• sisteme ait özel aküsü olan, akü zayıflamaya başlayınca çalışmayan sistem.
  • mühendislerin tasarladığı ve amelelerin eleştirdiği bir sistemdir. srart stop devreye sokmadan durmak da mümkündür. frene sert basıldığında devreye girer, yumuşak basıldığında girmez. normali budur ford focusta tecrübe ettim. gayet güzel çalışıyor. eğer sizinki böyle değilse araçta veya sizde sorun olabilir. aküsü özeldir ve şarjı azalınca devreye girmez. klima high veya low ayarlı ise yine devreye girmez ama düşük sıcaklık ve yüksek soğukluk ayarında ise devreye girer. uzun beklenen ışıklarda kapanması iyidir. yakıt tasarrudu yok denecek kadar az yapar asıl tasarruf ve çıkma amacı emisyon değerlerini düşürmektir. başkasına saygıyı geçtim hakkına bile tecavüz eden biz türkler için tabi emisyon önemsiz bir şey. otoyolda yola bira şişesi veya idrarını yaptığı pet şişeyi atan iki ayaklılar var bu ülkede.
  • default kapalı tutulamaması büyük sıkntı olan sikko sistem.

    her power cycle'dan sonra tekrar kapatmak lazım.

    bmw'de fw'le oynayarak halloluyormuş ama bu işlere bakan apaçi tayfa çakal esnafa gereksiz yere bir dünya para vermek lazım.
  • ecnebinin hypermiler dediği cins bir sürücü olduğum için hoşuma giden özellik.

    araç kullanırken kendimce yolculuk boyunca fren kullanmama, kırmızı ışıkta duracak veya yeşil dalga yoksa yeşili yakalayacak şekilde hızlanma gibi abuk eğlencelerim olabiliyor. bunu askerde askeri ambulansla bile yapmış birisi olarak her fırsatta yaparım, affetmem. tutup şehir içi tek şeritten akan yolda yapmıyorum elbette.

    ışıklarda kontak kapatma olayını da daha bu özellik çıkmadan önce yapardım. hatta yol boşsa ve saniye de hala 60 civarındaysa ışıklara gelmeden kontak kapattığım bile oluyordu. bu ne yaptığını bilen biri için bile bayağı riskli bir hareket. sonra bunu buldular da eğlencemiz devam etti. normalde kontak kapatınca frenler ve direksiyon sertleşip direksiyonun kilitlenme ihtimali ortaya çıkar. bunun sayesinde fısır fısır fren ve kaymak gibi direksiyon aynen devam ediyor. sürekli dur-kalk yapılan trafikte aküye yazık. bir de araç çalışır çalışmaz seri şekilde ilerlemek gerektiğinden arabaya da yazık. geçen sene sıfır arabayla şehir içi deneyimim oldu da arabaya acıdım gerçekten. bunu piyasaya sürdülerse 5-10 yaşındaki araçlardan öndedir diye düşünmüştüm, yanılmışım. adamlar bunu insan gibi akan trafikte kullanılacak diye yapmışlar. kötü trafiklerde cefasını çekmediğim için ben hala süper olduğunu düşünüyorum.
  • bu sistem aslında yakıt tüketimini düşürmek kadar parça aşınmalarını da düşürmek içindir.

    motor çalışırken üzerinde ne kadar hareketli parça varsa hepsi çalışıyor. stop anındaysa hepsi duruyor.

    düşünün ki akşam trafiğinde 1 saat trafiktesiniz. ancak o yolu katetmek için normal koşullarda sadece 20 dakika motor gücüne ihtiyacınız oldu, ancak aracınız 40 dakika rölantide çalıştı. fazladan. işte bu 40 dakika boşa çalışmayı 20 dakikaya indirebilirse, sadece egzos emisyonu ve yakıt tasarrufu değil yedek parçaların üretiminden motor yağının bertaraf edilmesine kadar herşeyi etkiler.

    start stop sistemi bu işe yarar. sadece aracın yaktığı yakıtı azaltmak değildir.

    edit : @halitkin mesajıyla aklıma başka bir şey geldi onu da yazayım.

    gelişmiş start stop sistemlerinde araç sadece dururken değil, giderken bile motoru durduruyor. mesela audi a8, s class 2021 model ve hybrit alt yapılı olanları 200 km/s hızla giderken bile ayağınızı gazdan çektiğinizde motoru durduruyor. peugeot 2016 yılından sonra ürettiği start/stop sahibi modellerinde, 8-10 km hızla giderken ayağınız frendeyse, aracın tamamen durmasını beklemeden motoru durduruyor.

