• elbistan devlet hastanesi’nin fay hattının üzerinde olmasına rağmen hasarsız şekilde ayakta kaldığını vurgulayan sismik izolatör sistemini kuran firmanın yetkilisi inşaat mühendisi mehmet emre özcanlı şöyle anlatıyor..
    "erzincanlı bir aile olarak 1939’dan bu yana depremlerden etkileniyoruz. inşaat mühendisliğinden mezun olduktan sonra gölcük depremi gerçekleşti. sonrasında bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünerek üç kez japonya’ya giderek binaların korunmasına yönelik incelemelerde bulundum. izolatör, 2013’den sonra yüz yatak ve üzeri birinci ve ikinci derece deprem bölgesine inşa edilen hastaneler için zorunlu tutuldu. sistem hastane inşaatlarında artı yüzde beşlik maliyet getirirken bu oran konutlar için yüzde 10’luk ekstra maliyet anlamına geliyor. cihazları zemin ile bodrum kat arasındaki kolonların arasına konulduğu gibi, perde dediğimiz kısımlara da yerleştiriliyor. bu sayede deprem sırasında yapının adeta yeryüzü ile bağlantısı kesiliyor.."
  • popülist ülkemin yeni popülist söylemlerinden biri.

    evet, depremde binaların yıkılmasını önleyen güzel mühendislik örneklerinden biridir.
    fakat
    bina yönetmelikler dahilinde yapılıp denetlemeleri düzgün yapılırsa binanın yıkılmaması için bu izolatörlere ihtiyaç yoktur.

    ama popülist ülkemde göreceksinizki binlerce sismik izolatör firması türeyecek. bu türeyen firmalar standartlarda olmayan ucuz izolatörler satacak. ahlaksız müteahhitler bu ucuz izolatörleri binalarında kullanarak binanın depreme dayanıklı olduğunu öne sürecek.

    ve sonuç olarak gene depremde bu binalar yıkılacak.
    umarım ben haksız çıkarım.
  • sismik izolatör zorunluluğu hk.

    aydın'ın kuşadası belediyesi, 6 şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından bir yandan afet bölgesine ve kente gelen depremzedelere yönelik yardımlarını sürdürürken bir yandan da kenti muhtemel bir deprem riskine karşı hazırlıklı hale getirmek için çalışmalar yürütüyor.

    30 ekim 2020'de ege denizi'nde yaşanan ve kuşadası'nda şiddetli bir biçimde hissedilen 6.9'luk depremin ardından kentsel dönüşüm müdürlüğü'nü kurarak çalışmalarını sistematik hale getiren kuşadası belediyesi, kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çalışmalarını hızlandırdı.

    kent genelindeki riskli yapıların tespiti için başlatılan denetim çalışmaları sürdüren kuşadası belediyesi, sismik izolatör zorunluluğu için de düğmeye bastı. belediye meclisi'nin mart ayı toplantısında imar ve şehircilik müdürlüğü tarafından depremden sonra hemen kullanılması gereken binalarda, turizm tesislerinde, insanların kısa süreli ve yoğun olarak bulunduğu binaların tamamında, zemin kat dahil dört kat ve üzerindeki yeni yapılacak tüm konut ve iş yerlerinde sismik izolatör kullanımının zorunlu hale getirilmesi talep edildi.

    umarım kabul edilir.

    zira;

    100 yatak ve üzeri hastanelerde sismik izolatör kullanımı zorunlu olması hk.

    "özellikle afet sonrası birincil derecede kullanılacak olan binalarda sismik izolatör kullanımı çok önemli. sağlık bakanlığının yönergesine göre 1. ve 2. deprem bölgelerindeki 100 yatak ve üzeri hastanelerde sismik izolatör kullanımı zorunlu. bu depremden sonra daha önce sarsıntı yaşanmayan kentlerde depremler olmaya başladı. ölü faylar diri fay olmaya başladı. yönetmeliklerde bazı değişikliklere gidilerek sadece 1. ve 2. deprem bölgelerinde değil çevre illeri de değerlendirerek daha az yatak kapasiteli hastanelerde ve diğer kamu binalarında sismik izolatör kullanılabilir."

    bu sistemin yalnızca kamu kurumlarında değil tüm binalarda zorunlu hale gelmesi elzemdir.

    ayrıca araştırmalarım neticesinde sismik izolatör 2. el binalara da yapılabilmekteymiş.

    edit:
    ankara'da bir firma ile mailleştim ve aynen sizlere de aktarma gereği görüyorum.
    firma bilgilerini merak ederseniz sizinle paylaşırım.

