• bu kötü günleri arar hale geleceğimizi düşündüren bir ekonomik ve politik gidişat var ve küresel anlamda da işler iyi gitmiyor. yıllardır devam eden ve bizleri kısık ateşte kaynayan kurbağa gibi yavaş yavaş öldüren krizdir.
  • inşallah kuru ekmeğe muhtaç oluruz, amin ecmain.
  • kimse tarafından umursamayan bir krizdir.

    halkın sağlığı ile oynayan bir krizdir.
    bugün en basitinden bir kaşar peyniri değil de tost peyniri denilen çeşitli kimyasallarla eski peynirlerin üretilmesinden oluşan kaşarımsı bir peynir yersiniz. tadı belki güzeldir ama kesinlikle 11 kilo sütten yapılan bir kaşar peynir değildir.

    fiyatı da en fazla kilo bazında 25-30 tl ucuzdur ve eminim daha da ucuz olabilecekken 3 harfli marketler halkımızı bu peynirle kandırmaktadır ve paketin üstüne kaşar peyniri yazamadıkları için fiyat etiketinin olduğu yerde kaşar peynir yazma gibi çakallıklar da bulunurlar. kesinlikle uzak durulasıdır 25 lira farklı kanser olmaya gerek yok.

    ette yapılan hilelerden bahsetmiyorum ayrıca çocuklarınıza yedirdiğiniz bisküviler ve çikolatalarda da bakarsanız artık normal şeker değil glikoz şurubu daha ucuz olduğu için palm yağıyla ikisini de kullanırlar, ülkemizde tüm sahtelikler yapılmaktadır bu konuda.
  • yeni bir seçimi beraberinde getirecektir. ak partililere göre nasılsa reis bir şekilde çözer. götümüzde ayı bağırır gibi gelen devasa cari açıkların bir sonu olmalıydı. sınırsızmış gibi dağıtılan tl ile sarmal başka yerlere gitti. deprem geldi ve 100 milyar usd üzerinde zarar çıktı. bunlar neden son 2 aydır sürekli petrol, doğalgaz falan buluyor zannediyorsunuz?! çünkü halkı maddi anlamda oyalamak zorundalar vs vs...ama nasılsa reis halleder, bana ne.*

    yalnız; erken seçim olacak. ilber ortaylı da benzerini dedi. bakıcaz artık.
  • bir kıvılcıma bakmaktadır ve türkiye tarihinin en görkemli (!) ekonomik krizi olacaktır. sadece bir ekonomik kriz değil aynı zamanda toplumsal, sosyolojik, sosyoekonomik bir kriz olacaktır ve türkiye'nin fabrika ayarlarına geri dönmesine neden olacaktır ama büyük acılar çekerek. asla bunları yaşayalım istemiyorum ama görünen o ki kaçınılmaz sona doğru koşarak ilerliyoruz.

    felekat tellallığı yapmıyorum, takke düşeli çok oldu.

    1- depremin bütçeye ve ekonomiye yükü
    2- kkm'nin bütçeye yükü
    3- göçmenlerin bütçeye ve ekonomiye yükü
    4- bir yandan kamudaki işçilere verilen bol keseden zamlar, eyt ödemeleri, son 2 senedir durmaksızın basılan paralar diğer yandan ticari kredilerin dahi bıçak gibi kesilmesi, şirketlerin dövizlerine el konulması, tl çok değerli olduğu için artan ithalat, azalmaya başlayan ihracat, kurun rezerv altınlar dahi satılarak baskılanmaya çalışılması..

    sırf bir seçim kazanmak için ülkeyi ekonomik olarak bitirenler siyaset sahnesinden görkemli bir şekilde silinecekler ve en ateşli destekçileri dahi isimlerine lanetler edecekler.

    göçmen kardeşlerimiz ise işini, aşını kaybeden halkın hedefi olacak ve korkarım ki iç savaşın eşiğine gelinecek. tabi bunu fırsat bilen pkk başta olmak üzere diğer terör örgütleri de eylemlerini hızlandıracaklar. mesele keşke doların 30 lira olmasıyla bitseydi. ciddi bir milli güvenlik sorunudur bu ekonomik politikaların devamı.

    yeryüzünün en büyük ekonomisti, türk ekonomi modelinin mucidi şahıs her zaman yaptığı gibi bir manevra yapmazsa ki ısrarla faizi daha fazla düşüreceğim diyor, yukarıda yazdıklarıma hazırlıklı olun. malumun ilamı zaten ama hatırlatmak istedim.
  • acliktan ölseler, son sözü reis olacak cahil kesimin reislerine oy vermesini engellemeyecek krizdir.
  • baskanligi alanin elinde feci sekilde patlayacagindan onumuzdeki 9 gun boyunca cumhur millet'e, millet cumhur'a ittirmek icin elinden geleni yapacak.
  • 1-yaşanılan deprem
    2-mültecilerin ekonomik yükü
    3-merkez bankası net rezervlerin -70 milyar dolara dayanması
    4-kamu çalışanlarına bol keseden verilen zamlar
    5-dolarin degerlenmesi ve ihracat yapan firmaların dolar yurt içine geldiği an %40 tl'yi çevirme zorunluluğu nedeniyle ihracatçıların zor durumda olması
    6-secim nedeniyle kesenin ağzının açılması
    7-yabanci yatırımcıların turkiyeye gelmemeleri
    8-kur korumalı mevduatlarin daha ne kadar süreceği ve getirdiği ağır maliyet
    9-vatandaşların tl borçlanarak yastık altına dolar,euro, altın stoklaması
    10-emlak ve arsa fiyatlarının ulaşılamaz noktaya gelmesi ve emlak sektörünün de durgunluğa doğru gitmesi
    11-eyt'nin getirdiği ek maliyet
    12-yanlış ekonomi politikalarini uygulamadaki ısrar
    13-merkez bankasının güvenilirliği kalmadığı için cds notlarının çok yüksek olması
    14-rusyaya ödenecek olan 20 milyar dolar gaz faturası
    aklıma gelenler bunlar.
  • 2023 krizi'nin finans dünyasına yansımaları