    bunların tamamını yukarıda da yazdığım gibi, sadece anlık yakıt tüketimini düşürmek için değil, sarf malzemelerinde karbon ayak izini azaltmak için. geniş düşünün.

    mecburi edit :
    bir çok arkadaş, start/stop motoru aşındırır vs diye mesaj atmış. o halde bir mühendis olarak biraz daha derine inelim.

    stop işleminin gerçekleşmesi için bazı koşullar gerek.
    - bunun ilki ideal motor ve ortam sıcaklığı. şayet motor çalışma sıcaklığında değilse ya da ortam sıcaklığı belli bir derecenin altındaysa stop etmez. aracın motor sıcaklığının ideal değerlere gelmesini bekler.
    - ikincisi araç üzerindeki enerji tüketicileri. klima, arka cam rezistansı gibi yüksek elektrik ve motor gücü isteyen konfor tüketicileri açıkken stop etme işlemi daha az gerçekleşir. özellikle yazın klima açıkken araç stop etse bile, klima gazı ısınıp görevini yapamayınca motor tekrar çalışır. aynı şekilde kışında ısınmaya çalışıyorsanız, kabin sıcaklığı istenilen değerde değilse motor durmaz. (daha detay isteyene uzun uzunda anlatırım, araç motorunun klima ve kaloriferle alakasını bilmiyorsanız gerek yok hiç yorulmayalım)
    - üçüncüsü akü durumu. akünün voltajı düşükse, şarj seviyesi motorun tekrar çalıştırılmasını riskli görürse stop etmez.

    start/stop sistemli araçlarda stop etmeden tekrar çalışma kolaylığı için her stop öncesi bir hazırlık yapılır : enjektörler ve yakıt hattı basıncı çalışmaya hazır seviyede tutulur. ilk marş gibi değildir, bir çok markada marş motoru içerisindeki enerji hücresini `(kapasitör)` doldurur (aküden alınan enerjiyi azaltmak için) ayrıca bu kadar sık marş yapacak sistemde klasik tipte taşaklı diye tarif edilen, fırdöndülü marş motoru değil, kavraması farklı marş motorları vardır. bir çoğu sürekli kavramada kalır. (kısa anlattım uzununu isteyen varsa onu da anlatırım)

    uzun lafın daha da uzunu, bir otomobili ya da teknolojiyi geliştirirken yüzlerce mühendis çalışıyor, onlarca marka altında. sadece makine mühendisleri değil, tasarım, endüstri, çevre, işletme, aerodinami, malzeme mühendisleri. bir otomobile hele ki ülkemizde yüzbinlerce lira verip, onun yapan mühendislerden daha iyisini bildiğinizi düşünüyorsanız buyrun daha iyisini siz yapın. biraz saygı (bkz: lamborghini doğuşu)

    elbette her teknoloji beraberinde müşteriye bazı yükler getiriyor. mesela egr, çift kavrama şanzımanın selpak muadili dsg, downsize için olmazsa olmaz turbo gibi. ama unutmayın ki 80 lerde klimalı otomobiller yokken klima arızası yoktu, kan ter içinde seyahatler vardı. klima arıza yapabilir diye klimayı kullanmayan var mı?

    geniş pencereden bakıldığında araç motorunun dur/kalk trafikte stop ediyor oluşu toplam işletme maliyetlerini minimum %6 düşürdüğü tespit edilmiş. mikro değil makro düşünüldüğünde milyonlarca dolar kullanıcı lehine avantaj, tonlarca azalan karbon emisyonu

    ayrıca motor durduğu andaki sessizlik (dizel araçlar için) iyi gelmiyor mu akşam trafiğinde? :)

    start/stop kapatma tuşu neden var diyenler için, yolcu airbag ve esp yi kapatma tuşlarıda mevcut. belli durumlarda kapatmak gerekebilir. çamurlu arazide araç batınca ya da rotbalans gibi servis işlemlerinde esp yi, ön koltuğa yetişkin yolcu haricinde bir şey koyulduğunda ön yolcu havayastığını kapatmanın olduğu gibi.

    edit turbo hakkında : turbonun nasıl çalıştığını bilmeyen arkadaşlar biraz bu konuda yanılıyorlar. turbonun devri anlık olarak değişir. yani aracın motor devri düştükten 1 saniye sonra turboda rölanti devrine gelir ve üzerindeki baskı kalkar. bu sebeple ayağınız dip gazdayken kontak kapatarak motoru durdurmazsanız "bu sebeple" bozamazsınız. turbonun zaten bir ömrü var. değişken ve düzensiz kullanım stili zaten turbonun katili. bir diğer katili ise uygun olmayan motor yağı.