    buyurun şimdi ayrıntıya geçelim:

    “var olan bir yapıda uygulama için aşağıdaki soru cevaplarına ihtiyacımız olacak.

    yapınız bitişik nizam olmamalıdır.
    yapınız 2000 yılından önce mi yapıldı? 2000 yılından önce yapılan yapılarda deprem yalıtımı uygulaması yüksek ihtimalle mümkün olmayacaktır. bu durumda, yapının mevcut durumunu değerlendirmek için bir güçlendirme firmasından destek almanız gerekebilecektir.
    izolatörlerin uygulanabileceği boş bir katınız mevcut mudur? (bodrum, depo, otopark vs.) eğer yoksa, deprem yalıtım sistemi uygulanamayacaktır.

    yukarıdaki kısıtlamalara tabii değilseniz, ileri değerlendirmemiz aşağıdaki bilgilere ihtiyacımız olacaktır:
    yapının her cepheden ve izolatörün montajının yapılabileceği boş kattan fotoğraflar,
    yapının koordinatları veya ada-parsel bilgisi,
    yapının oturum alanı ve kat sayısı bilgisi(mümkünse projesi)

    bu bilgileri iletmeniz ile beraber, deprem yalıtım sisteminin uygulanıp uygulanamacağı konusunda sizlerle iletişime geçeceğiz.”

    şeklinde bir geri dönüş aldım. maliyetli bir uygulama nasıl ikna edilir bilmiyorum. ancak türkiye bir deprem ülkesidir ve deprem yalıtım sistemleri kanunlaştırılmalıdır görüşümü her defasında üstüne basa basa söyledim ve yineliyorum “depremden ölmek kader değildir, deprem değil bina öldürür.” diyorum ve konuyu burada sonlandırıyorum.

    ben kendi site yönetimim ile irtibata geçeceğim bakalım neler yapabileceğiz…

    sağlıklı günler diliyorum
  • aslında çok basit bir mantıkla yani sürtünme kuvveti ve eylemsizlikle çalışan, deprem kuvvetlerini büyük oranda emen sistem. örnekleri istanbul'da yeni yapılan 3 adet hastanede görülebilir, ''kesintisiz hizmet'' amacıyla kullanılmıştır.
    ayrıca şöyle de 'gerçek olmayan' bir sır vereyim. istanbul'daki 3. havalimanı projesinde de kullanılması planlanırken, bu izolatörlerin patent sahibi victor zayas ile tartışan cehmet mengiz, verdiği 18000 adet siparişi geri çekmiş ve projeyi baştan çizdirtmiştir.
  • nasıl ki dış cephe ısı yalıtımı yani mantolama zorunluluğu 5627 sayılı enerji verimliliği kanun 1 ocak 2011 yılında yürürlüğe girmişse, sismik izolatör'ün de yasalaşması zorunluluk haline gelmiştir. lütfen ama lütfen güvenli binalar inşa edilsin. depreme dayanıklılığı arttıran sismik izolasyon kullanılsın, denetimler arttırılsın. akrabalarımızı, birçok insanımızı kaybettik içimiz yanıyor!

    bakınız türkiye'de de izolatör kullanılmaya başlanmış ancak yasalaştırılmamış. lütfen yasalaşsın. hali hazırdaki binalara yapılabilir mi izolatör bilmiyorum uzmanlık alanım değil. bilenler lütfen beni uyarsın yapılamıyorsa söylesin. nasıl güçlendiririz binalarımızı ekşideki mühendislere sesleniyorum bizi aydınlatın.

    türkiye'de kaç yapıda sismik izolatör kullanıldı bilmiyorum ama şu anda;

    elazığ'da inşa edilen fethi sekin şehir hastanesi'nde kullanılan 872 adet deprem izolatörleri sayesinde depremden 6,8 şiddetindeki depremden etkilenmemiş.

    evet mühendis arkadaşlar size soruyorum hali hazırdaki binalarımıza nasıl ekleriz bu sistemi ve nasıl kanunlaştırıp zorunlu hale getiririz bu sismik izolasyonu?

