hesabın var mı? giriş yap

  • 16 aylık bebeğimin kahvaltısını hazırlarken aklıma düştü bu başlık. henüz süreci tamamlamadık ama yaklaşık 7 yıl önce başlayan maceramızı evlat edinmek isteyenlere anlatmam gerektiğini düşündüm.

    öncelikle aklınıza bir kere düştüyse hayatınız boyunca hep evlat edinmek isteyeceksiniz. bu düşünce peşinizi hiç bırakmayacak. çok uzun bir bekleme süresi var şartlarınız uyuyorsa gidip başvurun, sıraya girin. sıra yaklaşık 6 yılda geliyor o an istemezseniz dondurabilirsiniz. başvurunuz bir dilekçeyle açılıyor tekrar ve kaldığınız sıradan devam ediyor. yani kendinizi hazır hissettiğiniz an dilekçe verip 15 gün içinde bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz.

    evli, bekar 30 yaşını doldurmuş herkes evlat edinebilir. ama heyet raporu almak, psikolojik testlerden geçmek gerekiyor. maddi durumunuzun iyi olduğunu da kanıtlamanız gerekiyor. yani evi olmayan asgari ücretli bir çiftin ya da kişinin başvurusu çok yüksek ihtimalle kabul edilmeyecek. ev varsa parka, hastaneye yakın olması ve bebeğin odasının güneş alması lazım. her aşamada ev kontrolüne geldiklerini de eklemem gerekiyor. başvurunun kabul edilme süreci yaklaşık bir yıl sürüyor.

    başvurunuz kabul edildi ve sıraya girdiniz. bundan sonra yapacağınız tek şey beklemek. ama beklerken uzmanları arayıp arayıp darlamayın. sürekli sıranızı sormayın. ellerinde bir bebek fabrikası yok gelen bebekleri sırayla veriyorlar işte. bekleme süresi şehirden şehire ve tercihlerinize göre 4-7 yıl arasında değişiyor. mesela sağlıklı bir kız bebek isterseniz 6-7 yıl, erkek isterseniz 5-6 yıl beklersiniz. sokağa terk edilmiş anne, baba bilinmeyen bir bebek isterseniz 15 yıl bile bekleme ihtimaliniz var.

    engelli ya da ensest bebek isterseniz sıranız hemen gelebilir.

    her şey olumlu sonuçlandı, yıllarca beklediniz. o telefon hiç ummadığınız anda geliyor. ben mesela sabah uyuyordum, öğleden sonra anne oldum. o da başka bir entryi hakedecek kadar ilginç bir gündü. yazarım bir ara :))

    bebeği aldıktan sonra evlat edinmeye hak kazanmak için bir yıl bakmanız gerekiyor. tabi bu bir yılda sürekli kontrol altındasınız. bebeğin gelişimini takip ediyorlar.

    veeee işin en zor kısmı başlıyor. biyolojik anne, babaya rıza davası açılıyor. bu süreçle çocuk esirgeme kurumu ilgileniyor. hakim karşısında da evlat edindirmek istediklerini beyan etmeleri gerekiyor. bu süreç onlara ulaşamazlarsa yıllarca sürüyor. tabi vazgeçme ihtimalleri de var. rıza davası bitince geri dönüşü olmadan bebeğin tüm haklarını kayyuma devretmiş oluyorlar. bundan sonra bebek artık onlara ait değil.

    biz tam olarak bu sürecin ortasındayız. rıza davası sorunsuz sonuçlandı. şimdi uzmanımızın arayıp “nüfusa geçirme davası açabilirsiniz” demesini bekliyoruz.

    o dava da genelde tek celsede bitiyor. “tebrikler bebeğiniz artık sizin soyadınızı taşıyor” şimdi bunu duymak için yaşıyorum.

    sonrası iyilik, güzellik.

  • tır şöförüyle aramda geçen diyalog.

    + abi romanya nasıl bir yer?
    - abisi romen gümrüğünü görünce sikim kalkıyor sen hesap et

    (bkz: klinik vaka)

  • pitbull'un dövüş köpeği olarak nam salmasının nedeni iyi bir koruma/dövüş köpeği olmasından dolayı değildir. yapı itibariyle orta boy bir köpektir ve ırksal bir sürü genetik hastalığı ve biçim bozukluğuna sahiptir.
    pitbull'un acı eşiği yüksek olduğu için dövüşlerde kolay kolay pes etmez. bir de tabi inatçılığı da meşhur. ama öyle çeneyi kilitleme gibi bir olayı yoktur. hiçbir köpek cinsi çenesini kilitleyemez. sadece çene kasları kuvvetli olduğu için çeneyi açmak zorlaşır. biraz anatomi bilgisi olan herkes bunun bir şehir efsanesi olduğunu bilir.

    diğer koruma köpekleri karşısında şansı yoktur. bir dogo argentino veya kangal karşısında eziktir.

    köpek dövüşlerinde tercih edilmesinin nedeni sonunda kan revan içinde kalıp seyirciye hayvani hisler yaşatmasıdır. bu gerizekalı ırk dışında hiçbir hayvan ölümcül yara alacak bir dövüşe girmez. dövüşün ilk anlarında rakibini tartar ve yenemeyeceğini anlayınca onun alfa erkek olduğunu kabul eder ve teslim olur. bu nedenle dövüşler hep birbirine yakın cüssedeki hayvanlarla yapılır.

    pitbul hakkındaki şehir efsanelerine inanan varoş insanının ezikliği dışa vurmasıdır. ayrıca genetik bozuklukları nedeniyle sık sık veterinere gitmeniz gerekir.

    pitbul saldırıları haber niteliği taşıdığından gereksiz bir kötü üne sahiptir. bize çok uysal ve sevimli görünen collie cinsi köpeklerin de bebeklere saldırıp öldürdüğü bilinen vakalardandır.