• evindeki, arabasındaki, bisikletindeki tamir/yenileme vs. işleri yapmak isteyenlere küçük ipuçları.

    delme vidalama işleri;

    - beton delecekseniz matkapin "darbeli" moduna almalisiniz (matkapin üzerinde cekic seklinde isaret olur).

    - fayans veya derz delmek icin matkapin "vidalama" modunu kullanmalisiniz. yoksa fayanslar kirilir.

    - matkapla delim yaparken elektrik süpürgesinin ucunu 5 cm kadar delik deleceğiniz yerin altında tutun, etraf batmıyor.

    - duvara bir şey (cok agir olmayan basit seyler) vidalayacaksanız (matkapla deldikten sonra) dübelle uğraşmayın, kürdan alın 2 liraya bi tomar. "delik küçük geldi vida büyük" geldi sorunu yaşamazsınız.

    - akıllı telefonunuza "su terazisi" uygulaması indirin. her anlamda işinize yarayacak.

    - iş eldiveni ve gözlük kullanın.

    edit: agir durumlarda isin ehline birakin buradan bakip tv montaji yapmayın. dubelle bile olsa...
  • yapip yapabileceginiz hemen hemen her tamir icin mutlaka bir youtube videosu vardir. cekic tornavida dalmadan, bir kac tanesini izleyin.
  • amatör iseniz, yapacağınız işteki estetik-sağlamlık-işlevsellik üçlüsünü kendi gereklilikleriniz ve önceliklerinize göre sıralamanız gerekir. ustalaştığınız seviyede ise, bu üçlü içgüdüsel ve ilave çaba gerektirmeksizin kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

    (bkz: torna çark)
    (bkz: bozuk değilse tamir etme)

    örneğin;
    -duvardaki su borusu ve elektrik kabloları gibi göremediğiniz tesisatı daima göz önünde bulundurun. gerekirse buvat ve prizler arasındaki riskli bölgeleri tebeşir ile işaretleyin.
    -dübel için delme yaparken kullanılacak matkap ağzı, duvarın ve dübelin tipi ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, takılacak vidadan 1 numara büyük olmalıdır.
    -cıvıtmadan sıva yapmayı öğrenin.

    (bkz: alet işler el övünür)

    çok daha fazlasını, diğer kanalların yanı sıra yapı marketlerin girişlerindeki küçük broşürlerden öğrenebilirsiniz. kendi tamir ve imalat işlerinizi yapabilmenizin en iyi tarafı aslında maliyet unsuru değil, dünyada sizin istek ve fikirlerinize en uygun iş ve imalatı ancak yine sizin yapacak olduğunuz gerçeğidir. do it yourself, homo habilis'ten homo deus'a giden yol üzerindeki hedonizm gölünün kadim sanskritçe adıdır.

    ayrıca;
    (bkz: 3d printer)