    edit : bu sistemin bildiğim tek olumsuz yanı az önce geldi aklıma. yazmak gerek.
    start/stop sistemli bir araçta lpg dönüşümü yaptırdıysanız, motorun her marş basmasında 3-5 saniye benzinle çalışacağı için benzin sarfiyatı doğar. lpg dönüşümü yapılmış araçlarda motor sıcakken benzinle start özelliğinin lpg kontrolcüsünden kapatılması ya da lpgli sürüşlerde start/stop iptali gerekebilir.
  • üstteki entrye ek olarak bu sistemin faydası kadar zararı da bulunmaktadır. ilk start esnasında piston yataklarındaki anlık basınç yüksekliği ve özellikle dizel araçlarda sistem genelinin en çok motorun duruş ve ilk çalışma esnasında rezonansa maruz kalmasından ötürü motorun kısa aralıklarla sürekli olarak durması ve tekrar çalışması parça aksamlarında yorulmayı artıran ve parça ömrünü kısaltan bir durumdur. yeni nesil araçlarla motor soğukken, sürücü komutundan bağımsız olarak, basınç konusu sebebiyle start stopun otomatik devre dışına alınması (yalnızca enjeksiyon kısıtlaması) söz konusudur. ek olarak kimi markalarda start stopta tekrar çalışma esnasında yine anlık olarak araç geneli voltaj artışı gibi sorunlar mevcuttur, uzun vadede sıkıntı yaratmaktadır. elektronik park freni otomatik devreye giren araçlarda eğer baskı ile kilitleme mevcutsa debriyaj seti ömrünü fazlasıyla etkilemektedir ki bugün piyasasında 0-5 yaş bir aracın otomatik vites debriyaj setleri 50-100 bin tl gibi rakamlara değişmektedir. her çalışmada turboda gecikme oluşu ve yağlama konusuna çok hakim değilim ancak olumsuz etkileri olduğunu duymuştum.

    sürücü olarak sevmediğim bir sistem, özellikle yoğun trafikte sürekli devreye girmesinden hoşlanmıyorum, şahsen devre dışı bırakmayı tercih ediyorum.
  • aklı başında her insanın, arabanın start düğmesine bastıktan sonra bastığı ilk düğmenin ait olduğu sistem.
  • japon markası aracımda herhangi bir sıkıntı yaşamadığımdan kapatmadığım sistemdir. anladığım kadarıyla genel anlamda sistem kendini koruma altına alıyor zaten.

    - akü yeteri kadar dolu değilse(özellikle soğuk hava, aracı yeni çalıştırmış olmak veya uzun süreli durma sırasında akü seviyesi riskli bölgeye gelirse) sistem kendini devre dışı bırakıyor.
    - sistem tam olarak araç durmadan da devreye giriyor. misal düşük hızda frene basıp daha da yavaşladın ve hiç durmadan devam edeceksin. zaten giden aracı çalıştırmak aküyü daha az zorlar(vurdurma gibi).
    - zırt pırt durma sırasında tam saymadım ama atıyorum 3 dakikada 10 kez sistemi kullanırsa 6.'da sistemi devre dışı bırakıyor. araç anlık değil de uzun süreli duracağınızı düşünürse yine sistemi devreye alıyor.
    - tekrar çalışması için vakit kaybı 1 saniyenin altında. otomatik vites kullanan biri için abartılacak bir süre değil. manuele oranla lüks araçlar hariç, otomatik viteste zaten lag var.
    -çalışması veya durması rahatsız etmiyor, hissettirmiyor. birçok kişiyi ancak devir saatinin 0'a indiğini göstererek start-stop sistemini kullandığıma ikna edebildim.
    - eksi yanı ise benim aracımda sistem, klimanın açık olup olmamasını sallamıyor. stop devreye girdiğinde sadece fan çalışıyor oluyor. klimanın kapanmamasına hiç tahammülü olmayan kişileri zorlayabilir.
  • arabadaki en sevmediğim özellik
  • eksiseyler'deki görsellerde aracı çalıştırmaya yarayan, son yıllarda anahtarlı kontak sisteminin yerini almış start/stop düğmesinin fotoğrafları eklenmiş. ikisi farklı şeyler arkadaşlar. biri aracı sıfırdan çalıştırıp durdurmaya yarayan düğme, diğeri ise araçla seyir halindeyken ışık, trafik vs sebeplerle motorunuzu durdurup gaza bastığınız an çalışmaya hazır hale bekleten, co2 salınımı azaltmak için yapılmış özellik.
hesabın var mı? giriş yap