• katıksız bir güvenlik zaafiyetidir.
    bankaların bu iş bilmez it merkezleri nasıl bu güvenlik zaafiyetine sebebiyet verir anlamak mümkün değil.

    4 ayrı bankada hesabım var, hepsi ayrı dönemlerde benden şifre değiştirmemi istiyor.
    hangi bankada hangi şifrem var, hatırlamak mümkün değil. çoğu zaman hatırlayamadığım için şifrem kilitleniyor ve "son 10 şifrenizden farklı olmalı" gibi saçmalıklar yüzünden, yine asla hatırlayamayacağım bir şifre koyup. onu da unutuyorum.

    şuan ne oluyor?
    gidip her bankadaki şifrelerimi bir deftere yazmanın eşiğindeyim. defter kaybolsa, veya şifreleri kaydettiğim telefon çalınsa direkt her bokum ortada.

    insanın iyi bildiği, güvenli şifresini 6 ayda bir değiştirterek, insanların şifrelerini başkalarının erişebilecekleri yerlerde saklamalarına sebep oluyorlar.

    bu beyinsizliğin, insanların hacklenmesine sebep olduğunu ne zaman anlamayı düşünüyorlar?

    bir insanın şifresini doğum tarihi yapması bile, 6 ayda bir değiştirilen şifre nedeniyle şifrelerini bir kağıda yazmak zorunda kalmasından daha güvenlidir.
  • doğum yılını zaten kullanamıyoruz. fakat hafızamdaki tüm rakamları tükettim.
    eski kullandığım araç plakaları, eski sabit ev telefonları, akrabaların fax numaraları, evlilik tarihi, malazgirt savaşı, istanbul fethi hepsi bitti.
    şimdi bunları sistemli bir sıraya koyup baştan başlayacağım, bu sefer de farklı uygulamada farklı şifre denk geliyor.
    çözüm olarak deneme sayısını bi'kaç daha artırırlarsa, yine güvenlik zaafı oluşabilir.
    iki ucu boklu değnek bir durumdur.
  • parmak izi ile giriş yapabilsek bu uygulamalara daha pratik olmaz mı? güvenlik açısından böyle bir durumun dezavantajlı olur mu? sürekli şifre değiştirmekten gına geldi.

    edit: daha öncesinde parmak izi ile giriş uygulaması varken, bddk kararı gereği kaldırılmış. bilgi veren suserlere teşekkürler.
  • 4 adet şifrem var takla attırıp duruyorum. son 3 şifre olmaz diyor benimkiler. zaten deneme hakkım da 4ten fazla olduğundan sorun olmuyor, bu şekilde çözdüm artık.

    bir şekilde çözmüş olmam bu konunun gerçekten boktan ve saçma olduğu gerçeğini değiştirmiyor tabi.

    hele covid geçirdiğimiz dönem, eşim üst üste yanlış girmiş kendi hesabını, arıyoruz illaki bankaya gideceksiniz diyor, 2 hafta dışarı çıkamayacağız covidden dolayı diyoruz, malesef yardımcı olamayız cevabı alıyoruz. o dönem ödemeleri falan avans hesaplardan yaptık ama neticede mağdur da olduk.
  • başlığı görmeseydim, ben açmayı düşünüyordum. öyle bezdirmiş bir uygulamadır bu bankaların yaptığı.

    sabah teb'in cep uygulaması şifremi değiştirmemi istedi. son 3 şifrenizi kullanamazsınız. yok ard arda 3 kere aynı rakamı kullanamazsınız vs. 10 dakikamı aldı yeni şifremi ayarlayabilmek.

    neye göre ayarlanıyor bilmiyorum ama şifre bulmada ciddi anlamda zorlanıyoruz. hiçte kullanıcı dostu bir uygulama değildir.
  • katıldığım bir konu:
    maalesef unutmamak için kaydedilen şifreler, bir zaman sonra güvenlik riski haline geleviliyor.
    en azından şifreyi değiştirip değiştirmemek kişinin inisiyatifinde olmalı.
  • biryerlere not almak mecbutiyetinde kalıyor insanlar artık. kaş yapalım derken göz çıkarmak bu olsa gerek.
  • sonunda birisi isyan etmiş.

    eski şifreleri de kabul etmiyorsunuz artık üretecek şifre bulamıyorum allahsızlar. uydurup duruyorum bi şeyler onu da unutuyorum hep.

    zaten 25 tl para var hesapta amk onun için 3 ayda bir şifre değiştiriyorum, olacak iş değil. parası çok olan zaten değiştirir ya da güçlü şifre koyar da ben niye değiştiriyorum fakirim ben.
  • çok sayıda hesap sahibi olup sürekli şifre değiştirmek zorunda kaldığımdan pratik çözüm bulduğum zorluk.

    hesaplarımın hepsinin şifresini şifreleyerek cep telefonuma kaydediyorum. bunun için telegram'ı kullanıyorum. telegram'da hzırladığınız mesajları kaydetme özelliği var.

    örneğin banka hesaplarımın şifreleri telegram'da kaydedilmiş meajda şöyle görüyorum:

    garanti x23
    yapı kredi x77
    denizbank x54

    böyle gidiyor.

    buradaki x 4 haneli bir sayı ve hiç değişmiyor. bunu saqdece ben biliyorum ve hiç bir yere yazmıyorum. tabi ki bu doğum tarihim, plakam vs değil. kimsenin benimle ikişkilendiremeyeceği fakat benim kolayca hatırlayacağım bir sayı.
    yine örnek olarak veriyorum: benim için çok önemli 2 olayı yaşadığım 2 ilin plakası: 4755- yani mardin ve samsun (kafadan attım).

    şimdi telegram'da kaydettiğim şifreleri biri bulsa bile asla tam şifreyi bulamayacak çünkü 4755'i bulması, bilmesi mümkün değil. orada sadece x23, x77 gibi şeyler görecek. ama ben garantiye gireceğim zaman bu mesaja baktığımda 475523'ü görüyorum. 475577'yi görüyorum.

    her şifre değişiminde mesajda ilgili yeri değiştirip (edit) yeniden kaydetmeniz yeterli.
    cep telefonunu kaybetseniz de önemi yok çünkü telegram'ı yeniden kurduğunuz anda herşeyi geri yükeyip kurtarırsınız. (burada telegram'ı günlük oto backup alacak şekilde ayarlamayı unutmayın)
  • şifremi unutuyorum bazen,eskilerinden kombin yaparak hatırlıyorum
hesabın var mı? giriş yap