• iddia ediyorum en az 6 gezegende yaşam var. aksinin aksini ispat etmeyen şerefsizdir!!.
  • saçma bir cümledir. ulan daha mars'ta su var mı yok mu ona emin olamıyorsun, koca samanyolu'ndan mı eminsin?
  • ilk ilkel amino asitler 4 milyar yıl önce gözükmeye başladılar. 2-3 milyar yıl kadar da tek hücreli çeşitleri olarak ortalıkta dolanıp durdular. hani dile kolay geliyor diye tasavvur ederken önemini anlamıyoruz. milyar yıldan bahsediyoruz milyar. dolayısıyla en azından samanyolu galaksisinde gelişmiş organizma aramak heveskarlık olur. biz yine tek hücreli arayalım. onu bir bulsak çok hücrelilerin varlığı kesinleşir. şunu da hatırlatayım kimsenin bizi bulacağı yok, es kaza buldularsa da eminim unutmak için terapiye gidiyorlardır. bizim onları bulmamız lazım.
  • (bkz: james webb uzay teleskobu)

    sabredin biraz daha, az kaldı, öğreneceğiz.
  • balık, yüzdüğü göleti okyanus sanırmış misali...daha yaşadığımız gezegenin sırlarını tam çözememişken bu kadar büyük konuşmak, orta çağ ilmi kafasında bir şey olsa gerek.
  • yaşam milyarlarca gezegenden birinde olabileceği gibi milyarlarca yıldan birinde de olabilir. belki yanlış bir zamandayızdır. belki bizden önce çok büyük olaylar dönmüştür. belki milyarlarca yıl önce birileri çok eğlenmiştir de bizim haberimiz yoktur. belki daha zaman vardır. zaman da önemli.

    bir iddiadır.
  • samanyolunda 200 miyar yıldız var diye tahmin ediliyor. 200 milyar pirinç tanesi olarak düşünsek bu yıldızları (gezegen bile saymıyorum şimdi), bu kadar pirinç tanesi yaklaşık 4000 ton, o da yaklaşık 200 kamyon dolusu pirinç demek. yani, 200 kamyon dolusu pirinç tanelerine tek tek bakıp, bunun üzerinde mikrop var, bunun üzerinde mikrop yok demek gibi bir şey bu.

    akıllı yaşam dersek o başka, bence dünya'da da yok o. en yakın akrabamız şempanze ile genetik benzerliğimiz %98, yani hepi topu %2 fark var ve biz kendimizi zeki zannediyoruz. peki bizden genetik olarak sadece %2 farklı daha zeki bir canlı türü olsa, sizce onları anlayabilecek miyiz, yoksa onların yanında şempanze gibi mi kalacağız?
  • galaksimiz, ortalama büyüklükte bir galaksidir. evren'deki diğer milyarlarca galaksi gibi, tipik bir çubuklu sarmal galaksidir. samanyolu galaksisi'nin yarıçapı 52.850 ışık yılı, yani 5 × 1017 (500 katrilyon) kilometre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4 × 1015 (yaklaşık 9 katrilyon) kilometredir. içerisinde yaklaşık 250.000.000.000 yıldız ve 200.000.000.000 gezegen bulunmaktadır. ben merkezciliğin dünyasal hali. biricik olmaya o kadar teşneyiz ki- o kadar olur yani.
    hayat olma olasılığına gelince.. ankara'da yaşayan bir adamın antalya'da 600 dairesi olabiliyorsa başka gezegenler de hayatın olması olasılık dahilindedir:
    hangisi daha inanılmaz.
    (bkz: turgut altınok'un antalya'da 600 dairesi olması)
    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap