• 2 senedir çin'le anlaşmaya çalışan musk, şimdiye kadar ülkede yatırım yapan yabancı sanayicilerin çinli firmalar ile ortaklık kurmasını zorunlu tutan yönetimi sonunda ikna etmiş gözüküyor. ticaret savaşlarının nasıl gelişeceği konusunda önemli sinyaller veriyor.

    tesla bu anlaşmadan sonra tesis kurarsa fabrikanın tamamına sahip olacak, bu anlaşma diğer şirketlere de yol gösterecektir. bu akım devam ederse çin'le rekabet iyiden iyiye zorlaşacaktır. diğer ülkeler de ucuz iş gücü için işçi ücretlerinde düşüşe yani kendi para birimlerinde değersizleşmeye gidecektir.

    ayrıca musk'un çin de bir de pil fabrikası kurma düşüncesi olduğunu da eklemek gerekir. geçtiğimiz aylarda çin soda külü stoklarını artırmaya başlayınca tüm dünyada soda fiyatları arttı, bu stoklama hem pil fabrikasına hem de pil teknolojisinde önemli bir gelişme olduğu yönünde fiyatlanıyor.
    --- spoiler ---

    filtreleme sonrası çözeltinin lityum içeriği %4-6 arasında artırılmaktadır. bu çö-zelti safsızlık olarak bor ve magnezyum içermektedir. magnezyum ortama kireç ve soda külü ilave edilerek iki aşamada çöktürülmektedir. li2co3 kristalleştirilme-den önce çözelti içindeki bor mineralleri de temizlenmektedir.safsızlıklardan temizlenmiş lityum derişimi yüksek çözeltiye soda külü ilave edi-lerek li2co3’ün kristalleşerek çökelmesi sağlanmaktadır. (pdf) lityum. available from: https://www.researchgate.net/…tion/305723084_lityum [accessed jul 11 2018].
    --- spoiler ---

    lityum'dan sonra geleceğin petrolü soda külü olabilir.

    (bkz: trona)

    kaynak
  • çin'e sürekli gidip gelen biri olarak çok olağan bulduğum durum. çin hükumetinin elektrikli araç konusunda inanılmaz kesin bir yönelimi ve ciddi teşvikleri var. ülkedeki 30 yerli araba imalatçısı firmanın 10 tanesi elektrikli araç üretiyor. trafikteki otobüsler için de de dönüşüm yaşanıyor. trafikte çok sayıda elektrikli otobüs görmeniz mümkün. özellikle shenzhen bölgesinde, taksilerin neredeyse tamamı, çinli byd firmasının ürettiği elektrikli araçlar. tesla da çok yaygın olmamakla birlikte üldeke ilgi gören bir marka.
    çin, üretim yoğunluğu ve geniş nüfus dağılımı nedeniyle ciddi enerji açığı olan bir ülke. bu nedenle şi, son çkp kongresinde "şi'nin yolu" olarak tanımlanan stratejisinde alternatif enerji kaynaklarıyla ülke ihtiyacının en az %40'ını karşılamayı önerdi ve bu yolda ilerliyor. amaç enerji açığını kapatmak. bu nedenle ülkede şu an güneş enerjisi çok aktif kullanılıyor. şahsen konuştuğum çinlilerin tamamı, şi'yi öve öve bitiremiyorlar. dahası önceki yıllarda bu ülkeye gittiğimde, adamlar kendilerini afrika'daki herhangi bir ülkeden daha güçlü gördüklerini belirtir bir davranış sergilemiyorlardı. ancak son gidişimde artık çinlilerde, "biz büyük gücüz" algısının oluştuğuna tanık oldum. bu yüzden şi çok ciddi destek görüyor. ayrıca dışa açılım konusunda da kendisi eskilere nazaran hayli ılımlı biri. bununla birlikte çok dengeci bir adam ve herhangi bir ülkeye bağımlılığı ülke için en ciddi tehdit olarak görüyor. bugün tesla'ya bu şekilde bir izin verilmesinin ardından mutlaka know-how paylaşımı ve abd ambargosunu, yatırım ve üretimi doğrudan çin'e taşımak yoluyla verilen zekice bir yanıt vardır. ki zaten hali hazırda çin'de elektrikli oto bataryası üretiminde çok güçlü firmalar da mevcut.

    edit: bugün elon musk'ın da katılımıyla, fabrikanın temel atma tören yapılmış. *
  • tesla'nın çin'de üretilmesi yerel otomotiv sektörüne neler getirecek?
hesabın var mı? giriş yap