• asgari ücret 2020tl açıklanmış, vatana millete hayırlı olsun. peki iş yerleri bu zammı nasıl kaldıracak. ekonomik krizle baş edemeyen bir çok işyeri batmanin eşiğindeyken birde bu maaşları nasıl ödeyecek?

    10 calisani olan bir is yeri bu ay 4000 tl fazla kazanabilecek mi? kazanamayacaksa bu parayi kim odeyecek?

    edit: gelen bir çok mesaj üzerine 4000tl yi min olarak yazdigimi belirtmek isterim. tabiki sgk primi vb bir cok külfetiyle beraber hesaplarsaniz cok daha fazla rakamlar ortaya cikiyor.

    ana fikre odaklanin :)
  • zaten birkaç aydır her ürüne ve her hizmete yapılan ekstra zamlarla bu asgari ücrete hazırlık yapmışlardı.
    işverenler seslerini kesip otursunlar yerlerine.

    edit: yazmayayım dedim ama dayanamadım. mesaj kutum doldu, küfür edenleri zaten saymıyorum ama anladım ki ekşisözlüğün yarısı baya işçi çalıştıran işverenlerden oluşuyormuş.
    adam diyor ki 40 kişi çalıştırıyorum bla bla... ulan 40 kişi çalıştıran işyerin varsa eğer, senin eğer 40 taneden fazla evin birikimin yoksa ben hayatta hiçbirşey bilmiyorum. ( fakirlik böyle birşey ki zenginliği ev sahipliği cinsinden ölçüyorum)
    yani adam artık senede 2 ev alamıyacam 1 ev alacam diye yaygara koparıyor bence lan yuhh!
  • işvereni ilgilendiren brüt asgari ücrettir. net 1603 liradan 2020 liraya çıkarken, brüt asgari ücret 2029,5 liradan 2558 liraya çıkmıştır.
    brüt/net oranı da 1.266 olarak aynı kalırken lira cinsinden aradaki makas 417 liradan 538 liraya yükselmiştir.
    elbette işveren de, son zamanlarda biraz riskli olsa da makul oranlarda zam yaparak kendi kazancını koruyacaktır. tüm bu döngü ise enflasyon olarak geri dönecektir.
    asıl mesele asgari ücreti artırmak değil, asgari ücretli emekçinin alım gücünü artırmaktır.
    bu konuda, brüt - net asgari ücret arasındaki farkın kapanmasına çalışmak iyi bir başlangıç noktası olabilir.

    mesaj kutum pert oldu editi: maliyetin brütle bitmediğini, sigorta da olduğunu söyleyen yazarlara tek tek teşekkür ederim. elbette maliyet brütle bitmiyor, ama başlık net asgari ücretin iş yerlerine etkisi olduğu için sigorta, yol yemek gibi insani ve kanuni yükümlülükleri karıştırmadan brüt ücret üzerinden yazmıştım. zira sigortayı katsan yemek var, yol var liste uzar gider. zaten özellikle kobi nezdinde catering, sodexo, setcard gibi bir çözüm yoksa bu maliyet tam olarak da bilinmez, aşağı yukarı mantıklı bir tahmin yapılır. öte yandan; çalışanının emeğiyle para kazanan bir işveren, işçisinin yediği yemeğe göz dikmemeli, lokmasını saymamalı o da ayrı konu.

    şimdi gelelim maliyet hesabına;
    brüt ücret 2019 2.558,00 tl
    sigorta primi işçi payı 358,12 tl
    işsizlik sigortası primi işçi payı 25 , 58 tl
    gelir vergisi matrahı 2.174,30 tl
    gelir vergisi 326,15 tl
    damga vergisi 19,42 tl
    kesintiler toplamı 729,26 tl
    asgari geçim indirimi (bekâr ve çocuksuz) 191,85 tl
    net ücret (asgari ücret + agi dahil) 2.020,59 tl

    işverene maliyeti 2019
    asgari ücret 2019 2.558,00 tl
    sgk primi % 15,5 (işveren payı) 396,49 tl
    işveren işsizlik sigorta fonu 51,16 tl
    işverene toplam maliyeti 3.005,65 tl

    burada dikkat çekmesi gereken nokta toplam maliyeti mi, brüt+sgk'yı mı yoksa direkt brüt ücreti mi dikkate alacağımızdan ziyade aradaki kesintiler olmalı. bir işveren işçisi için 3250-3300 lira* öderken, ya da 2558 lira brüt asgari ücret öderken neden işçinin cebine 2020 lira giriyor bu konuşulmalı. asgari ücretliden neden 326,15 lira gelir vergisi ve 19,42 tl damga vergisi kesiliyor, 345 liralık bu kesinti azaltılabilir mi, bitirilebilir mi? asıl mesele budur. teşekkür eder, esenlikler dilerim.

