, canlı sarı ve turuncular o dönemde nadir bulunan ve uzak ülkelerden getirtilen, hatta bir kısmı sağlığa zararlı ve artık sentetik malzemelerle değiştirildiği için yeryüzünden silinen ender maddelerden elde ediliyormuş.
    rengin o tonunu hayal etmek ve ona ulaşmak için takıntı derecesinde bir uğraş vermek, güç olduğu kadar da zenginlik gerektiren bir mesele. o dönemin ressamlarının genelde varlıklı insanlardan çıkması bu nedenle tesadüf değil. hoş arada çok yetenekli istisnalar da var ama onlar da yine birilerinin himayesinde olmak zorundaymış.
    osman hamdi bey'in canlı renkleri, sabancı müzesinden sonra pera'da da görülebilir :
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel

    müze içindeki msa belli ki aksamları kalabalık oluyor ama 17-18 civarı cok sakindi. yeni lezzetler denemek için uğramanızı tavsiye ederim.
  • 21 aralık 2021 ile 3 temmuz 2022 tarihleri arasında "şehzade'nin sıra dışı dünyası: abdülmecid efendi" sergisine ev sahipliği yapmış müze. manzarası ve enerjisi çok keyifli. farklı farklı çiçek ve ağaçları olan bahçesinde yürümek, istanbul'dan bir anlığına kaçmak gibiydi. sarıyer'e giden otobüslerin, çınaraltı durağında inmeleri durumunda hemen karşıda kalan müze.
hesabın var mı? giriş yap