    edit: eğer fayans delecekseniz;
    -duvara monte edeceğiniz şey için ikiden fazla dübel atacaksanız, mutlaka işaretleme yapın ve bunun için de gazlı kalem ve -mümkünse cetvelli- su terazisi/kabarcık kullanın.
    -fayansın cilalı/sırlı kısmı delinirken fırlayacak fayans parçaları çimento tozuna veya taşa benzemez, mutlaka iş gözlüğü kullanın.
    -fayansı çatlatmamak için; matkabın ucunun/elmasının körelmediğinden emin olun.
    -fayansı çatlatmamak için matkaptan önce çivi/vida ve çekiç kullanarak, delmek için işaretlediğiniz noktanın tam ortasından, fayansın yüzey cilasını çentikleyin.
    -matkabı kullanırken duvardan gelen sesten fayansın altının boş olduğunu anlarsanız, darbeli matkap modundan vidalama moduna alın ve biraz daha fazla bastırın. süre uzasa da fayansınız zarar görmeyecektir.
  • işi alet yapar sözünü hiç unutmamak lazım, uygun olmayan alet ile yapılan işte kazaların olması ve sakatlıkların çıkması kaçınılmazdır. elektrik işlerinde ise uzmandan destek almak şarttır. elektrik görünmeyen ölümdür.
  • -büyük bir alet çantası,
    matkap, şarjlı tornavida ve tornavida seti, lokma seti, dübel ve vida-somun seti, çekiç, havya, su terazisi temel malzemelerdir. bunlar yoksa edinmelisiniz. aksi halde 3 dakkalık işi yarım saatte yaparsınız.
    -evden çıkan vida, somun, pul vb hiçbirşeyi atmayın çünkü ileride lazım olacak
    -vazgeçtiğiniz eşyaları bozmaktan korkmayın kurcalayın
    -bazen sadece fiş ya da priz bozuktur. önce bu tür basit sorunları kontrol edin.
    -bulaşık makinesi su biriktiriyorsa filtresi tıkanmıştır. alt kısımdan kolayca temizlersin.
    -çamaşır makinesi aniden çalışmaz olduysa kayış kopmuş olabilir. arkadan kontrol et yenisini tak
    -buzdolabı kapağı kapanmıyorsa mıknatıs kısmına kaynamış su dök
    -
  • bir işi ilk defa yapacaksanız önce youtube dan bir kaç videosunu seyredin. aklınıza dahi gelmeyecek ayrıntıları ve şeytanlıkları görürsünüz. eğer tamirat işini sürekli hale getirmek ve diy olayına girmek istiyorsanız mümkün mertebe kullanacağınız aletlerin en kalitelisini alın, verdiğiniz paraya asla acımayın. sadece uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanmakla kalmazsınız, işin ortasında yüzüstü kalma durumundan ve iş kazalarından da kurtulmuş olursunuz. işimi görsün şimdilik 3 liralık pense alayım demeyin, basın parayı iyisini alın, gelecekte çocuğunuz da kullansın.

    edit: ingiliççe de "ı" olmadığından "dıy" diy" yapıldı.
  • sıcak silikon tabancası

    delikler denk gelmediğinde; denk gelse bile uygun vida olmadığında, hem çekiçi, hem çiviyi, hem sabitlenecek nesneyi tutacak kadar çok elimiz bulunmadığında ve benzer bir sürü olumsuz senaryoda bu arkadaş devreye giriyor ve olayı otuz saniyede çözüyor.

    silahlanmaya karşıyım, ama bu tabanca en büyük yardımcım.
  • önce not alın nerede kaç parça vardı diye .. sonra eksik yapıp ustanın iyisi parça arttıran demeyin d:
  • "dübel kullanmayın, kürdan kullanın" diyenlere itimat etmeyin. dübel kullanın. dübelin dışındaki olta ucu gibi tırnaklı yapı, vidayı sıktıkça açılır ve betonu tutar. kürdan, kibrit çöpü gibi ürünleri destekleyici olarak kullanabilirsiniz. duvar çok kofsa, atıyorum 8'lik dübel için 7'lik beton ucu kullanabilirsiniz. çerçeve asıyorsanız belki sorun olmaz ama kürdan kullanıp televizyon aşağı inince bu arkadaşa ulaşabileceğinizi pek sanmıyorum.

    edit: ilk entry'de arkadaş, "(cok agir olmayan basit seyler)" ibaresini eklemiş. kendisine teşekkürler. ancak "agir durumlarda isin ehline birakin buradan bakip tv montaji yapmayın. dubelle bile olsa... " demeden de edememiş.

    kendisine katılıyorum. elbette. zaten tv montajını evde yapmanın yegane kuralı dübel kullanımıdır, dübel kullanın başka hiçbir şeye gerek yok dememiştim. diğer koşulların uygun olduğu varsayımıyla, bu işin kürdan değil dübelle yapılması gerektiğini belirtmiştim insanların yanlış yönlendirilmesinin önüne geçmek için.

    özet: dübel kullanın, ehil değilseniz bulaşmayın.
  • mutlaka bir ölçü aleti (bkz: avometre) bulundurun ve nasıl kullanılacağını bilin.
hesabın var mı? giriş yap