• kitabi ilk okudugum andan itibaren sevgimi kazanmis , orta dunyanin en insan karakteri. kendi cikarina degil halki icin cabalamistir. olumu sevenlerini uzmemistir. onurlu bir olum olmustur.
  • (bkz: godomir)
  • osgiliath'i kurtardiktan sonra sehrin en yuksek yerine gondor'un ak agac sancagini dikmis, ''this city once has been the jewel of our kingdom, a place of light, beauty and music and so it shall be once more! the armies of mordor should know this; never again will the blood of my people fall into enemy hands! this city of osgiliath has been reclaimed for gondor, for gondor, for gondor!'' seklinde bir konusma yapmis ve bizi oturdugumuz yerde gozyaslari ile karisik gaza getirmis kudretli gondor savascisi.
  • hikayeyi peter jackson araciligiyla degil, bizzat tolkien'in kelimelerinden okurken yuregimi sıkı$tıran, gozlerimi ya$artan ilk olay gloin oglu gimli'nin galadriel'den bir tel sacini isterken kurdugu cumleler ise, ikincisi de boromir'in parth galen cimenliklerinde ölümüdür. orta dunya'daki herkes yuzugu kendi ki$isel arzulari icin isterken sadece boromir onu minas tirith'i guclendirmek, halkini icinde bulundugu zulümden bir an once kurtarmak icin istemistir.

    yuzuk karde$ligi'nin yolculuk esnasinda kaybettigi tek karakterdir. boromir'in ölümü, aragorn'un sarn gebir'de uzerinde karar vermeye cali$tigi 'karde$lik minas tirith'e mi yoksa emyn muil'e dogru mu gidecek?' sorusunu da dolayli olarak cozmu$tur.

    boromir'in aziz hatirasina hurmeten onu kaybettigimiz sahneyi hatirlayalim...

    "...sonra birden derinden gelen bir sesle buyuk bir boru otturuldu; ses muazzam bir haykiri$la kukreyen $elalelerin uzerine yukseldi, tepelere carpip bo$luklarda yankilandi.
    'boromir'in borusu!' diye haykirdi aragorn. 'mu$kul durumda!' basamaklardan a$agiya firladi, patikadan a$agiya sicrayip uzakla$ti. 'eyvah! bugun ustumde bir ugursuzluk var, ne yapsam ters gidiyor. sam nerede?'

    aragorn ko$arken bagiri$malar giderek yukselmi$ti, ama $imdi daha zayiftilar ve boru caresizlik icinde ufleniyordu. orklarin cigliklari vah$i ve tiz seslerle yukseldi ve aniden boru sesleri kesildi. aragorn son yamactan a$aigya dogru ko$tu fakat daha tepenin etegine varmami$ti ki sesler iyice zayifladi; sola donup onlara dogru ko$arken geri cekildi, sonunda da tamamen duyulmaz oldular. aragorn parlak kilicini cekip elendil! elendil! diye bagirarak agaclarin arasina daldi.

    parth galen'in bir mil kadar otesinde, golden pek uzak olmayan kucuk bir aciklik alanda boromir'i buldu. sirtini ulu bir agaca dayami$, sanki dinleniyormu$ gibi oturuyordu. fakat aragorn onun bir suru kara tuylu okla de$ilmi$ oldugunu gordu; kilici hala elindeydi ama kabzasina yakin bir yerden kirilmi$ti; ikiye yarilmi$ borusu yaniba$indaydi. etrafinda ve ayaklarinin dibinde bir yigin ork ölmü$ yatiyordu.

    aragorn, boromir'in yanina diz coktu. boromir gozlerini aralayip konu$maya cali$ti. nihayet agzindan agir agir birkac soz dokuldu. 'frodo'dan yuzugu almaya cali$tim,' dedi. 'cok uzgunum. cezami cektim.'

    baki$lari devrilen du$manlarina kaydi; en az yirmisi orada yatiyordu. 'gittiler, bucukluklar: orklar onlari aldi. galiba olmediler. orklar onlari bagladi.' durdu ve gozleri yorgunlukla kapandi. bir sure sonra tekrar konu$tu.