    edit: japonya’da sismik izolatör sistemine nasıl geçildi?
  • saçma sapan facebook sayfalarının paylaştığı yapı elemanı. bu böyle 4 katlı bir elemana türkiyede uygulanabilecek bir sistem değil, sebebi fakir olmamız. şurdaki makaleye göre yapı maliyetini %42 oranında arttırıyor bu sistem. türkiyede kim şu an 500 bin lira olan eve, ev başına fazladan 250 bin tl çıkarır verir sırf bu sistem için tartışılır. biz daha demirden nasıl çalabiliriz kafasındayız. ayrıca sismik izolasyon mühendisliği, üretimi, ulaşılabilliği şu an için ülkemizde oldukta düşük.
    istanbuldaki yeni yapılan hastanelerde bu sistemin uygulandığı şantiyelere gittim, ustalar uzaylı görmüş gibi bakıyordu bu sisteme. kısacası gerekli fakat biz dünyadan ortalama 100 yıl geride olduğumuz için, 100 yıl sonra zorunlu olur anca bizde.
  • arkadaşlar yalvarırım artık şunu instagramda ve facebookta paylaşmayın, inşaat mühendislerine gönderip "aa bundan yapsana" demeyin. hilton banyo dolabı gibi bişey değil bu.
    en başta şunu söyleyeyim 0-10 yıllık bir binada oturuyorsanız ve müteahhitiniz hırsızlık konusunda çok uzman biri değilse büyük ihtimalle görüp görebileceğiniz çoğu depremi binanız sağ salim atlatır.
    2001 yılında galiba türkiye bina deprem yönetmeliğinde sıkı değişikler oldu (o zamanlar daha kısa şortluydum tam yılı hatırlamıyorum) o tarihten sonra çıkan çoğu bina da güvenli sayılabilir fakat ben 10 yıllık bir binadaysam içim rahat oluyor.
    bina tasarlanırken taşıyacağı yüklerin çok üstünde yük kombinasyonları hesaplanır, bunlar güvenlik katsayıları ile arttırılır üzerine bir de gerekli betonarme elamanlar da kötü koşullarda imal edilmiş, müteahhit malzemeden çalmış gibi taşıyacağı yükler azaltılarak hesaplanır. özetle bina kolay kolay maruz kalmayacağı yüklerle sınanır.
    bunları bilgisayar programları ile hesaplıyoruz, belediye kontrol ediyor. zaten programlar da yönetmeliklerin minimum değerlerinin altında hesap yapmıyor. kısacası teorik 30-40 yaşın üstünde bir binada oturmuyorsanız kolay kolay depremde yıkılmazsınız.
    yıkılan binalara bakıyorum 50 yaşında 10 katlı alttaki dükkanda köşe kolonu kesmişler dükkan ferahlasın diye. o bina yıkılmazsa sorun var zaten.

    binanız deprem sırasında beşik gibi sallanabilir bu gayet normal ki.
    hatta çok şiddetli bir depremde bina sizi koruyacak şekilde yıkılabilir de. (buradaki amaç enerjinin kirişlerle sönümlenip binanın iskeletinin ayakta durması ve genelde oda kenarlarında bulunan yatak,koltuk gibi alanları koruyacak şekilde üçgenler oluşturulması, güçlü kolon zayıf kiriş prensibi diye aratırsanız çıkar detaylar)
    sismik izolatör dediğimiz şey en başta sarsıntıyı sıfırlar. bu da hastane gibi ameliyat yapılan, içinde hasta bulunan yerler için oldukça faydalı.
    sen evde apandisit mi alıyorsun ki sallanmanın bir zararı olsun?
    sismik izolatör son zamandaki dolar kuruyla birlikte bina maliyetini neredeyse %50 arttırır. varsa 500 bin lira ödediği eve 750 bin lira ödeyecek babayiğit yaptırsın tabiki. bir de bu sistemin bakımı vs var, daha çok temel kazmanız gerekli, bodrum katta daha fazla alana ihtiyaç duyuyor.
    sadece bununla da bitmedi, izolatörlerin kopma ihtimali var ki bu durumda bina temelden ayrılıp yuvarlanabilir. izolatörler genelde yatay binalarda tercih edilmeli istanbulda 65m2 temele adam 12 kat çıkmış kars gravyeri gibi yuvarlanır bina.
    kısacası binanız zaten yeni ise büyük olasılıkla depreme dayanır, bu gibi sistemlerin amacı biraz daha farklı.