    1) `döviz yükümlülüğünün ihracatçı üzerindeki olumsuz etkileri`

    hazine ve maliye bakanlığı'nın 15 nisan 2022 tarihli talimatıyla ihracat bedeli kabul belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %25'i yerine %40'ı ibkb'yi düzenleyen bankaya satılmak zorunda. devam eden döviz krizi nedeniyle %6-7 bandına yükselen "makas farkı" ve döviz baskılanması ihracatçıyı zarara uğrattığı için ilk olarak %2 oranında açıklanan kur farkı desteği %80'e yükseltildi.

    2) merkez bankası rezervlerindeki düşüş

    tcmb döviz rezervleri 2023'e 82 milyar 904 milyon dolar ile başlarken geçen hafta rezervler 60 milyar 412 milyon dolara düştü. merkez bankası'nın net rezervi ise geçen hafta 6.8 milyar dolardan 2.3 milyar dolara düştü. böylece net rezerv son 21 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. swap harici net rezerv ise 4.5 milyar dolar daha düşerek -57.8 milyar dolar seviyesine geriledi.

    3) kredilere erişimin zorlaşması

    tcmb, 16 mayıs'ta belirli bir limitin üzerinde kişisel kredi kartıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamaların kredi türüne göre %30 oranında menkul kıymet tesisinde tabi olmasına karar vermişti.
    daha sonra bankalar tüketicilerin kredi kartından, bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranından daha düşük bir faize sahip olan ve aylık %1,36 faiz oranıyla ihiyaçlarını karşıladıkları nakit avans limitlerini kısıtlarken bazı bankalar da bu limitleri tamamen sıfırlamıştı. ancak hem halktan hem de mevcut iktidardan (seçim sürecine olumsuz etkisi olabileceğine dair düşüncesinden mütevellit) gelen tepkiler üzerine merkez bankası getirilen düzenlemeyi iptal etti.

    4) ikili kur rejimi

    tcmb'nın seçim öncesinde türk lirasını kontrol altında tutmak için önlemlerini yoğunlaştırması, kapalıçarşı'daki lira-dolar paritesi ile bankalara arasındaki farkı giderek arttırdı. bu sürecin ardından türkiye, resmi kura paralel bir döviz kuruna sahip oldu. kapalıçarşı da döviz tüccarları için yeniden bir cazibe merkezi haline geldi.
    analistlere göre seçimlerden sonra birçok şirketin tcmb kurunun, piyasa kuru altında tutulması nedeni ile oluşan zararı kapatmak için kendi kurunu belirleme yolunu tutması bekleniyor.

    5) ihtiyaç kredisinin üst sınırının düşmesi

    tcmb, bankalara gönderdiği talimatında ihtiyaç kredilerine yönelik getirdiği örtülü üst sınır uygulamasında 70 bin tl'lik bir sınır belirledi.
    bloomberg ht 'nin haberinde ihtiyaç kredilerinde 70 bin liraya kadar olan kısmen menkul kıymet tesisinden muaf tutulduğu belirtildi.

    6) faiz makasının açılmaya devam etmesi

    tcmb'nin bankaların gerçek kişiler için dövizden dönüşüm hedefini %5'ten %15'e yükseltmesi ve eşiğin altında kalan kısmı için menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirmesinin ardından bankaların kkm için teklif ettiği faiz oranlarının arttırılması öngörülüyor.
    uygulamanın sonucunda bazı bankların tl mevduat için teklif ettiği faizin %40'a kadar yükselmesi bekleniyor.
    ihtiyaç kredisi faizi ise son 9 ayın zirvesine gelirken, ticari kredi faizi %16,09'a yükseldi. mb ise mart ayında politika faizini %8,50 oranında tuttu.

    7) yüksek faize yüksek menkul kıymet zorunluluğu

    7 nisan 2023 kararı ile daha önce tl mevduat payı %50'nin altında kalırsa 7 puan ek menkul kıymet tesis etmek zorunda olan bankalar, payın %60'ın altında kalmasıyla beraber söz konusu ekin tesisinde bulunmak durumunda kaldı. binaenaleyh bu seviyenin altındaki bankaların 28 nisan'dan itibaren ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık oranı uygulaması da zorunlu tutuldu.
  • ekonominin anası s.kilmiş hızır hâlâ yetişecek...
hesabın var mı? giriş yap