hesabın var mı? giriş yap

  • debe'ye giren entry'nin sahibi benim ve uzay boşluğunun rengi için kozmik latte demedim. bakalım ne demişim:

    "evren, uzay boşluğu falan siyah değil, bu renk."

    burada iki ayrı cümle var.

    1. evren bu renk.
    2. uzay boşluğu falan siyah değil.

    ***

    1. burada "ortalama" diye belirtmemiş olmak benim hatam. koskoca evren tek bi' renk olabilir mi? adamlar bildikleri tüm galaksilerden gelen ışıkların spektrumlarına bakmışlar. mavi yıldızlar, sarı yıldızlar, kırmızı yıldızlar var. galaksilerin yaydığı ışık da barındırdığı tüm yıldızların yaydığı ışıkların toplamı oluyor hâliyle. hatta adamlar direkt olarak "durun bi' bakalım andromeda ne renk ışık yayıyor?" diye bile bakmamış. andromeda'nın ışık enerjisine bakarak tayftan renk tahmini yapmışlar. kozmik latte de işte tüm galaksilerin ışık renklerinin ortalaması oluyor.

    2. uzay boşluğu siyah değil demişim. evet değil. boşluğun rengi mi olur? herhangi bi'şeyin renginden bahsedebilmemiz için bi' yüzeyden yansıma olması lazım. mesela tuttuğumuz lazerin duvardaki kırmızı nokta hâlini görüyoruz ama ışık kaynağıyla duvar arasındaki ışığı görmüyoruz. yani ışık kaynağı olan yıldızların renginden ya da ışık kaynağı olan yıldızların ışığının vurduğu gezegen, uydu, asteroit gibi uzay cisimlerinin renginden falan bahsedebiliriz ama uzay boşluğunun rengi diye bi'şey yok.

    ***

    o kısmı "evrendeki tüm ışınımların karışımı, yani evrenin ortalama rengi bu renk." olarak düzelttim. ve uzay boşluğu hâlâ siyah değil. yine de yanlış bilgilenmesine sebep olduğum birileri varsa çok üzgünüm.

    ***

    cosmic latte: araştırma sahibi johns hopkins üniversitesi astronomi ekibi tarafından evren'in ortalama rengine verilen isim. evren'in, hâliyle evren'deki yıldızların orta yaşlı olmasından ötürü sarı ve beyaza daha yakın bi' renk. evren ve yıldızlar yaşlandıkça "evren'in ortalama rengi" pembeleşecek. 7 milyar yıl sonra da evren'in ortalama rengi için çilekli frappuccino diyeceğiz.

  • sıfırdan zengin olmanın yöntemini buldum arkadaşlar.
    banka müdürü arkadaşım var. şimdi bankaya gidiyorum. kendisine kuruş para vermeyeceğim. a4 kağıdına 100 milyon dolar teslim ettiğimi yazıp kaşeleyip imzalayacak.
    sonra bankaya gidip 100 milyon doları ödeyin diyeceğim. banka 100 milyon doları ödemeli. çünkü a4 kağıdına kaşe kahvehanede basılmadı. yurdum insanını fakirlikten kurtaracak olan bu yöntemi icat eden tarator hocaya sevgiler, saygılar.

  • madde 5:

    adam olacaksın; ailesini geçindirme derdindeki birine hallenecek kadar insanlıktan çıkmayacaksın.

    zöge: başlığı açan ve ondan sonra madde sıralayan arkadaşlar entrylerini silince benimki madde 5 olarak öylece ortada kalmış.

  • - kızmadım ama kırıldım.

    meali; bi bok yedin ama kavga çıkarmaya, ipleri koparmaya değmez... ben ufaktan trip atayım, sen de kırıkları yapıştırmak için benimle ilgilen*...

  • futbol topu sahibi olmak bi mahalledeki zenginlik göstergesi bence budur, o yıllarda yaşayan bi çocuk için .
    he bir de action-man veya barbie bebekleri olanlarda zengin sayılırdı.

  • (bkz: #87509487)

    öncelikle yukarıdaki entry'nin yazarı @nhk ni youkosu'na teşekkür ederim durumu açıkladığı için. verdiği keyword'lerden yola çıkarak durumu ayrıntılandırmak istedim çünkü afişleri sıralı görünce cidden şok oluyorsunuz.

    bu afişlerde silme mavi gökyüzü kullanılmasının sebebi teal/orange isimli bir renk düzenleme tekniği. bu teknik özellikle son yıllarda popüler olan bir yöntem (teal: cam göbeği, göl mavisi gibi bir renk. orange ise bildiğiniz turuncu). kullanılma amacı kontrast yaratarak kadraj içindeki objeler arasındaki derinliği artırmak. türk işi komedilerde afişler haricinde, film içinde kullanılıyor mu bilmiyorum ama bu, büyük bütçeli hollywood filmlerinde sahne sahne kullanılmakta.

    peki neden başka bir renk ikilisi değil de teal/orange? çünkü esas objelerimiz olan insanların teni turuncu renk spektrumunda yer alıyor. ve renk skalasında onunla kontrast yaratmak için en iyi seçenek teal denilen mavi renk. insan figürlerini belirginleştirmek için arka planlar ve gölgeler mavimsi bir renk tonuna getirilerek tezatlık artırılıyor ve figürler öne çıkarılmış oluyor.

    bu tekniğin bir başka kullanılma sebebi ise izleyicide sıcak bir izlenim uyandırması. mavi huzuru, turuncu ise eğlenceli ve hareketli bir duyguyu temsil ediyor diyebiliriz. birleşimleri, gökyüzünün en berrak ve güneşin en tepede olduğu güzel bir öğle saatini anımsatıyor.

    yerli komediler ise büyük ihtimalle maliyetten kısmak için bunun gibi en popüler ve basit teknikleri bol bol kullanıyor. sıfırdan, yaratıcı bir film afişi tasarlatmak, maliyeti düşük bu tür filmlerin bütçelerine oranla hatırı sayılır bir gider kalemi yaratacağından bir grafikere afişi hallettiriveriyorlardır muhtemelen. başrolleri kırptıktan sonra arka plana da teal/orange'ı çakıveriyorlar. görüntü, bu renk düzenlemesi sayesinde minimum kontrastı sağlıyor ve gökyüzü, başka bir tasarım gerektirmeyen bir dolgu hissi sağlıyor. umarım ileride daha ileri seviyede işler çıkartabiliriz.

  • daha çok alsınlar, daha çok yesinler. aksırıncaya tıksırıncaya kadar yesinler. bu ülkeden, bu milletten hiçbir halt olmaz. altı ay sonra bu fatih terim'e aslında haksızlık yapıldı denilip galatasaray'ın ya da milli takımın başına yine getirilir. bu seferkinin iki katı para verilir. yiyin ulan, hakkınızdır. hak ettiğimizdir.