dini bütün
-
islamda namazında niyazinda,haccina gitmiş,zekatını fitersini veren,kuranın gerektirdiklerini yapan kişi.imanlı kişi.
-
dinine cok bagli, inanci saglam olan, dinin buyruklarini eksiksiz yerine getiren.
kaynak: http://www.tdk.gov.tr/ -
guzel ulkenin birinde ne yazik ki artik yobazlik olarak algilanmaya baslanmis olgu.
-
(bkz: dinimizamin)
-
dindar kelimesinin karşılığı değildir. biraz dikkat edilirse dinin buyruklarını eksizsiz yerine getirenler için kullanmadığımız fark edilebilir. dini bütün lafı dini bölünmüş olanların varlığına işaret ediyor. halihazırda maneviyata indirgenmiş, yani zaten bölünmüş olan bir din var elde ama "dini bütün" en azından o kadarını muhafaza edebiliyor. türk müslümanlığının iman basamaklarında "kalbi temiz"le "dindar" arasında konumlandırılabilir.
kalbi temiz: namaz kılmıyorum ama kalbim temiz
dini bütün: namaz kılmıyorum ama başlamak istiyorum
dindar: namaz kılıyorum
bu örneğimizde dini bütün, namaza dininin yüklediği önemi biliyor ve emri yerine getirmediği için suçlu olduğunu kabul ediyor. bir örnekle daha öğrendiklerimizi pekiştirelim:
"bizim patron oruç tutanlara karışmaz dini bütün adamdır" diyebiliyoruz
"bizim patron oruç tutanlara karışmaz dindar adamdır" diyemiyoruz.
ancak bazı durumlarda dini bütün, dindarın yerini alabilir.
"namazında niyazında dindar bir adam" yerine,
"namazında niyazında dini bütün bir adam" diyebiliriz. -
türkiye'de 5 vakit namaz kılan herkesin alabildiği ünvan.
-
insanları ikiye ayırıyorum artık: dini butun olanlar ve dini butun olmayanlar.
1-dini butun olmayanlar: kotu insanlar. kotulukte beis gormeyen insanlar. prensipsiz insanlar. ahlaki degerleri yozlasmıs insanlar.
2-dini butun olanlar: ahlaklı, etik sahibi insanlar. insaniyet arayanlar. samimiyet arayanlar. dunyanın cokmeme sebebi olanlar. iyi niyetliler. iyi kalpliler.
"iyi bir sey yaptıgımda iyi hissederim. kotu bir sey yaptıgımda kotu. iste benim dinim." abraham lincoln
yani hangi dinden oldugun muhim degil, dinsiz olman bile muhim degil, gel ne olursan gel, yeter ki yukarıdaki anlamda dini butun ol. -
yanılmıyorsam dini bütün bir virüsle oluştuğundan siğile basit dualar yarayabildiği gibi parpılamak da yarıyor olsa gerek.
"zaten tüm dinlerde böyle değil midir? yüce tanrısı artık papazın aklının kıyısından bile geçmeyeli sittinsene olmuşken, kilisenin ayak işlerine bakan görevli hala dini bütün değil midir?..."louis-ferdinand celine - voyage au bout de la nuit -
davranışları inandığı din ile uyumlu olan kişi.
-
dini bütün; demek ki imanı eksik.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap