• tamam dopingi sabaha kadar eleştir, oma lafım yok da. devşirmeyi eleştirecek en son 5-6 ülkeden birisin lan sen. allahtan fransız gazetesi değil. devşirme yasaklansa fransa bütün spor dallarında 3. lig seviyesini anca görür amk.
  • somali dogumlu mo farahin iki kez olimpiyat altinini kazanip god save the queen esliginde kraliyet bayragini gondere cektirirken de boyle elestiri yapmis miydi acaba bu telegraph diye sorduran makale. tabi soz konusu birlesik krallik olunca jamaica'da dogmus, bahamalarda, vs dogmus cok onemli olmuyor burdan devsirilenlerde.
  • bize gelene kadar çok ülke var da atletizmde 10 bin metrede kenya'lı atletle avrupa şampiyonu olmak da gerçekten ironik bir durum.
  • milli içeceği uzodan çakma olan ülkenin başka ne yapabileceğini düşündünüz derler adama.
    yerli otomobilden bahsetmeye gerek duymuyorum bile. ulan ne hazırcı milletsiniz.
  • fransa a milli futbol takımı devşirmelerle kupaya yürürken bir ingiliz tarafından türkiye'nin eleştrildiği komik makale.

    edit: 100. kez "devşirme ile göçmen farklı şeyler", "fransa kendi yetiştiriyor" yazan ekşiciye madalya takılacakmış sanırım.

    al güzel kardeşim, bak bakalım atletizm'de fransa, ingiltere, amerika ne kadar yetişmiş adam transfer etmiş milli takımına: https://en.wikipedia.org/…ty_transfers_in_athletics . atletizmde transfer yapmayan avrupa ülkesi var mıymış bir gör bakalım. hatta bunu en çok yapan ülkelerden birinin fransa olduğunu da iyice oku oradan.

    hatta al sana kendi ülkesine geri bile dönen bir örnek;
    sylvie mballa éloundou, 1977 kamerun doğumlu 100 metreci. 2002 yılında (25 yaşında) kamerun'dan fransa vatandaşlığına geçmiş. sonra 2005 yılında tekrar fransa'dan kamerun'a geçmiş.

    bunları her ülke yapıyor atletizmde. türkiye yapınca mı sıkıntı oluyor, ona tepki gösterdim ben.

    fransa a milli futbol takımı'ndaki oyuncuların bir kısmı fransa sömürgesi topraklarda doğmuş, ya da annesi babası bu şekilde olan oyuncular olabilir, bu makalenin kastettiği şekilde devşirme olmayabilir. bunun nedeni fransa'nın buna karşı olması değil, futbolda uygulanan adam akıllı kurallardır. futbolda geçen sene kenya milli takımının formasını giyerken bu sene fransa milli takımını giyemezsin. benzer şekilde yabancıların vatandaşlığa geçmesi için en son 5 sene türkiye'de oynama kuralı vardı.

    bu atletizmle alakalı bir sorun. zor olmasa gerek bunu engellemek. eğer buna müsade varsa bunu türkiye de yapar fransa da, amerika da.

    eğer niye bizde dopingli olmadan başarı getirecek bir atlet yetişmiyor diye eleştireceksek eleştirelim. onu en önce ben de eleştiririm. türk atletizmi sporcu yetiştiremiyor, sonuna kadar katılıyorum. atletizm yöneticileri liyakatsiz, katılıyorum. ama türkiye devşirme adamlarla yarışıyor diye yerin dibine sokmaya çalışırsan, işte o zaman haksızlık etmiş olursun çünkü bunu her ülke yapıyor ve atletizmde çok yaygın bir uygulama.

    edit 2: link verdik, yönlendirdik ama aşağıda hala "ama fransa 2010'dan sonra bırakmış bu işi" diyenler var. daha da anahtar kelime vermek lazım sanırım insanların araştırma yapabilmesi için;

    ilk olarak: (bkz: transfer of allegiance)
    ikinci olarak (bkz: iaaf)

    atletizm'de bu mevzu var ve yasal. bunu tek kullanan ülke biz değiliz, neredeyse dünyadaki tüm ülkelerde, başta fransa gibi avrupa ülkeleri ve abd olmak üzere, uygulanıyor.

    fransa, amerika vs 2010'dan sonra bırakmış mı bu işi bakalım. nereye bakıyoruz; international association of athletics federations ilgili sayfasına.

    2016 yılı için açıklanan veriler için: link
    2015 yılı için açıklanan veriler için: link
    2014 yılı için açıklanan veriler için: link

    daha geriye doğru gidebilir isteyen.

    2016 yılı için bakarsak;
    fransa: 4 sporcu
    birleşik krallık: 1 sporcu
    abd: 8 sporcu
    türkiye: 4 sporcu
    devşirmiş.

    2015 yılı için bakarsak;
    fransa: 2 sporcu
    birleşik krallık: 2 sporcu
    abd: 8 sporcu
    türkiye: 2 sporcu
    devşirmiş.