    'elveda aragorn! minas tirith'e git ve halkimi kurtar! ben yenik du$tum.'

    'hayir!' dedi aragorn, elini tutup alnindan operken. 'sen kazandin! pek az insan boyle bir zafer kazanmi$tir. huzur icinde ol! minas tirith du$meyecek.'

    boromir gulumsedi...
    "
  • gondor tarihinde iki boromir vardır; 1ncisi ve lotr'da bahsi geçenden önce yaşamış olanı:

    boromir son of denethor i:

    yüzük kardeşiliği ile yola çıkan boromir, gondor tarihindeki ilk boromir değildir. yüzük savaşı'ndan 500 yıl önce, boromir adlı gondor asili, denethor i'in oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

    lotr'daki boromir gibi, bu boromir de güçlü bir savaşıdır. onun babası denethor i hükümdarken, uruk hai ilk kez ortaya çıkmıştır, ve osgiliath saldırıya uğramış ve kaybedilmiştir. boromir savaşa grişmiş ve düşmanı bir süre için ithilien'e sürer, ancak bu savaşta zehirli yaralar alır.

    boromir'in morgul-yaraları, onu zayıflatmış ve yaşamını kısaltmıştır. sadece yetmiş-dokuz yıl yaşamıştır, ki bu süre onun zamanı için oldukça kısadır. babasının yerini devraldığında, vekilharçlığı oniki yıldan fazla sürmez. yerine oğlu cirion geçer.
  • gondor tarihinde iki boromir vardır; 2ncisi ve lotr'da bahsi geçen:

    boromir son of second denethor ii:

    vekilharç denethor 2'nin büyük oğlu, faramir'in kardeşi. yüzük kardeşliği ile birlikte rivendell'e yollanmış, daha sonra amon hen koruluğunda ork'larca katledilmiştir.
  • (bkz: jeweled hand)
  • lurtz isimli gebes tarafindan sehitlik mertebesine erdirilen ve eru 'ya yuruyen kisi.
  • farkettiniz mi bilmem ama, tolkien'in kitaplarında yüzük hiçbir zaman boromir'i çağırmaz. boromir, yüzüğe sadece kendi insani duyguları ile tutkuludur, zaten hatasını anlayınca da bir çırpıda vazgeçmiştir.

    hikayenin tek insan kahramanıdır. boromir'in atadan dededen kalma elf kanı, süper kılıçları, su geçirmez zırhları yoktur. senin benim gibi, okuyucu gibi basit bir insandır. büyü yapamaz, uçamaz, gidip bir mağaradan hayalet ordular getiremez.

    aragorn ormanlarda sürterken boromir ordusunun başında, hem de sauron'a karşı yıllarca savaşmış ve ülkesini korumuştur. ümidi, azmidir.

    gandalf gibi, legolas gibi karakterler için boromir'in yüzüğe olan hırsını kötüye yormak kolay. ama boromir, tek başına sürdürdüğü geleceği olmayan savaştan yıpranmıştır. senelerce savaşmıştır ve zafer diye bir ihtimal yoktur. sadece dayanabilme süresi vardır ve bir gün mordor'a teslim olacaklarının farkındadır.

    boromir bu yüzden yüzüğe karşı ihtiraslıydı. bunun nedeni kişisel çıkarları değil, ülkesinin ve halkının çıkarları, ihtiyacıydı.

    boromir, yüzüklerin efendisi serisinin ve belki de tüm orta dünya hikayelerinin en esaslı adamıdır.

    düzenleme: bir de rohan kralı'nın yeğeni eomer vardır tabii. sakabilmemneyi'e teşekkürler hatırlatma için.
hesabın var mı? giriş yap