adalet partisi
-
demokrat parti'nin 27 mayis ihtilali'yle beraber kapanmasindan sonra cogunlugu bu dp partisi uyelerince kurulmu$ partiydi.
tabi adalet partisi'yle ilgili soylenecekler bu kadar degil ama, belki bir ba$ka ilgili insan ugra$ir ve yazar diyerek ba$ka bir $ey aktarmak istiyorum. 1961 anayasasi'nin oylamasina cok subtle (yuru be) uygulamalarla dp kokenlilerin katilmasi neredeyse imkansiz hale getirilince, ap'liler de degi$ik bir yonteme ba$vurdular. cunku efendim bu abiler anayasa'nin oylamasina halkin "hayir" demesini istiyorlar, ancak bunu da acik acik yapamiyorlardi. bu yuzden ulkenin her tarafinda "oylama hayirli olsun!", "oylamaya hayirli gidelim!" gibi ilginc propagandalar yaptilar. burada turk siyasi zekasinin yaratici bir ornegine daha tanik olduk biz de.
(bkz: demokrat parti)(bkz: suleyman demirel)(bkz: 27 mayis)(bkz: 1961 anayasasi) -
60'lı ve 70'li yıllara damgasını vurmuş siyasi parti,kanımca halefi olduğu demokrat parti'ye göre siyasi yelpazenin daha sağında yer almaktadır,bu özellikle 70'lerde bariz bir hal almıştır.ayrıca yine dp'ye nazaran daha popülist bir partidir.
bazı önemli figürler için:
(bkz: ragıp gümüşpala)
(bkz: süleyman demirel)
(bkz: sadettin bilgiç)
(bkz: ihsan sabri çağlayangil)
(bkz: faruk sükan)
(bkz: ali naili erdem)
(bkz: ismet sezgin) -
bugün siyasi yasaklı olan necmettin erbakan, geçmişte, süleyman demirel'in adalet partisi'ne üye olmak istemiş. hem de demirel ile kanlı-bıçaklı olduğu bir dönemde...
hoca'nın ince hesabı, dönemin adalet partisi'ni hayli karıştırmış.
erbakan'ın, türkiye odalar ve borsalar birliği başkanı olduğu dönemler...
tobb başkanlığı'nda son günleri, çünkü, demirel de dahil herkes onu alaşağı etmenin yolunu arıyor.
yıl 1968...
hoca, tobb başkanlığından ayrılmamak için direniyor, son çare, emniyet güçleri...
emniyet şube müdürlerinden kamil özdilek ve ahmet özal, odalar birliği'ne giderek, erbakan’dan makamını terk etmesini istiyor.
hoca saat 23.00'e kadar onları oyalayıp bir ara fırsat bularak kapıyı kilitleyip çıkıyor.
ertesi gün, iki şube müdürü daha görevlendiriliyor ve kapının önüne polisler yığılıyor. amaçları hoca’yı binaya sokmamak. ama o, arka kapıdan içeri girip makamına oturuyor.
bu sefer hoca’yı makam odasından çıkarmaya bizzat emniyet müdürü, yanında bir manga polisle gidiyor ve erbakan’dan derhal odayı boşaltmasını istiyor.
hoca sekreterini çağırıyor ve ileride gerekli olabileceği düşüncesiyle zabıt yazdırmaya başlıyor. aradan saatler geçiyor, zabıt yazdırma işi bir türlü bitmek bilmiyor. sabrı tükenen emniyet müdürü, erbakan 54. sayfayı yazdırırken, "artık yeter" diye kükrüyor ve hoca çantasını alıp makamını terk ediyor...
bu olayın hemen ertesinde, birkaç yakın arkadaşıyla adalet partisi genel merkezi'ne gidip başkan vekili nuri bayar ile görüşen erbakan, partiye üye olmak istediklerini bildiriyor. gerekli evraklar doldurulup teslim ediliyor. kendisine (daha önce böyle bir uygulama olmamasına rağmen) durumun genel idare kurulu'nda görüşüleceği söyleniyor.
demirel'in kurmaylarının çoğunluğu "bu adam partimizi karıştırır" diye düşünüyor ve üyelik istemi reddediliyor, erbakan'ın üyeliği veto ediliyor. hoca’nın üniversiteden arkadaşları olan mehmet turgut ve saadettin bilgiç ekibi, bu vetoya karşı çıkıyorlar ve bu durum, adalet partisi'ni bir hayli karıştırıyor. hoca da tobb başkanlığı'ndan ayrılmak zorunda bırakılmasının intikamını böylesine ince hesapla almış oluyor... -
dini gercekten kullanmis (somurmus?) bir partidir. kirat oncesinde partinin amblemi kitap ve gunesti. ve acik duran kitabin iki sayfasinda a ve p harfleri vardi. tabana alt kadrolardan yayilan mesajda bu harflerin "allah" ve "peygamber" oldugu aciklaniyordu.
-
1961 yılında kurulup 1980'de kapatılmış olan siyasal parti.
bu dönemin büyük bi bölümünü iktidarda geçiren bu parti daha çok "mağdur" ve "mazlum" edebiyatı üzerinden siyaset yapmış bir partidir.
ama bir "doktrin" partisinden ziyade pragmatizmin ve popülizmin hakim olduğu bi parti görünümü sergilemiştir. -
bir dönem kullandıkları meşhur seçim müziği: http://alkislarlayasiyorum.com/…let-partisi---zuhtu
-
kendisini "milliyetçi, medeniyetçi, memleketçi, hamleci ve islahatçi" gibi boktan bir sloganla tanitirdi.
-
kırattan önceki amblemi şöyle bir şeymiş bu partinin:
http://upload.wikimedia.org/…ia/tr/9/91/ap1logo.jpg -
toplamda 5 kez genel secimlere katilmis olan siyasi parti. secimlerde iki kez birinci, üc kez ise ikinci olmayi basarmistir. ragip gümüspala ve süleyman demirel genel baskanlik koltuguna oturmuslardir. demirel iki kez ismet inönü baskanligindaki halk partisini gecerken, iki kez ise ecevitli chp`ye gecilmistir.
(bkz: 15 ekim 1961 genel seçimleri)
(bkz: 10 ekim 1965 genel seçimleri)
(bkz: 12 ekim 1969 genel seçimleri)
(bkz: 14 ekim 1973 genel seçimleri)
(bkz: 5 haziran 1977 genel seçimleri) -
mhp ve msp ile birlikte kurdukları şer çephesi voltranı(milliyetçi cephe) af edersiniz 1975-1980 arası ülkenin anasını ağlatmıştır.
1968'den itibaren tüm ülke sathında yükselen sol rüzgarını engellemek için yanına radikal unsurları ekleyen bu parti hem 1980'in hem de günümüz türkiye'sinin sebebidir.
toplam oyları %15(msp%7-8/mhp%6-7) zor eden bu iki radikal unsur(siyasal islam/aşırı milliyetçi) ülkede siyaset alanı bulmuş ve ülke yönetimine ortak olmuştur.
1973 yerel ve genel, 1977 yerel ve genel seçim zaferlerine rağmen chp hepi topu 2 yıl iktidarda kalabilmiş, kaldığı yıllar içinde de yine bu partinin var ettiği iki radikal unsurun tabanı katliamlar, cinayetler işlemiş ve ülkeyi 1980'e götürmüştür.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap