• durağanlığa karşı coşku ve hareketliliği esas alan barok dönemin mimari, resim, heykel ve el sanatlarında olduğu gibi gösterişli ve abartılı süslemelerinden nasibini almış klasik müziğin en keyifli türüdür.
    baroque music from the netherlands
  • johann gambolputty de von ausfern-schplenden-schlitter-crasscrenbon-fried-digger-dingle-dangle-dongle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kurstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-ein-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mitzweimache-luber-hundsfut-gumberaber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-aucher von hautkopft of ulm de ünlü alman barok bestecilerinden biriydi.*
  • barok dönemi müziğine süslemeler zorunluydu. bunun en büyük örneklerini bach'ın eserlerinde görebiliriz, fakat bach sıradan süslemelerden ziyade farklı bir yöntem izlemiştir. genelde süslemeler melodinin içinde gizli ve çok öne çıkmazlardı. bach ise notalardan daha öne çıkarmıştır bu süsleme için. hatta o dönemde, 1737 yılında bach'ın eserleri johan adolph scheibe tarafından süslemelerin armoninin güzelliği değil, aynı zamanda da melodiyi tamamen tanınmaz hale getirdiğini söylemiştir.

    ayni zamanda gizli süslemesini loure e majör eserinde, b7'den e major sus. 4-3'te görebiliriz.

    ayni zamanda bir akoru düşen üçlüye(falling third, 5-4-3-2), çevirerek süsleme de yapmıştır. buna da tierce coulé denilir.

    eger bach eserlerini incelerseniz diğer barok dönemi eserlerindeki farkı anlayacaksınız.
  • müzik tarihinde 1600-1750 yıllarını kapsayan ve kendi içinde gelişen çağa ‘barok’ denir. barok, ispanyolca’dan fransızca’ya geçmiş bir kelimedir. anlamı; ‘biçimsiz inci‘dir. 18. yy sanatçıları bu dönemdeki eserleri fazla karmaşık, aşırı süslü, abartılı, düzensiz ve zevksiz olarak küçük düşürmek adına ‘barok‘ nitelendirmesini kullanmışlardır. bu dönemde soyluların ve burjuvazinin rönesans sebebiyle gelişen toplumsal ve ekonomik hareketliliğe, değişime karşı, sanatsal anlamda egemenlik sağladığını görüyoruz. ayıca ‘milliyetçilik‘ düşüncesi ilk bu dönemde ortaya çıkmıştır.

    saray sanatı diyebilmemizin sebebi, mimariyle ortaya çıkması ve kralların gücünü sergilemeyi amaçlamasıdır. barok dönemde amaç şaşırtmaktır. rönesans’taki denge arayışının aksine gösteriş ve abartı görülür. heykeller, havuzlar, mimari yapılar çok süslü ve abartılıdır. bu akım o kadar etkindir ki, elbiseler, saçlar bile süslüdür. tüm dünyada güzellik algısını etkilemiştir. ayrıca, ülkemizde de barok dönem etkilerini dolmabahçe sarayı, nurosmaniye camii ve ortaköy camii gibi yapıtlarda görmek mümkün.

    ısaac newton, galilleo gibi bilim adamları bu dönemde yetişmişlerdir.bir de ilginç bilgi olsun; insanların bu dönemde vaftiz suyunu kaybetmemek adına yıkanma alışkanlıkları olmadığı için, peruk kullanımı çok yaygınlaşmıştır.

    barok dönemde çok önemli besteciler yetişmiştir ; jean bapsite lully , george friedric handel , johann sebastian bach , antonio vivaldi, arcangelo corelli gibi.
  • dönemindeki mimari, heykel, resim... gibi süslü şarkılardır. benim için antonio vivaldi - la stravaganza döneminin en iyilerinden biridir. ayrıca concerto barocco adında dönemin en iyi şarkılarını bir araya getiren albüm vardır.
  • üniversite sınavına hazırlanırken, okuldan eve geldiğimde istisnasız her gün barok müzik dinlerdim. dinlenmemi sağlardı. kafamı boşaltırdı, başka bir aleme götürürdü beni. bir süreliğine de olsa sınavı, yarışı unuttururdu bana. sonra ders çalışmaya başlardım yenilenmiş olarak.
  • klasik müzik deyince bizler tüm çağları düşünsek de aslında batı sanat müziği diyebileceğimiz, türler üstü olan bu müzik türünün içinde "klasik dönem" belli bir periyodu tanımlamak için kullanılır. o dönemden önce de barok dönem gelir. barok ismi küçümsemek için bulunmuşsa da aksine en güzel eserlerin, en baba bestecilerin dönemidir.
    kanaatimce bunların başında vivaldi, hemen arkasında da handel gelmektedir.

    edit: bach'ı unutmuş değilim, yukarıda "kanaatimce" diyerek listenin subjektif olduğunu anlatabildiğimi sanıyorum.
  • pudralı, benli, peruklu adam müziği. sevmem.

    huzur geç romantik dönemde gençler.
  • klasik müzik, rönesans, barok, klasik ve romantik dönem olarak anılıyor. şimdiki çağdaş klasik müzik ellam onu saymıyorum.
    bu dönemlerden en güzeli zannımca baroktur. vivaldiler, handeller, bachlar...
    müziği baroktan kızı sinoptan alacan derler.
  • "benim deneyimime göre cortazar'ı seçmişseniz cool-jazz eşliğinde martini içmeniz gerekir. bu da iyidir, çünkü martini'yi hazırlamak 11'i bulacaktır. seçilen mutlu kişi borges'se, mandalina likörü ve barok müzik; marquez'se vermut (margarita bulabileceğinizi sanmıyorum) ve samba; kundera ya da berger mi, tango ve sek votka; james joyce'sa viski ve country folk iyi gider. yöntemimi keşfetmişsinizdir; yazarların ilk çağrıştırdığı müziği ve içkiyi değil, ikincisi'ni seçiyorsunuz ve böylelikle onlarla kuracağınız iç-dünyayla biraz sonra çıkacağınız dış-dünya arasında geçit hazırlıyorsunuz. (kediniz varsa onun somut sıcaklığını okşayın.)"tomris uyar - yazılı günler
hesabın var mı? giriş yap