    2014 yılı için bakarsak;
    fransa: 0 sporcu
    birleşik krallık: 2 sporcu
    abd: 5 sporcu
    türkiye: 2 sporcu
    devşirmiş.

    2013 yılı için bakarsak;
    fransa: 2 sporcu
    birleşik krallık: 3 sporcu
    abd: 2 sporcu
    türkiye: 2 sporcu
    devşirmiş.

    kısaca son 4 yılda, abd 23 sporcu, birleşik krallık 8 sporcu, fransa 8 sporcu, türkiye 10 sporcu devşirmiş.

    yani ortada makaleyi yazan vatandaşın abarttığı gibi bir durum yok. türkiye'yi karalayan her olaya tuzlukla koşmaya da gerek yok.

    bence burada sıkıntı, biz sporcu yetiştirmeyi bilmediğimiz için anca devşirdiğimiz sporcularla başarılı olabiliyoruz. bu da haliyle göze batıyor. olaya neden sporcu devşiriyoruz diye değil, neden bu ülkede sporcu yetişmiyor diye bakmak gerek.
  • sözlük spor kültürü seviyesinin yerlerde süründüğünü gösteren eleştiri. mo farah'ın devşirme olduğunu sananlar mı ararsın her zenci sporcuyu devşirme zannedenler mi? bir sporcuyu yetiştiriyorsan devşirmiş sayılmazsın. ne fransız siyahi sporcular ne mo farah devşirme değildir. devşirme 30 yaşında ani bir kararla (bir miktar para veya çeşitli pasaport ayrıcalıkları) türk vatandaşlığına geçerek olur.

    (bkz: bobby dixon)
  • devşirmenin ne olduğunu bilmeyenlerin zoruna gitmiş makale. adamların küçüklüğünden itibaren emek verip yetiştirdiği sporcularla bizim parayı basıp getirttiğimiz 2 kelime türkçe konuşamayan adamlar bir değil tabii ki. ben şahsen sevinmiyorum bile bu devşirmeler kazandığında.
  • ön düzeltme: obiter dictum'un entry'sine katılsam da olayda ingiltere'ye bir batan olmasa bu adamlar yazmazdı. bahreyn, katar vs. de demiş de hedef şampiyona aracılığıyla türkiye olmuş. ayrıca bu zorla olan bir şey değil. olması kötü, keşke kendi sporcumuzu yetiştirebilsek ama herkes memnun gibi. bu değildir ki biz adam yetiştiremeyeceğiz. oraya katılan adamlar deneyimlerini sonraki nesillere aktarırlarsa, devşirmeye gerek kalmadan bile iyi sporcular çıkarılabilir. aktarırlarsa tabi.

    genel görüşe katılıyorum. devşirmeyi eleştirecek son birkaç ülkeden biri. geçin mo farah'ı ulan zaten madalya sayısından korkuyor diye olimpiyatlara resmi olarak var olan 4 ülke ile katılıyor(kimse bana krallık tanınıyor demesin, o zaman niye futbolda 4'e bölünüyorlar?). kaç alanda iskoçlar iş yapıyor. gelmiş burada yüzsüz bir şekilde altın madalya dağıtılıyor falan diyor. yaram var, gocunuyorum, başarısızım, nasıl kayebediyorum diyemiyor da gelip burada sallıyor. hadi be oradan!

    tamam sporcu yetişrime sistemimiz iyi olmayabilir. ama bizim devşirme yaptığımız sporcular zaten türkiye'deki takımlarda yarışan sporcular. bu adamlar türkiye'de sporunu yapıyor veya okuyor. kimisi de kendi ülkesinde yarışma imkanı bulamadığı için geliyor. jak ali eleştirilmiş ama o adam jamaika adına olimpiyatlara gidebilecek miydi? adam bu yarışmalarda yarışmak istiyor ama kendi ülkesinde kota yok. gerizekalı telegraph bunları düşünemiyor mu? direkt ez zaten. bir kendin üstünsün. tekrar söylüyorum. yenilgi koyuyor bunlara. (son birkaç cümleyi sinir haliyle yazdım kabul, saçmaladım ama bu da var)

    şimdi ingiltere niye gocunsun türkiye yüzünden demeyin. 10.000 m'de 4. olan irlanda'lı atleti koymuşlar. bence bu bile gocunduklarının ispatı.

    doping olayında haklılar belki ama orada da yaram var modu olduğunu iddia edebilirim. o noktada ödül yerine teşvik uygulanmalı diyenlerdenim.

    altında yorum kısmı olsa ben yapacağımı bilirdim ama yorum kısmı yok.
  • devşirildikten sonra katıldıkları ilk şampiyonada başarılı olup sonrasında bize benzeyip unutulup gidiyorlar nasıl olsa, fazla tartışmaya gerek yok.
hesabın var mı? giriş yap