hesabın var mı? giriş yap

  • özetle; yurtdışına gidenlere "kalın ve savaşın" demiş fakat neyle savaşılması gerektiğini söylememiş yazıdır.

    mesela zorlayıcı ekonomik koşullarla mı, dış güçlerle mi, iktidarla mı, muhalefetle mi, cehaletle mi neyle savaşmalıydı da kaçtı bu insanlar?

    edit: bir takım düzeltmeler.

  • böyle ürkütücü konulu videolar yükleyip altlarına ürkütücü müzikler koymasına gerek yok, adının ruhi çenet olması zaten yeterince ürkütücü... ruhi çenet isminde biri şirinler videosu yüklese yine korkarım... mesai arkadaşım olsa birim değiştiririm, aynı odada duramam...

  • hayatimda bazi ritueller var. mesela her sabah kahvemi alip gazetemi okudugum bank da bunlardan biri. biraz amerikanvari evet, ama olsun.

    son iki aydir, tahminimce 60 yaslarinda, dislerinin yarisini kaybetmis, agir adimlarla yuruyen, inceden beli egilmis, basindan sapkasi hic eksik olmayan, sevimli bir amca geliyor her sabah yanima. alman disiplini iste, her sabah 7:40-45'te yanimda oluyor. tanimiyorum. iki aydir hic konusmadik; ama her sabah yanima gelip oturuyor. yaptigi tek sey, oturduktan on saniye sonra basini hafifce gazeteme cevirip goz ucuyla tarihe bakiyor olusu. kisik bir sesle dienstag(sali) diyor ve gidiyor. samstag(cumartesi) diyor ve gidiyor. haftanin yedi gunu boyle. gune bakmaya geliyor. ben de arkasindan gulumsuyorum sadece.

    ne olduysa dun oldu. saat 7:55 olmustu. hala gelmemisti. iki aydir ilk defa boyle bir sey oluyordu. ne okudugum gazeteye odaklanabiliyordum, ne de kahveden tat alabiliyordum. gozum sadece o'nu ariyordu. niye gelmemisti? endise ediyordum. basina bir sey mi gelmisti? gun boyunca aklimdan cikmadi. "montag" demesi gerekiyordu o gun. o kadar kafama takmistim ki, ruyama bile girdi gece.

    bugun sabah oldu. ben yine gazetemi ve kahvemi alip banka oturdum. sadece gelmesini bekledim, adini bile bilmedigim o adamin. kahve iciyordum; ama gazete okumuyordum. saat tam 7:43'te belirdi kendisi. uzun zamandir boyle mutlu oldugumu hatirlamiyorum. oyle bi heyecanla actim ki gazeteyi. bu defa o basini cevirmeye zahmet etmesin diye epey sag tarafa dogru okuyordum. oturdu, on saniye gecti, yine basini cevirdi, bakti, "dienstag" dedi ve kalkip gitti.

    bu defa tedbirliydim. arkasindan fotografini cektim. olur ya bir gun gercekten hic gelmez. anisi kalsin bende.

    http://i.imgur.com/k3q5dyo.jpg
    - http://i.hizliresim.com/oeyeqx.jpg

    bir daha boyle yapma amca.
    gelmeyeceksen bile haber ver.

  • sosyal medya'nın yalanlar okyanusu olmasının en büyük kanıtı
    hani lan, "o bakış" lı, "bir de bunun için cigara yakalım"lı iç geçirmeli, "aşkla bakış" fotoğrafları
    hani ahmet kural aşkla bakıyordu sıla'ya.
    noldu?
    yalansınız olm
    alayınız yalansınız.
    hayatınız, sosyal medyanız, o resimler, hepsi yalan

  • "altin kalpli adam"
    milliyet

    "altin yurekli adam"
    hurriyet

    "altin"
    haberturk

    "hukumete darbe plani"
    sabah

    "hukumete darbe plani"
    star

    "hukumete darbe plani"
    yeni safak

    "hukumete darbe plani"
    aksam

    "hukumete darbe plani"
    takvim

  • ulan mbappe'yi dunya gozuyle izleyelim diye konya'ya gittik, hasan ali sag olsun adami sahadan sildi.

    helal olsun milli takim!

  • türkiye’nin en başarılı komedyeninin yeni gösterisi. ilk gününde yerinde seyretme fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum.

    cem yılmaz’ın sahneye 10 dakika önce çıkıp gösteri öncesi seyirciyle diyalog kurması baya keyifliydi. ilk gösteri olduğu için uzun uzun anlattı. ilk yarısında üniversite soru-cevap etkinliğinde anlattığı esprilerden vardı ve youtube’a düşen görüntüleri izlediğim için çok keyif alamadım ve biraz hayal kırıklığı yaşadım. ikinci kısımda ise oldukça gülüp eğlendim. ayrıca gösteride birkaç kez ekşi sözlük takipçisi olduğu izlenimini verdi.

    fakir katından izlediğim için bağıramadım ama “joystick hikayesi” yarım kaldı. ilerleyen günlerde gidip hikayeyi dinleyenler yeşillendirirse memnun olurum.

