• büyük britanya büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte, adı konamaz...
  • ingiltere ve irlanda'nın tudor hanedanı'ndan son monarkı "bakire kraliçe" i. elizabeth’in 1603’te çocuksuz ölümünden sonra, kuzeni, ingiliz kralı vii. henry'nin büyük torunu ve mary stuart'ın oğlu olan iskoçya kralı vi. james'in aynı zamanda i. james olarak ingiltere ve irlanda tahtına oturmasıyla iskoçya, ingiltere ve irlanda krallıkları tek monark yönetiminde birleşti** ve 1714'te kraliçe anne'in ölümüne kadar devam edecek stuart hanedanı dönemi başladı.

    iki ülkenin ortak bir parlamentodan yönetilmesini savunan kral james her ne kadar 1617'de kendisini "büyük britanya ve irlanda kralı" ilan etse de hakikatte ingiltere ve iskoçya ayrı parlamentolara ve kanunlara sahip olan bağımsız iki devletti. yine de 1606'da bir fermanla ingiltere bayrağının aziz george haçı ile iskoçya bayrağının aziz andrew haçı birleştirilerek, açık denizde gemilerde kullanılması amacıyla, bugün bilinen şekliyle büyük britanya bayrağı kullanılmaya başlanmıştı. 1606, 1667 ve 1689'da iki ülkeyi birleştirmeyi hedefleyen parlamento yasaları başarısızlıkla sonuçlandı.

    uzun süre arzu edilen bu birleşme ancak 22 temmuz 1706'da iskoçya ve halihazırda galler’i de içine alan ingiltere’nin büyük britanya ismiyle tek bir çatı altında birleşmesini öngören treaty of union'un karara bağlanmasıyla gerçekleşecekti. ingiliz parlamentosu 1706'da, iskoç parlamentosu 1707'de bu kararı onadı*. birleşme 1 mayıs 1707'de resmen gerçekleşti ve bir asır önce tasarlanan bayrak yeni krallığın bayrağı ilan edildi. westminster sarayı ortak parlamento hâlini aldı.

    1801'de yürürlüğe giren bir diğer act of union ise büyük britanya’yı 1541’den beri personal union konumunda bulunan irlanda ile aynı çatı altında birleştirerek birleşik krallık'ı meydana getirdi. mevcut büyük britanya bayrağına irlanda'nın aziz patrick haçı eklendi ve böylelikle union jack ortaya çıktı.
  • bu oluşuma dair kafama takılan en ilginç mevzu olimpiyatlarda yaşanmaktadır.

    krallığı oluşturan ülkeler söz konusu futbol olduğunda ayrı ayrı milli takımlarla mücadele ederken iş baskebol ya da olimpiyatlara geldiğinde nedense bir anda büyük britanya olmaya karar vermekteler.

    işe bu pencereden bakıldığında rusya federasyonu'nu oluşturan ya da parçası olan birçok özerk bölgelerin de fifa tarafından onay verilip avrupa ya da dünya kupası organizasyonlarına katılmak üzere mücadele vermesi mümkün gözükmekte. bununla beraber bu konunun perde arkasında ingiltere'nin politik kuvvetinin yattığı da bir diğer söylem.

    malumunuz, adadaki futbol macerası oldukça eskiye dayanmakta ve birleşik krallık'ı oluşturan ülkeler zaten kendi aralarında ayrı ayrı ülkeler olarak turnuvalar düzenlemekteydiler. bu sebeple futbol kültürünün beşiği olarak kabul gören bu ada ülkelerini ayrı ayrı milli takımlar altında kabul görmek gibi bir imtiyaz tanınıyormuş.

    buna rağmen mevzubahis yaklaşımın tamamen saçma olduğu bir gerçek.

    fifa söz konusu olunca ingiltere, galler, iskoçya...
    fiba söz konusu olunca büyük britanya...
    olimpiyatlar söz konusu olunca büyük britanya...

    tamamen çakallık.

    p.s. başlık altında bu duruma daha önce bir iki yazar tarafından daha değinilmiş. bununla beraber konu üzerine net bir fikir sahibi olmak mümkün değil. gene bazı söylemlere göre fifa bu konuyu zaman zaman tartışmakta ve yakından ilgilenmekteymiş.

    ayrıca belirtmek lazım ki galler, ingiltere gibi ülkeler ayrı ayrı milli takımlara sahip olsa da çoğu zaman bu ülkelerin oyuncuları birbirlerinin milli takımlarında mücadele etmekteler. aslında bu örnek daha çok ingiliz milli takımında oynamayı kabul eden galli oyuncular için geçerli.

    ortada tam bir al gülüm ver gülüm anlayışı söz konusu.
  • yiğidin harman olduğu yukarı yorkşayır'lı luol deng'in de memleketi olan selam edilesi adalar.
  • britanya ülkelerinin işlerine geldikleri gibi kullandıkları oluşum. futbolda başarılı oldukları için her ülke ayrı ayrı kendi adıyla mücadele ederken; basketbolda o kadar başarılı olamadıkları için büyük britanya adı altında mücadele ederler. aynı şekilde olimpiyatlarda da daha çok madalyaya sahip olabilmek için büyük britanya çatısı altında birleşirler.
  • tam adı the "united kingdom of great britain and northern ireland" imiş. yani "büyük britanya ve kuzey irlanda birleşik krallığı"
    *
  • dünya yıkılsa bunlara bir şey olmaz. öyle bir millet bunlar, adamlar ekonomiyi bulmuş lan boru mu ?
  • birçok kişinin belirtmesine rağmen, hala hakkında birleşik krallık'la aynı şey olduğu düşünülerek entry girilen avrupanın en büyük adası.

    şöyle düşünün, diyelim anadolu'da yaşayan bir kaç tane ulus var. hititler, lidyalılar ve urartular olsun bunlar. bunların hepsi anadolulular çünkü anadoluda yaşıyorlar. ama aynı zamanda lidyalı, urartulu, hititliler. sonra bu devletler birleşmeye karar veriyorlar, anadoluluk bir üst kimlik oluyor, devletin adı da "anadolu birleşik krallığı" oluyor. hatta sonra anadolu dışından kuzey asurlular da bu birleşmeye katılıyorlar. o zaman da ülkenin adını şöyle değiştiriyorlar "anadolu ve kuzey asur birleşik krallığı". sonra zamanla bu isim kısalıp birleşik krallık olarak kullanılıyor.

    bu durumda eğer birileri anadolu barbar bir ülkedir derse, ne demek istediği anlaşılır ama yanlış demiş olur çünkü anadolu bu bölgenin adıdır, ayrıca kuzey asurlulara da saygısızlık etmiş olur çünkü onlar anadoluda değillerdir ama aynı zamanda bu onların da ülkesidir.

    ayrıca adında büyük "great" kelimesini barındırması politik değildir, o bölgedeki adalara "british isles" denir, en büyüğüne de büyük birtanya denmiştir.
  • filmlerden falan gordugumuz uzere "yes, indeed", "pardon me good chap" gibi konusan takim elbiseli sapkali insanlar beklerken; "oi, cunt!", "i'll glass ye daft mug!" diye bagiran chav ordusu, hindistan ve pakistan'in yarisi yasiyormus ya lan. sen de yalanmissin britanya. seke seke kanalin obur tarafina kactim.
hesabın var mı? giriş yap