    edit2: wcf bu hesapta stopaj olmadığını, stopajla birlikte yok yemek harici maliyetin 3422 lira olduğunu söyledi. 2029,50 olan 2018 yılı brüt asgari ücretini 2020 lira olarak aklımda kalmış. uyarı için push the tempo'ya teşekkürler.
  • bir şey olmaz amk. patron kesimi paylaşmayı öğrensin azıcık diyeceğim de bal gibi biliyorum ki yükün çoğu yine bizim, yani sıradan insanların üzerinde olacak. merak etmesinler.
  • an itibariyle işten cikarilacaklarin listesini hazırlıyorlar
  • iş yerleri bu zammı nasıl mı kaldıracak. bir çok işyeri batmanin eşiğindeyken birde bu maaşları nasıl mı ödeyecek. tabii ki fiyat dışı unsurlar sayesinde. bu ulkedeki butun dertlerin cozumu bence budur artik. fiyat dışı unsurlar
  • çalışan emekçi kardeşlerim adına sevindim. malum tuvalet kağıdının 70 tl ( 32’li ) olduğu bi ülkede bu zam az bile ama bi tane dengesiz demiş ki ürünlere çok fazla zam geldi iş yerleri de kessin sesini de ödesin. çok afedersiniz , be amına koduğum her ürüne aynı oranda mı zam geldi ? hangi sektörden bahsediyorsun ? iş yerlerinin sağlıklı çalışması hem ülkeye hem de çalışana katkı değil mi ? enflasyon ve kur dengesizliği sadece isçiye mi yansıdı ? şu an maliyet hesabı yüzünden personelin işsiz kalacak olması normal mi ? işçiye hazırlanan mali durum kadar her sektörde sağlıklı bi ticaret ve kazanç ortamı var mı ? iş kalitesi ve hayat standartları adına üretici ve personel iş hayatında eşitlikle beraber çalışmamalı mı ? senin o işçiler kardeş patron kalleş tavrını sikeyim . aynı gemide olup , birbirime bu kadar zıt gitmek nedir ?
  • maliyetleri karşılamıyorsanız kapatın şirketi, en azından ortalıkta şirketim var diye gezmezsiniz. anca işçinin kanını emin.

    edit : saçma sapan yazıları göndermeden önce azıcık matematik bilginiz olsun ; 1600 tl maaş alan bir işçi 4 kişilik bir aileye bakabilir mi ? bana bunun matematiğini yapmadan ; şirketler ne yapsın kapatsınlar mı diyorlar.

    en sevdiğim kısım

    - türkiye'de üretim ne seviyede ?
    - türkiye'de üretim sağlayıp marka oluşturmuş kaç adet firma var ?
    - türkiye ekonomisinin gelir modeli ne olması gerekiyor ?
    - olmak istediğimiz yer neresi ? türkiye'yi ucuz iş gücünün olduğu bir ülke mi yapmak istiyoruz ?
    - firmalar bunu dengelemek için rakamlarına yansıtacak ama hiç bir şey değişmeyecek ?

    merak etmeyin. ben bunların hepsini düşündüm. hepsinin cevapları da var. türkiye'de adam gibi üretimin yapıldığı bir yer olsun istiyorum. ucuz iş gücüyle firmaların daha fazla kar sağladığı bir yer olmasın istiyorum. hani hepiniz 10'ar bin tl maaş alıyordunuz ? neden bu konu bu kadar ilginizi çekti. bir işveren için işçi sadece kağıt üstündeki rakamdır. başka bir şey değil. bırakın şu kafaları.
  • türkiye'de kağıt üstünde %40 ancak gerçekte %10 asgari ücretli vardır. piyasayı bilen herkes bu gerçeği biliyor lakin söylemiyorlar.
  • zam açıklandıktan sonra patronlar bir hışımla kapıda duran son model range rover'larına binip muhtemelen öğlen yemeği yemek için et lokantasına gittiler. ben işçiyim, endişeyle tabldot saatini bekliyorum ve bir ihtimal battık galiba. vatana millete hayırlı olsun.
hesabın var mı? giriş yap