  • tabakta bırakılan yemeğin arkanızdan koştura koştura gelmesi.

    hala ayaklı pilav imajı hafızamdan silinmemiştir.

  • apartmanın bahçesinde;

    - ercaaaan (yırtınarak)
    - ne var
    - benim annem var ya, ishal oldu

    apartmanın üst katlarından bir çığlık duyulur.

  • insanlık tarihinin(bilinen kaynaklarla), en büyük selidir. çin'in batısından doğusundaki çin denizi'ne kadar uzanan yangtze nehrinin taşması sonucunda gerçekleşmiştir görsel. yangzte nehri ile birlikte, "yellow river" ve "huai river" nehirleri de selin şiddetini artırmıştır. 1931 çin seli, direkt ve dolaylı yollarla yaklaşık 3 milyon 700 bin kişinin ölümüne sebep olmuştur.

    kuraklıklar ve devamında gelen yıkıcı seller, çin'de 19. yüzyıldan beri giderek sıklaştı. 1800'lü yılların sonuna doğru da benzer sel baskınları görüldü. 1931 çin seli'nin nedeni ise, yine böyle bir kuraklığı takiben, insanların ve nehir havzalarının birbiri ile olan yanlış etkileşimiydi. alüvyon ve göl ovalarını işgal eden tarımcılar, doğayı dönüştürerek doğal su baskını riskini daha da artırdı. ormanların yok edilmesi, sulak alanların ıslahı ve nehir dayk ağlarının aşırı genişlemesi, akarsu ekosisteminin ayrılmaz bir özelliği olan düzenli taşkın nabzını, insan toplulukları üzerinde kaos yaratan yıkıcı sellere dönüştürdü. nitekim, çin'de 1930-1931 yılı kışları sert geçti ve nehirlerin üst kısımlarında büyük kar ve buzullar bıraktı. bu donmuş rezervuarlar, ilkbaharda eriyip alışılmadık yağış fazlalığı ile birleşti. nehirleri ve gölleri canlandırıp su seviyesini iyice yükseltti. 1931 yazındaki doğu asya musonu ile birleşip bu felakete sebep oldu. evet, 1931'deki bu sel taşkını, hem doğal hem de beşeri faktörlerin birleşmesi ile bu kadar yıkıcı oldu.

    (afet komitesi tarafından sel sonrası inşa edilen bir geçit görsel)

    (felaket ile ilgili bir karikatür görsel)

    taşkınla birlikte yaklaşık 180.000 kilometrekarelik alan selden etkilendi (sular altında kalan hankou belediye binası görsel). ülkenin büyük bir kısmı enerji kesintisi yaşadı. büyük miktarda konut ve tarım arazisi yok oldu. felaketin ekolojik ve ekonomik etkileri birçok alanı kıtlığa çevirdi. yiyecekleri olmayan insanlar ağaç kabuğu, yabani otlar ve toprak yemeye başladı. bazıları çocuklarını, hayatta kalmak için başkalarına sattı. tufanın en ölümcül etkisi; yaşanan göçler nedeniyle mülteci nüfusu boyunca süpürülen hastalıklardı. (sel sonrası bir mülteci kampı görsel) bunlar arasında kolera, kızamık, sıtma, dizanteri ve şistozomiyaz vardı. en ciddi şekilde etkilenen bölgeler anhui, hubei, hunan, jiangsu, zhejiang, jiangxi, henan ve shandong'du (selden en fazla etkilenen kentlerden biri olan wuhan'dan bir fotoğraf görsel)

    çalışmalar, selin ilk etabında en az 150.000 kişinin boğulduğunu ve devamında milyonlarca kişinin açlık ve hastalıktan öldüğünü belirlemiştir. hükümet verilerini kullanan li wenhai liderliğindeki çinli tarihçiler, 422.499 ölüm hesapladı. ancak batılı kaynaklar, kendi açlık ve hastalık verilerine dayanarak 3.7 ile 4 milyon civarı ölüm olduğunu iddia eder.

    1931 çin seli ile ilgili bazı veriler:

    - tarihçiler 53 milyon kişinin selden etkilendiğini bildirdi.

    - ölüm sayısı 422 499 kişi(çin hükümeti ve tarihçileri) ile yaklaşık 4 000 000(diğer tarihçiler)kişi olarak belirlendi.

    - yaklaşık 104 milyar dolarlık hasar raporu bildirildi.

    - wuhan'ın bazı noktalarında 16 metreye kadar yükselen sel suları rapor edildi.

    - ilk aşamada 150.000 kişi boğularak can verdi.

    - afet bölgesindeki halkın %40'ı yerleşim yerlerini terketti.

    - tufandan sonra 2.000 km'lik dayk yapımı için 1.100.000 kişi istihdam edildi.

    kaynaklar: en.wikipedia, history, disasterhistory, livescience, chinadialogue web siteleri.

  • --- spoiler ---

    arya'nın bir odaya sığınmış insanları ''burada ölürsünüz, beni takip edin' diyerek bir kısmını dothrakilere bir kısmını ejderhaya yem etmesi akasya durağı tadında harika bir sahneydi.
    --- spoiler ---

    edit: spoiler uyarısı eklendi.