    2023 edit: yine bir deprem sonrası sismik izolatörler popüler oldu. sevgili sözlükdaşlar mühendislik instagram gönderileri ile 3 dakikada çözebileceğiniz bir şey değil. her yapıya sismik izolatör takmayı düşünmek yıkama ile temiz olacak arabayı boyatmak ile aynı şey.

    sismik izolatörler deprem yüklerine karşı geliştirilmiş bir mühendislik çözümüdür, ancak tek çözüm değildir, her zaman da çözüm bu değildir. konut projelerinde özellikle türk konut tipinde yüzdesel olarak ülkemize pek uygun değildir. düşük taban alanlı yüksek katlı binalarda tercih edilmez, bitişik nizamda çekiçleme etkisi yapar kullanılamaz. istanbulun yarısını eledik zaten.
    şehir hastaneleri mimarileri gereği geniş taban alanı düşük kat sayısı olduğu için sismik izolasyon iyi bir çözüm.
    eğer ki 2018 deprem yönetmeliğine göre çalmadan yapılan bir binada ruhsat sonrası değişiklik yapmadan oturuyorsanız %99 zaten binanız görebileceğiniz bir depremde sizi koruyacak. siz neden sosyal medyadan bulduğunuz saçma çözümlerle mühendislik taslıyorsunuz?
  • bir inşaat mühendisi olarak malum şahsa anlatır gibi anlatacağım ama önce bir içimi dökeyim.
    zorunlu tutulsunmuş yok ebesinin nikahı birader çelik kapıyı da zorunlu tutalım mı?
    instagramda her gördüğünüze atlamayın gözünüzü seveyim. hayır zaten bakanlık da böyle tiplerle dolu görürler falan laf anlatamayız.
    sismik izolatör her bina için uygun değildir, çoğu gökdelende tercih edilmez.
    sismik izolatör bitişik nizamda kullanılmaz, çekiçleme etkisi yapar.
    bu iki nedenden dolayı istanbulun en az yarısını eledik.
    sismik izolatör gibi onlarca spesifik deprem çözüm elemanı vardır.
    fakat apartman yani standart konut projeleri için gereksizdir, 2018 türkiye bina deprem yönetmeliğine çalmadan, çırpmadan yapılmış, sonradan orası burası açılıp büyütülmemiş bir binada oturuyorsanız görüp görebileceğiniz en büyük depremlere dahi binanızın sağlam çıkma oranı %100e yakındır.
    deprem bölgesinde tabakları dahi düşmeyen bina
    bu bina depremin göbeğinde masadaki tabaklar devrilmemiş.
    özetle herkes işine baksın, elin kuyumcusu bina yapımı konusunda akıl vermesin, at hırsızı tipli müteahhitlerden piyasanın yarı fiyatına aldığınız binanın yıkılmasına zaten şaşırmayın bir zahmet.
  • diyelim ki elinizde özel bir yapı var **** bunun deprem gibi bir durumda tamamen lineer çalışmasını istiyorsunuz yani yapıda çatlak bile oluşmasını istemiyorsunuz o zaman yapıya sismik izolasyon yani base isolation uygularsınız. türkiyeden örnek vermek gerekirse bolu tarafında yıllardır bitmeyen yol projesinin viyadüklerinde italyan yapımı fps izolatörleri kullanılmıştır. hatta iyi dizayn edilmediklerinden dolayı meşhur kocaeli depreminden sonra hasar görmüş, sonra da yenileri ile değiştirilmiştir. sistemin rijitliğini* değiştirme mantığına dayanır temel olarak. böylece periyodu da değişir aslında. her yapıya uygulamak verimli olmaz. 80lerden beri kullanılmaktadır. bunun hesaplamalarını yapan 3d basis isimli bir program da mevcuttur. her geçen gün gelişmektedir sismik izolasyon.
  • 26 eylül 2019 istanbul depremi sonrası çılgın atması gereken başlıkta yeller esiyor..

    jeologları sabahtan akşama kadar televizyonlara çıkartıp konuştursanız da nafile, eninde sonunda gelecekleri yer (zaten olacağını bildiğimiz)"depremin ne zaman olacağını bilemeyiz" demek olacak.
    o halde tek yapılması gereken binaları depreme dayanıklı hale getirmek, bunun da en garantili ve kesin çözümü sismik izolatörler kullanmak. masraflı olmak dışında hiçbir zararı yok bu elemanların. zaten uzun yıllardır hastanelerde kullanılıyor.

    ne iş yapıyor derseniz, zemin ile üst yapı arasında adı üstünde yalıtım görevi görüyor. yani zemin hareketini üst yapıya aktarmıyor diyebiliriz. animasyon olarak şöyle birşey;
    https://www.youtube.com/watch?v=oykktxpclfg

    bunun yaygınlaşması şart. belki masraflı görünüyor ancak, deprem olduktan sonra geri tadilat ve güçlendirme maliyetleri düşünülürse ki en iyi hesaplanmış bir yalıtımsız binayı dahi bazı belirgin hasarları kabullenerek hesaplıyorsun; sıfır hasar ile depremi atlatacak bir sismik izolatörlü yapının ilave maliyeti kendini tolere edecektir.
hesabın var mı? giriş yap